Ο πατήρ Διονύσιος από τη Σκήτη της Αγίας Άννας έγινε το πρώτο θύμα του τέταρτου κύματος του κορωνοϊού στο Άγιο Όρος και το 8ο καταγεγραμμένο από την έναρξη της πανδημίας. Ο μοναχός έφυγε από τη ζωή την περασμένη Κυριακή στη ΜΕΘ COVID του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης μετά από πολυήμερη μάχη.

Έπειτα από μια μακρά περίοδο χωρίς κανένα κρούσμα κορωνοϊού, ο SARS-CoV-2 επανήλθε στην Αθωνική Πολιτεία, με εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων σε Μονές, Κελιά και Σκήτες. Μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί στις ημερήσιες εκθέσεις του ΕΟΔΥ 17 νέες μολύνσεις κορωνοϊού. Το περασμένο Σάββατο, 30 Οκτωβρίου, το Άγιο Όρος φιγουράριζε στην πρώτη θέση πανελλαδικά των περιοχών με τα περισσότερα κρούσματα σε αναλογία πληθυσμού, με 8 κρούσματα, που αντιστοιχούσαν σε 441,74 ανά 100.000 κατοίκους.

Δύο μοναχοί από κελιά της Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας νοσηλεύονται με βαριά πνευμονία στο νοσοκομείο Πολυγύρου και τους παρέχεται οξυγόνο, ενώ αναζητούν μάταια κρεβάτια σε ΜΕΘ. Άλλοι μοναχοί πήραν εξιτήριο από κλινικές COVID νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, ένας έχει μεταφερθεί στο Κέντρο Αποκατάστασης "Αρωγή", ενώ κάποιοι σε καλύτερη κατάσταση βρίσκονται σε κονάκια των Μονών στη Θεσσαλονίκη.

Όπως λέει στο iatronet ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, Αθανάσιος Μαρτίνος (φωτογραφία), τα ενεργά κρούσματα σήμερα είναι περισσότερα από 30. "Ενώ ήμασταν Covid-Free για μια περίοδο 6 μηνών, από τον Απρίλιο ως τον Σεπτέμβριο, ο ιός μας επισκέφθηκε ξανά", σημειώνει και προσθέτει: "Εμείς, κάνουμε όπως πάντα τον προληπτικό έλεγχο με rapid test στις πύλες εισόδου, Ουρανούπολη, Ιερισσό και Τρυπητή, και όσους βρίσκουμε θετικούς δεν τους επιτρέπουμε την είσοδο. Αλλά κάποιους δεν τους πιάνει το rapid test, χρειάζονται 2 - 3 μέρες μέχρι να εκκολαφθεί ο ιός και έτσι κάποια κρούσματα ξεφεύγουν".

Σύμφωνα με πληροφορίες από το εσωτερικό του Αγίου Όρους, δεν υπάρχει κάποια μεγάλη συρροή, έπειτα από αυτή που εμφανίστηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου στην παλιά αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου. Σήμερα τα κρούσματα είναι διάσπαρτα, κυρίως σε Σκήτες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως υπάρχει αρκετά μεγάλος αριθμός Ρουμάνων προσκυνητών, που επισκέπτονται το Άγιο Όρος από τη χώρα τους, που είναι αυτή την εποχή ιδιαίτερα επιβαρημένη επιδημιολογικά. Από τους ελέγχους στις εισόδους έχουν βρεθεί αρκετοί θετικοί και τους έχει απαγορευτεί η πρόσβαση.

Το Άγιο Όρος άνοιξε και πάλι για τους προσκυνητές την 1η Ιουνίου, με αυστηρούς όρους και περιορισμένο αριθμό επισκεπτών.

"Όπου υπάρχουν κρούσματα, από 1 ως και 4, τα μοναστήρια δεν δέχονται επισκέπτες. Έχουν κλείσει τις πόρτες τους και έχουν βάλει σε χώρους καραντίνας τους μοναχούς που είτε είναι ασυμπτωματικοί είτε έχουν ελαφρά συμπτώματα", αναφέρει ο κ. Μαρτίνος και προσθέτει πως μεταξύ των θετικών κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί το τελευταίο διάστημα ήταν και ενός μοναχού πλήρως εμβολιασμένου. "Πέρασε την περίοδο της καραντίνας μέχρι να αρνητικοποιηθεί, χωρίς να έχει το παραμικρό σύμπτωμα".

"Κόλλησε" στο 25% ο εμβολιασμός, ένας στους δύο έχει νοσήσει

Ο πολιτικός διοικητής εκτιμά πως η ανοσία μεταξύ των εγκαταβιούντων στο Άγιο Όρος, είτε από εμβολιασμό είτε από νόσηση, κυμαίνεται σήμερα στο 70%.

"Ένας τους τέσσερις έχει εμβολιαστεί – περίπου 420 μοναχοί-, το 50% έχει νοσήσει και το υπόλοιπο 25% με 30% βγάζει μεμονωμένα κρούσματα στα Κελιά. Σε αυτά υπάρχουν περίπου 500 μοναχοί, ο έλεγχος είναι λιγότερος, καθώς δεν υπάρχει ηγούμενος και κυρίως αργούν να ζητήσουν βοήθεια", αναφέρει.

Το τελευταίο διάστημα έχει ατονήσει ως και εκμηδενιστεί το ενδιαφέρον μοναχών για εμβολιασμό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μασάζ στα ιγμόρεια: Μπορεί να βοηθήσει;
ECDC: Προς νέα αύξηση κρουσμάτων ιλαράς τους επόμενους μήνες
Ο Τραμπ επέλεξε τον αντιεμβολιαστή Ρόμπερτ Κένεντι για υπουργό Υγείας