Στην ομιλία του με τίτλο «Προσωποποιημένες θεραπείες και αιματολογικός καρκίνος» επισημάνθηκε, ανάμεσα στα άλλα, ότι πλέον υπάρχουν πολλές θεραπείες για τις αιματολογικές κακοήθειες, και πως είναι σημαντικό να δώσουμε τις θεραπείες που ταιριάζουν σε κάθε ασθενή (προσωποποιημένες), να δούμε τα χαρακτηριστικά του αλλά και τα χαρακτηριστικά της νόσου, ώστε να μπορέσουμε να τα συνδυάσουμε και ο ασθενής να πετύχει την κατά το δυνατόν καλύτερη θεραπεία.
Το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν προσωποποιημένες θεραπείες στην αιματολογία, θεωρείται από τον κ. Νικολούση (ο οποίος έχει 18χρονη εμπειρία από την θητεία του σε νοσοκομεία στην Αγγλία) πραγματική επανάσταση μιας και οι χημειοθεραπείες που ίσχυαν τις προηγούμενες δεκαετίες προκαλούσαν πολλές παρενέργειες στους ασθενείς.
Οι μεταλλάξεις λοιπόν αλλά και ο ρόλος των αναστολέων παίζουν καθοριστικό ρόλο στην θεραπεία. Το μοντέλο της θεραπείας στην χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία έχει αλλάξει ριζικά. Οι παλαιότερες χημειοθεραπείες ήταν τοξικές για τον ασθενή. Αυτό που βρέθηκε, είναι ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές σε κάθε ασθενή μεταλλάξεις, οι οποίες χρειάζονται κάτι παραπάνω.
Οι χημειοθεραπείες δεν λειτουργούσαν κατά των μεταλλάξεων, δεν έκαναν καλό αλλά είχαν παράλληλα και μεγάλη τοξικότητα για τον ασθενή. Έχουν βρεθεί λοιπόν κάποιες άλλες θεραπείες, οι οποίες είναι σε μορφή χαπιών (ενώ οι χημειοθεραπείες ήταν ενδοφλέβιες) οι οποίες βοηθούν και την ποιότητα ζωής του ασθενούς αλλά ταυτόχρονα οδηγούν και το νόσημά του σε ύφεση, είναι μακροχρόνια διάρκειας και κατ΄επέκταση κάνουν τη νόσο να φαίνεται χρόνια.
Ο κος Νικολούσης επεσήμανε πως και με αυτές τις καινούργιες σε μορφή χαπιών θεραπείες υπάρχουν κάποιες παρενέργειες, όμως σε τίποτε δεν μοιάζουν με τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας.
Τέλος υπογράμμισε συνολικά την σημασία των ανοσοθεραπειών και στοχευμένων θεραπειών αλλά και την αύξηση του προσδόκιμου ορίου ζωής τα τελευταία δέκα χρόνια στις μεγάλες ηλικίες και πολύ περισσότερο στους νέους.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές