Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα συμπεράσματα αναφορικά με τα επίπεδα προστασίας που παρέχει η τρίτη δόση εμβολιασμού κατά της COVID-19, προκύπτουν από την συνεχιζόμενη μελέτη που γίνεται από την αρχή του χρόνου σε υγειονομικούς του νοσοκομείου "Γ.Γεννηματάς" της Θεσσαλονίκης. Η ενισχυτική δόση σε 129 εργαζόμενους διάφορων ηλικιών, έγινε με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech (όπως και οι δύο προηγούμενες) σε χρονική απόσταση 9 μηνών από τη δεύτερη δόση και "εκτόξευσε" τους τίτλους αντισωμάτων σε επίπεδα ανώτερα από αυτά που είχαν επιτευχθεί με τον δεύτερο εμβολιασμό.

Τα αποτελέσματα της νέας φάσης της μελέτης, που είναι διαθέσιμα σε ανοιχτή προδημοσίευση, υπογράφουν η διευθύντρια του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του "Γ.Γεννηματάς" Γεωργία Κοντοπούλου, ο καθηγητής Βιομετρίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Νάκας και ο αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Γιώργος Παπαζήσης.

Τα βασικά συμπεράσματα είναι πως

  • Τα επίπεδα αντισωμάτων, εννέα μήνες μετά τη 2η δόση είχαν πέσει στο 50%
  • Η τρίτη δόση τα πολλαπλασίασε και δημιούργησε τίτλους αντισωμάτων υψηλότερους και από αυτούς της δεύτερης δόσης
  • Τα αντισώματα μετά την τρίτη δόση δεν παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των διάφορων ηλικιακών ομάδων. Όλες οι ηλικιακές ομάδες, που ξεκινούν από τα 20 και φτάνουν ως τα 69 έτη, ανεβάζουν περίπου το ίδιο.
  • Δεν διαπιστώθηκε κάποια σημαντική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών
  • Δεν υπήρξε κάποια σημαντική διαφορά στους 19 από τους 129 συμμετέχοντες στη μελέτη, οι οποίοι είχαν μολυνθεί από COVID-19 και είχαν αναρρώσει πριν από την 1η δόση του εμβολίου.

"Τα ευρήματά μας επαληθεύουν την ισχυρή ανοσογονικότητα που προκαλείται από την 3η δόση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και ανεξάρτητα από προηγούμενη μόλυνση ή μη, υποδηλώνοντας ότι η έγκαιρη χορήγηση της 3ης (αναμνηστικής) δόσης μεγιστοποιεί το ανοσογονικό δυναμικό του εμβολίου και πιθανώς προστατεύει από νέες παραλλαγές του SARS -CoV-2", αναφέρουν οι μελετητές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε εφαρμογή Μνημόνιο Συνεργασίας Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης
Ο καφές και το τσάι συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο κεφαλής και τραχήλου [μελέτη]
Τα αντιβιοτικά δεν συνδέονται με νοητική εξασθένηση στους ηλικιωμένους [μελέτη]