Μεγάλη αμερικανική έρευνα σε παιδιά και εφήβους, έδειξε ότι η συμμετοχή σε ένα ομαδικό σπορ συνδέεται με λιγότερες δυσκολίες ψυχικής υγείας αλλά ότι τα παιδιά που ασχολούνται μόνο με ατομικά αθλήματα ενδεχομένως έχουν περισσότερες δυσκολίες ψυχικής υγείας από τα παιδιά που δεν αθλούνται.

Προηγούμενες έρευνες είχαν μεικτά αποτελέσματα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 11.235 παιδιών  9 έως 13 ετών σχετικά με τα αθλήματα και την ψυχική τους υγεία. Εξέτασαν για σχέσεις μεταξύ των δυο λαμβάνοντας επίσης υπόψη άλλους παράγοντες όπως οικογενειακό εισόδημα και συνολική  σωματική δραστηριότητα.

Η ανάλυση έδειξε ότι παιδιά που συμμετείχαν σε ομαδικά αθλήματα ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν σημάδια άγχους, κατάθλιψης, απόσυρσης, κοινωνικών προβλημάτων και προβλημάτων προσοχής.

Επίσης φάνηκε ότι παιδιά που ασχολούνταν με ατομικά αθλήματα έτειναν να έχουν μεγαλύτερες δυσκολίες ψυχικής υγείας σε σχέση με παιδιά που δεν αθλούνταν καθόλου.

Στα κορίτσια, η συμμετοχή σε ομαδικά και ατομικά αθλήματα συνδεόταν με χαμηλότερη πιθανότητα προβλημάτων έναντι μη συμμετοχής.

Γενικά, τα ευρήματα ενισχύουν ενδείξεις ότι τα ομαδικά αθλήματα συνδέονται με την ψυχική υγεία.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο PLOS ONE.

Πηγές:
PLOS ONE.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή
ΕΟΔΥ: Άσκηση επί χάρτου για πιθανά κρούσματα γρίπης πτηνών σε ανθρώπους
Η Roche τερματίζει σειρά θεραπευτικών δοκιμών για τον καρκίνο του πνεύμονα