Η Ινδία έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα για βασικές πρώτες ύλες, επιδιώκοντας να  γίνει αυτάρκης στην προσπάθειά της να μετεξελιχθεί στο «φαρμακείο του κόσμου».

Επί του παρόντος, ο φαρμακευτικός τομέας των 42 δισ. δολ. της Ινδίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα για βασικά ενεργά φαρμακευτικά συστατικά ή API, που είναι οι χημικές ουσίες που είναι υπεύθυνες για τη θεραπευτική επίδραση των φαρμάκων. Την ίδια στιγμή, σε ορισμένα φάρμακα, εκτιμήσεις ανεβάζουν την εξάρτηση της Ινδίας από την Κίνα έως και  90%.

Ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγών φαρμάκων στον κόσμο σε όγκο που είναι η Ινδία, έχει ένα από τα χαμηλότερα κόστη παραγωγής παγκοσμίως. Περίπου  ένα στα τρία χάπια  που καταναλώνονται στις ΗΠΑ και ένα στα τέσσερα στο Ηνωμένο Βασίλειο παρασκευάζονται στην Ινδία.
Ωστόσο, σύμφωνα με μια έκθεση της κυβέρνησης, η Ινδία εισάγει περίπου το 68% των API από την Κίνα, καθώς της κοστίζουν φθηνότερα, απ' ότι να τα παράγει στην εγχώρια αγορά.

Μια εκτίμηση από το Συμβούλιο Προώθησης Εμπορίου, έναν οργανισμό που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση της Ινδίας, ανεβάζει το ποσοστό εξάρτησης της χώρας από την Κίνα στο 85% . Μια άλλη ανεξάρτητη μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2021 επισημαίνει ότι ενώ οι εισαγωγές API της Ινδίας από την Κίνα είναι σχεδόν 70%, η εξάρτησή της για «ορισμένα αντιβιοτικά που σώζουν ζωές» είναι περίπου 90%. Ορισμένα φάρμακα που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από κινεζικές δραστικές ουσίες περιλαμβάνουν την πενικιλίνη, τις κεφαλοσπορίνες και την αζιθρομυκίνη, αναφέρει η έκθεση.

Αυτό μπορεί να αρχίσει να αλλάζει.

Στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού προγράμματος που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια,  άρχισαν να παράγονται 35 API σε 32 εργοστάσια σε όλη την Ινδία. Αυτό αναμένεται να μειώσει την εξάρτηση από την Κίνα έως και 35% πριν από το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με εκτίμηση της εταιρείας αξιολόγησης ICRA Limited, που αποτελεί την ινδική θυγατρική της Moody’s.
Το  σύστημα κινήτρων που συνδέεται με την παραγωγή ξεκίνησε για πρώτη φορά στα μέσα του 2020. Το πρόγραμμα PLI στοχεύει να δώσει κίνητρα σε εταιρείες σε όλους τους τομείς να ενισχύσουν την εγχώρια  παραγωγή κατά 520 δισ. δολ.  έως το 2025. 

Για τον φαρμακευτικό τομέα, η κυβέρνηση έχει διαθέσει κίνητρα αξίας άνω των 2 δισ. δολ. τόσο για τις ιδιωτικές ινδικές εταιρείες όσο και για ξένους παίκτες ώστε να αρχίσουν να παράγουν 53 API για τα οποία η Ινδία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα. Μερικές από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες της Ινδίας συμμετέχουν στο πρόγραμμα, όπως οι  Sun Pharmaceutical Industries,  Aurobindo Pharma ,  Dr. Reddy’s Laboratories ,  Lupine  και  Cipla.
Συνολικά 34 προϊόντα εγκρίθηκαν στην πρώτη φάση του προγράμματος και διανεμήθηκαν σε 49 παίκτες, σύμφωνα με τον βοηθό αντιπρόεδρο της ICRA Limited, Deepak Jotwani. «Η πρώτη φάση θα οδηγήσει σε μείωση των εισαγωγών από την Κίνα κατά περίπου 25-35% έως το 2029», εκτίμησε ο Jotwani.

Ο ρόλος της Ινδίας στην πανδημία

Η κυβέρνηση ελπίζει να οδηγήσει τον φαρμακευτικό τομέα —που επί του παρόντος αποτιμάται σε  περίπου 42 δισ. δολ.— στα 65 δισ. δολ. έως το 2024. Στόχος της είναι να διπλασιάσει αυτόν τον στόχο σε 120 έως 130 δισ. δολ. έως το 2030. Η Ινδία έχει επίσης αναδειχθεί ως βασικός παίκτης  στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η Ινδία έχει προμηθεύσει  με πάνω από 201 εκατομμύρια δόσεις 100 χώρες  σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία, τη Νότια Αμερική, την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή . Επίσης, έχει εξάγει εμβόλια τόσο μέσω πρωτοβουλιών που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση όσο και στο πλαίσιο της πλατφόρμας Covax. Είναι σημαντικό ότι πάνω από το 80% των αντιρετροϊκών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για την καταπολέμηση του AIDS προέρχονται από ινδικές φαρμακευτικές εταιρείες, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Μακρύς ο δρόμος για την αυτάρκεια

Θα περάσει «πολύς χρόνος» μέχρι να γίνει η τοπική παραγωγή αρκετά μεγάλη για να ικανοποιήσει τη ζήτηση των ινδικών φαρμακευτικών παραγωγών, δήλωσε στο CNBC ο Amitendu Palit, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Νότιας Ασίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης. «Μέχρι τότε, η Ινδία θα χρειαστεί να εισάγει API ουσιαστικά από την Κίνα. Η μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές είναι σημαντική για τη μείωση των διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού φαρμάκων της Ινδίας», δήλωσε ο Palit. 

Γεωπολιτικοί λόγοι κρύβονταν πίσω από την απόφαση να μειωθεί η εξάρτηση από την Κίνα, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Pavan Choudary, πρόεδρος και γενικός γραμματέας της Ένωσης Ιατρικής Τεχνολογίας της Ινδίας, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού.
Ο Choudary υπολόγισε ότι εκτός από τα API, η Ινδία εισάγει επίσης 1,5 δισ. δολ. ιατρικό εξοπλισμό από την Κίνα σε τεχνολογία απεικόνισης ή και άλλους τύπους εξελιγμένων σαρώσεων.

Πηγές:
CNBC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σταθεροποίηση στη θετικότητα CoViD - Τι έδειξαν τα χθεσινά rapid tests
Μπουρλά (Pfizer): Ερχονται σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ηράκλειο: Χάρισε ζωή με τον θάνατό του 55χρονος Πολωνός γιατρός