H αυξανόμενη χρήση των smartphone και η ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση του διαδικτύου στη ζωή μας είναι οι δύο βασικότεροι λόγοι που θα ενισχύσουν περαιτέρω τις ηλεκτρονικές πωλήσεις των φαρμακείων σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς διαδικτυακών φαρμακείων αναμένεται να φτάσει τα 42,7 δισ.δολ. έως το 2028, σύμφωνα με νέα έκθεση της Million Insights. Αναμένεται να επεκταθεί κατά 10,6% από το 2021 έως το 2028, συμβάλλοντας σε αυτό ο αυξανόμενος αριθμός χρηστών smartphone και η εντονότερη διείσδυση του Διαδικτύου, κυρίως σε αναπτυσσόμενες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας-Ειρηνικού, της Νότιας Αμερικής και της Υποσαχάριας Αφρικής.
Ειδικότερα στις ανεπτυγμένες οικονομίες, η αγορά καθοδηγείται από την αυξανόμενη αυτοθεραπεία των καταναλωτών, λόγω της μεγαλύτερης προσβασιμότητας που έχουν σε σκευάσματα, της εξοικονόμησης του χρόνου που πετυχαίνουν, αλλά και των φθηνότερων οικονομικών επιλογών που απολαμβάνουν.
Κύρια σημεία αναφοράς για την ηλεκτρονική αγορά φαρμακείων
Η Βόρεια Αμερική κατέλαβε το μεγαλύτερο μερίδιο εσόδων άνω του 30,0% το 2020. Η ισχυρή παρουσία βασικών επιχειρηματικών παραγόντων, η υψηλότερη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών και η κλίση προς τις ηλεκτρονικές πωλήσεις OTC φαρμάκων στην περιοχή τροφοδοτούν την ανάπτυξη της περιφερειακής αγοράς.
Τα αναλγητικά αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μερίδιο εσόδων άνω του 25,0% το 2020 .
Η Ασία-Ειρηνικός, ωστόσο, αναμένεται να σημειώσει τον υψηλότερο ρυθμό ανόδου κατά 11,4% από το 2021 έως το 2028. Ο αυξανόμενος αριθμός χρηστών smartphone, η εντονότερη διείσδυση του διαδικτύου στην περιοχή και οι περισσότεροι πάροχοι υπηρεσιών θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αγοράς.
Ανάπτυξη και τάσεις της αγοράς των διαδικτυακών φαρμακείων
Η ανάπτυξη της αγοράς περιορίζεται από την έλλειψη της αξιολόγησης των φαρμάκων με φυσική παρουσία και την ανεπαρκή ασφάλεια των προσωπικών, οικονομικών και υγειονομικών δεδομένων. Ορισμένα διαδικτυακά φαρμακεία αποτυγχάνουν να παρέχουν επαρκή ασφάλεια κατά τις συναλλαγές, γεγονός που αποθαρρύνει τους καταναλωτές να κάνουν την παραγγελία.
Από την άλλη, όμως, η πανδημία της Covid-19 που οδήγησε σε lockdown και περιορισμούς παγκοσμίως ανάγκασε τους καταναλωτές να στραφούν προς το διαδίκτυο για την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών. Την ίδια στιγμή και κυβερνητικές πρωτοβουλίες βοήθησαν τα διαδικτυακά φαρμακεία να ανθίσουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
Οι βιταμίνες και τα μέταλλα αναμένεται να καταγράψουν τη μεγαλύτερη άνοδο 11,5% από το 2021 έως το 2028. Σημειώνεται ότι η ανεπάρκεια βιταμινών και μετάλλων είναι υπεύθυνη για διάφορα θέματα υγείας, όπως η αναιμία και η οστεοπόρωση, όπως αναφέρουν ευρήματα από πολλές μελέτες. Επιπλέον, η αυξανόμενη κατανάλωση πρόχειρου και γρήγορου φαγητού οδηγεί σε μεγαλύτερη ανεπάρκεια βιταμινών και μετάλλων.
Η Ευρώπη κατείχε το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο εσόδων το 2020. Η θετική στάση των καταναλωτών ως προς την αγορά των φαρμάκων τους μέσω των διαδικτυακών ιστοσελίδων και εφαρμογών των φαρμακείων συνέβαλε στην ανάπτυξη της περιφερειακής αγοράς.
Πηγές:
prnewswire.com
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σεξουαλική παρενόχληση έχουν δεχθεί τρεις στις 10 Ελληνίδες στην εργασία τους
ΕΦΕΤ: Ανακαλείται καπνιστό φιλέτο σολωμού
Γεωργιάδης: 1.500 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία τις επόμενες δύο εβδομάδες