Έχει αναδειχτεί ως σημαία του αντιεμβολιαστικού κινήματος και ταυτόχρονα έχει κατηγορηθεί από το ίδιο για διγλωσσία. Έχει κάνει δύο δόσεις εμβολίου, δηλώνει πως δεν είναι αντιεμβολιαστής, αλλά ούτε και "εμβολιολάγνος", ενώ τάσσεται κατά της καθολικότητας και της υποχρεωτικότητας. Η "Πνοή Δημοκρατίας" που ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες χαρακτηρίστηκε - όπως ήταν αναμενόμενο - ως το "κόμμα των αντιεμβολιαστών". Ο ίδιος δεν θέλει να ταυτιστεί με το κίνημα που τον αποθεώνει στις συγκεντρώσεις του, αλλά ταυτόχρονα ποντάρει σε αυτό για να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά οφέλη. Εκεί βρίσκεται η κύρια δεξαμενή από την οποία προσδοκά να αντλήσει ψήφους στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, είναι ίσως το πιο αμφιλεγόμενο πρόσωπο που ανέδειξε η υγειονομική κρίση στην Ελλάδα. Το iatronet.gr καταγράφει μια σειρά από αντιφατικές δηλώσεις και στάσεις του σε αυτή τη διαδρομή.

"Δεν θα υπάρξει εμβόλιο για τον κορωνοϊό"

Τον Ιούνιο του 2020 δήλωνε σε συνέντευξή του (thestival) πως "κατά 99% δεν θα υπάρξει εμβόλιο για τον κορωνοϊό", καθώς δεν υπάρχει εμβόλιο για κανέναν άλλο κορωνοϊό, ούτε για το AIDS ούτε για τον Έμπολα (σ.σ. για τον Έμπολα υπάρχει).

Δύο μήνες αργότερα (Αύγουστος 2020) ο τότε υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προανήγγειλε ότι τον Δεκέμβριο θα του ίδιου έτους θα έρθουν στην Ελλάδα τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Ο καθηγητής ανέβασε τη δήλωση στο Facebook και τη συνόδευσε με το σχόλιο: "το αναρτώ εδώ για να το θυμόμαστε στα βαθειά μας γεράματα και να γελάμε".

Το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου, και ενώ πλέον πλήθαιναν οι ειδήσεις για επικείμενη κυκλοφορία των εμβολίων mRNA, σε δύο διαδοχικές τηλεοπτικές συνεντεύξεις του (Mega), έκανε την πρόβλεψη αφενός πως αυτό δεν θα έβγαινε μέχρι το καλοκαίρι του 2021, και αφετέρου ότι λόγω της αδυναμίας μαζικής παραγωγής για την κάλυψη του παγκόσμιου πληθυσμού "ούτε σε μια δεκαετία δεν θα έχουμε τις δόσεις που χρειαζόμαστε".

Στο ίδιο διάστημα, σε τοποθετήσεις του, υποβάθμιζε το μέγεθος της απειλής για τη Δημόσια Υγεία, προβλέποντας πως ακόμα και στην ακραία περίπτωση που θα νοσούσε το σύνολο του πληθυσμού, θα πέθαιναν το πολύ 15.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, κυρίως ηλικιωμένοι, λόγω του ποσοστού θνητότητας, που τότε ήταν στο 0,15%. Δύο χρόνια μετά, ο αριθμός των θανάτων είναι ήδη σχεδόν διπλάσιος από την "ακραία" εκείνη πρόβλεψη.

Τον Μάιο του 2021, και ενώ το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα διένυε τον πέμπτο μήνα του, έγραψε πως "τα εμβόλια που δημιουργούν την πρωτεΐνη της ακίδας είναι ίσως χειρότερα από τον ιό", ενώ πρότεινε την αναστολή των εμβολιασμών, εν αναμονή άλλων ερευνών.

Ένα μήνα μετά, δήλωσε πως ο πρωθυπουργός της χώρας "κατά 90% δεν είναι εμβολιασμένος", καθώς είχαν περάσει έξι μήνες από τον εμβολιασμό του και βρισκόταν "μάλλον εκτός κάλυψης".

"Δεν ασχολούμαι με την πολιτική"

Μέχρι λίγους μήνες πριν την ανακοίνωση της ίδρυσης του κόμματος, ο Δ. Κούβελας διέψευδε κάθε ενδεχόμενο να ασχοληθεί με την πολιτική. Ανέφερε πως παρόλο που του είχαν γίνει προτάσεις τόσο από τον Γιώργο Τράγκα όσο και από κοινοβουλευτικά κόμματα, δεν σκόπευε να εμπλακεί. "Στα…60φεύγα μου δεν θέλω να αλλάξω δουλειά" και "δεν έχω καμία πολιτική φιλοδοξία", ήταν κάποιες ενδεικτικές αναφορές του, ενώ όταν ο Γ. Τράγκας τον ενέταξε στο κόμμα του ως σύμβουλο είπε πως απλά τον βοήθησε με την επιστημονική του γνώση.

Σήμερα, θέλοντας να δικαιολογήσει την αλλαγή πορείας, αναφέρει σε μήνυμά του πως στον όρκο του Ιπποκράτη που έδωσε ως γιατρός περιγράφονται καθήκοντα και υποχρεώσεις που δεν διαφέρουν καθόλου από αυτά που οφείλει να τηρεί ο κάθε πολιτικός. "Το καθήκον είναι κοινό: να λυθούν τα προβλήματα του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά, αλλά και της κοινωνίας συνολικά", σημειώνει.

Η ανακοίνωση προκάλεσε ανάμικτα συναισθήματα ανάμεσα στους χιλιάδες υποστηρικτές και ακολούθους του στα κοινωνικά δίκτυα. Πολλοί τον συγχαίρουν και δηλώνουν συμπόρευση, υποσχόμενοι "δαγκωτή" ψήφο στις εκλογές, αλλά δεν λείπουν και όσοι διατυπώνουν επιφυλάξεις. Κάποιοι του υπενθυμίζουν με νόημα δικές του δεσμεύσεις περί μη εμπλοκής στην πολιτική, άλλοι εκφράζουν φόβους για πολυδιάσπαση. Η ψήφος διαμαρτυρίας κατά των εμβολίων και των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, πρέπει να έχει έναν ενιαίο φορέα έκφρασης, υποστηρίζουν, και του ζητούν να αναλάβει πρωτοβουλίες για ένωση των δυνάμεων που διατυπώνουν παρόμοιες θέσεις ή για ένταξη του ιδίου σε κάποιο από τα υπάρχοντα κόμματα, κοινοβουλευτικά και μη. Τέλος, αρκετοί πολίτες που έχουν πρωτοστατήσει σε διαδηλώσεις ανά την επικράτεια, σπεύδουν να δηλώσουν τη διαθεσιμότητά τους να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια.

 "Με βρίζουν και οι αντιεμβολιαστές"

Σε μια προσπάθεια να αποσείσει από πάνω του τον τίτλο του αντιεμβολιαστή, ο καθηγητής αντιτάσσει ως επιχείρημα ότι τον βρίζουν οι αντιεμβολιαστές. Τον περασμένο Δεκέμβριο, λίγο έλειψε να μετατραπεί σε ρινγκ η εξέδρα συγκέντρωσης αντιεμβολιαστών στην Κομοτηνή (φωτογραφία), όταν ο νομικός και από τους κύριους εκφραστές των θεωριών συνωμοσίας για τα εμβόλια και την πανδημία, Κωνσταντίνος Βαθιώτης, εγκάλεσε δημόσια τον ομιλητή στην ίδια εκδήλωση Δημήτρη Κούβελα για διγλωσσία. Παρέπεμψε σε δηλώσεις του υπέρ του εμβολιασμού υγειονομικών και γερόντων και τον κάλεσε να ξεκαθαρίσει ενώπιον των συγκεντρωμένων αν είναι κατά των εμβολίων ή απλά κατά της υποχρεωτικότητας.

Φανερά εκνευρισμένος ο καθηγητής του ΑΠΘ πήρε το λόγο και επιχείρησε να "στρογγυλέψει" τις θέσεις του, γνωρίζοντας σε ποιο ακροατήριο απευθύνεται. "Τα εμβόλια πήραν άδεια για να εμβολιαστούν όσοι είχαν πρόβλημα. Δεν είπα καλώς ή κακώς δίνονται. Μίλησα μόνο για άδειες", είπε. Πρόσθεσε πως "τα εμβόλια δεν είναι βλαπτικά, αλλά έγιναν με έναν πιεσμένο τρόπο", ενώ απευθυνόμενος στον Κ. Βαθιώτη του είπε "λέτε μισές προτάσεις. Είστε χειρότερος από τον...Κούλη".

Το επεισόδιο δεν εμπόδισε κανέναν από τους δυο να συμμετάσχει μόλις μια μέρα μετά, σε μεγάλη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, στην οποία ακούστηκε ακραία ρητοτική περί "ιατροναζισμού" και "εμβολίων Μένγκελε".

Η δίκη, ο ΕΟΦ και η κόντρα με τον Βασιλακόπουλο

Τον περασμένο Μάρτιο ο Δ.Κούβελας κάθισε στο εδώλιο του Β' Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενος για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Η δίκη άρχισε, αλλά διακόπηκε για να αναβληθεί για τις 13 Δεκεμβρίου. Η υπόθεση αφορά την επίμαχη δήλωσή του, τον Αύγουστο του 2021, με την οποία έκανε σύνδεση του ισχαιμικού επεισοδίου του τότε υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, με τον προ 8 μηνών εμβολιασμό του.

Η συγκεκριμένη ανάρτηση είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από συναδέλφους του, μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Θόδωρος Βασιλακόπουλος. Ο τελευταίος σε συνέντευξή του (Status) είχε υποστηρίξει πως η στάση του καθηγητή Φαρμακολογίας οφείλεται στην απώλεια θέσης στον ΕΟΦ που είχε με την προηγούμενη κυβέρνηση, στην επιτροπή διαπραγμάτευσης των φαρμάκων.

Απαντώντας ο ίδιος τον χαρακτήρισε αδιάβαστο, διευκρινίζοντας πως η θέση του τόσο στον ΕΟΦ όσο και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) είχε αποκτηθεί το 2012 επί υπουργίας Α. Γεωργιάδη και διατηρήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, υποστήριξε πως δεν είχε αρμοδιότητα διαπραγμάτευσης, παρά μόνο αξιολόγησης των φαρμάκων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι