Αν κάποιος έχει άγχος και κατάθλιψη, νέα έρευνα έδειξε ότι η κηπουρική μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει τη διάθεσή του.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ενασχόληση με φυτά μπορεί να έχει οφέλη στην ψυχική υγεία ακόμα και για όσους ασχολούνται πρώτη φορά.

Η δραστηριότητα συνδεόταν με μειωμένο στρες, άγχος και κατάθλιψη σε υγιείς γυναίκες που παρακολούθησαν μαθήματα κηπουρικής 2 φορές την εβδομάδα. Καμία δεν είχε εμπειρία κηπουρικής.

Ο Charles Guy, του University of Florida, δήλωσε ότι προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η κηπουρική μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας ανθρώπων με ιατρικές παθήσεις. Η νέα έρευνα δείχνει ότι υγιείς μπορούν επίσης να ενισχύουν την ευεξία τους μέσω της κηπουρικής.

Η έρευνα περιέλαβε 32 γυναίκες 26 έως 49 ετών. Ολες ήταν υγιείς, δηλαδή δεν χρησιμοποιούσαν φάρμακα ή καπνό ούτε φάρμακα για άγχος ή κατάθλιψη. Οι μισές παρακολούθησαν μαθήματα κηπουρικής και οι υπόλοιπες τέχνης

Υστερα ζητήθηκε από τις ομάδες να συμπληρώσουν σειρά τεστ που μετρούσαν το άγχος, την κατάθλιψη, το στρες και τη διάθεση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ενώ οι ομάδες εμφάνισαν παρόμοιες βελτιώσεις στην ψυχική υγεία με το πέρασμα του χρόνου, όσες γυναίκες ακολούθησαν την κηπουρική ανέφεραν ελαφρώς λιγότερο άγχος από όσες ασχολήθηκαν με την τέχνη.

Έως το τέλος της έρευνας, πολλές ανακάλυψαν νέο πάθος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE.

Πηγές:
PLOS ONE.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σταθεροποίηση στη θετικότητα CoViD - Τι έδειξαν τα χθεσινά rapid tests
Μπουρλά (Pfizer): Ερχονται σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ηράκλειο: Χάρισε ζωή με τον θάνατό του 55χρονος Πολωνός γιατρός