Έφηβοι που καταναλώνουν πολλά φρούτα και λαχανικά είναι πιθανόν να έχουν καλύτερη ψυχική υγεία.

Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα που επίσης συνέδεσε το θρεπτικό πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα με τη συναισθηματική ευεξία σε παιδιά  όλων των ηλικιών.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία 10.800 μαθητών στη Βρετανία που συμμετείχαν σε έρευνα του 2017 για την ευεξία.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι

  • Περίπου το 25% των μαθητών γυμνασίου και το 29% δημοτικού κατανάλωναν 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, ενώ το 10% και το 9%, αντίστοιχα, καμία.
  • Περίπου το 21% των μεγαλύτερων μαθητών και το 12%των νεότερων είχαν στο πρωινό τους είτε ρόφημα που δεν τους έδινε ενέργεια, είτε τίποτα και το  12% των μαθητών του γυμνασίου δεν έτρωγαν μεσημεριανό
  • Μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων και λαχανικών συνδέονταν σημαντικά με καλύτερο σκορ ψυχικής υγείας-όσο μεγαλύτερη η πρόσληψη τόσο υψηλότερο το σκορ
  • Η κατανάλωση πλήρους πρωινού και όχι μόνο σνακ, μπάρας ή ενεργειακού ροφήματος, συνδεόταν με καλύτερη ψυχική ευεξία. Μόνο το ενεργειακό ποτό για πρωινό συνδεόταν με χαμηλότερο σκορ ψυχικής υγείας
  • Η παράλειψη του μεσημεριανού γεύματος συνδεόταν με χαμηλότερο σκορ ψυχικής υγείας έναντι του να έχουν μαζί τους φαγητό
  • Νεότερα παιδιά που έτρωγαν σνακ ή ρόφημα που δεν έδινε ενέργεια για να αρχίσουν την ημέρα τους, είχαν χαμηλότερα σκορ ψυχικής υγείας, όπως και όσα παρέλειπαν το πρωινό.

Η ερευνήτρια  Welch του University of East Anglia, σημειώνει ότι η νέα έρευνα προσθέτει σε προηγούμενες ενδείξεις το εύρημα ότι η διατροφή είναι επίσης πολύ σχετική με την ψυχική ευεξία στην παιδική ηλικία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη