Οι παγκόσμιες δαπάνες για αντικαρκινικά φάρμακα αυξήθηκαν κατά 185 δισ. δολ. το 2021 και αναμένεται να φτάσουν τα 307 δισ. δολ. μέχρι το 2026, αναφέρει η IQVIA στην ετήσια έκθεσή της για τις παγκόσμιες τάσεις στη θεραπευτική κατηγορία της ογκολογίας.

Ο κόσμος υποδέχτηκε 30 νέα ογκολογικά φάρμακα το 2021, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια εισήλθαν στην αγορά 104 νέα σκευάσματα.
Από τις νέες αυτές κυκλοφορίες, τα 22 φάρμακα ήταν από τις ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών ήταν η πρώτη κυτταρική θεραπεία CAR-T με στόχο το BCMA, το idecabtagene vicleucel της Bristol Myers Squibb, ο πρώτος στην κατηγορία αναστολέας του KRAS της Amgen, Sotoracib, καθώς και ο νέος αναστολέας STAMP, asciminib της Novartis, που αποτελεί μια συνέχεια του imatinib για τη χρόνια μυελογενή λευχαιμία. 

Σύμφωνα με τον απολογισμό της IQVIA, η Κίνα είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη κυκλοφορία νέων αντικαρκινικών φαρμάκων τα τελευταία πέντε χρόνια, ξεπερνώντας τον συνδυασμό πέντε ευρωπαϊκών χωρών και συγκεκριμένα της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Την ίδια στιγμή, 21 νέα ογκολογικά μόρια που κυκλοφόρησαν στην Κίνα τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχουν φτάσει ακόμη στις ΗΠΑ. Περιλαμβάνουν αρκετούς αναστολείς PD-1 που αναπτύχθηκαν από κινεζικές εταιρείες, όπως η Innovent Biologics και το sintilimab της Eli Lilly, το οποίο εκκαθαρίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα το 2018 αλλά απορρίφθηκε από τον FDA νωρίτερα αυτό το έτος λόγω ανησυχιών σχετικά με τα περιορισμένα δεδομένα που εμφάνισε (ήταν μόνο από την Κίνα).

Ο τομέας των αναστολέων PD-1 που πρωτοεμφανίστηκαν το 2014, έχει μετατραπεί στη μεγαλύτερη ογκολογική υποπεριοχή. Στην έκθεσή της, η IQVIA υπολόγισε 5.761 δοκιμές παγκοσμίως που αφορούσαν αναστολείς PD-1/L1. Σχεδόν το 90% των νέων δοκιμών των φαρμάκων PD-1/L1 που ξεκίνησαν  το 2021 τα δοκιμάζουν σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες.

Πέρσι, οι αναστολείς σημείων ελέγχου κόστισαν στον κόσμο 35 δισ.δολ. από 5,6 δισ. δολ. το 2016. Καθώς οι αναστολείς PD-1/L1 χρησιμοποιούνται σε συνδυασμούς για την προσέλκυση περισσότερων ασθενών, η ανοδική τάση θα συνεχιστεί και στο μέλλον, σύμφωνα με την IQVΙΑ.

Αλλά τα PD-1/L1 δεν είναι η μόνη κινητήρια δύναμη πίσω από την αυξημένη δαπάνη για τα φάρμακα που αφορούν τον καρκίνο. Στις ΗΠΑ, ο αριθμός των νέων αντικαρκινικών φαρμάκων που κοστίζουν πάνω από 200.000 δολ. ετησίως αυξάνεται σταθερά, αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο των νέων λανσαρισμάτων τα τελευταία πέντε χρόνια. 

Από τις συνολικές παγκόσμιες δαπάνες των 185 δισ. δολ για αντικαρκινικά φάρμακα το 2021, τα 75,5 δισ. δολ. προήλθαν από τις ΗΠΑ.
Προχωρώντας προς τα εμπρός, η IQVIA αναμένει ότι η αύξηση των δαπανών των ΗΠΑ θα παραμείνει στο εύρος 9% έως 12% ετησίως, καθώς η επίδραση από την αρχική κυκλοφορία βιο-ομοειδών σε ευρέως χρησιμοποιούμενες θεραπείες μειώνεται.

Πηγές:
fiercepharma.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μπουρλά (Pfizer): Ερχονται σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ηράκλειο: Χάρισε ζωή με τον θάνατό του 55χρονος Πολωνός γιατρός
Η Γεωργία Γαβριηλίδου νέα προϊσταμένη Νομικού Τμήματος του ΕΜΑ