Πόσα θα παίρνει στην πραγματικότητα ένας γιατρός που θα συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ ως προσωπικός γιατρός και πότε θα καταβάλλεται η αμοιβή του; Ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις του ίδιου και των ασθενών του; Θα είναι υποχρεωμένος να κάνει εφημερίες στις δημόσιες δομές υγείας; Τι θα γίνεται αν κάποιος τον επισκεφθεί χωρίς ραντεβού ή εκτός ωραρίου;
Τα παραπάνω και άλλα ανοιχτά ζητήματα του εγχειρήματος για την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτέλεσαν πεδία διαφωνίας μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και εκπροσώπων του ιατρικού κόσμου της χώρας, στη διάρκεια ανοικτής ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Από την συζήτηση δεν έλλειψαν και οι διαξιφισμοί, με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, να κάνει λόγο για λογικές…Μαρίας Αντουανέτας στη σύνταξη της σύμβασης. Εκπρόσωποι των παθολόγων και των γενικών ιατρών υποστήριξαν πως τα καθαρά έσοδα του προσωπικού γιατρού θα ισοδυναμούν με αυτά των γραμματέων τους, με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να τους απαντά πως η καθαρή τους αμοιβή με 7ωρο θα ξεπερνά τα 2.000 ευρώ μετά φόρων.
Η ηγεσία του υπουργείου έκλεισε κάθε παράθυρο για δυνατότητα αμοιβής του προσωπικού γιατρού από εγγεγραμμένο ασθενή σε έκτακτες καταστάσεις, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν ενεργοποιείται η ρήτρα για υποχρεωτικές εφημερίες στο δημόσια σύστημα.
Εξαδάκτυλος: Η σύμβαση αποπνέει σνομπισμό
Ο Α. Εξαδάκτυλος εντόπισε θετικά στοιχεία στο εγχείρημα, αλλά χαρακτήρισε ως διστακτικά τα πρώτα του βήματα, καθώς δεν αξιοποιούνται οι πλήρεις προβλέψεις, που δίνουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο νέο θεσμό γιατροί άλλων ειδικοτήτων, καθώς και γιατροί οι οποίοι επιλέγουν να μην έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.
Παράλληλα, έκανε λόγο για πολλά αδιευκρίνιστα σημεία, κυρίως στη σύμβαση, η οποία όπως είπε έχει γραφεί δια χειρός Μαρίας Αντουανέτας.
"Δεν φαντάζομαι πώς θα γραφόταν η σύμβαση αν χιλιάδες γιατροί ήταν έξω από τον ΕΟΠΥΥ και ζητούσαν να ενταχθούν στο σύστημα", σχολίασε και πρόσθεσε: "Σε μια εποχή που προσκαλεί τους γιατρούς να εγγραφούν, γράφεται με έναν τρόπο οποίος αποπνέει σνομπισμό και δεν έχει το παραμικρό ίχνος διαλόγου μαζί μας. Δείχνει μια συμπεριφορά προς τους γιατρούς αφ’ υψηλού. Κι αυτό, σε ότι αφορά τον καινούργιο θεσμό, δεν θεωρώ ότι θα λειτουργήσει σε καμία περίπτωση εποικοδομητικά".
Ο ίδιος προανήγγειλε πως ο ΠΙΣ θα προσφύγει δικαστικά κατά τις διάταξης που προβλέπει αυξημένη συμμετοχή στα φάρμακα όσων ασθενών δεν θα επιλέξουν προσωπικό γιατρό. "Οι νομικές μας υπηρεσίες εκτιμούν ότι αυτό δεν είναι συνταγματικό και κατανοώντας βεβαίως τη σκοπιμότητά του για λόγους αρχής θα το προσβάλλουμε στο ΣτΕ", είπε.
Νίτσας: Θέλουμε να μη γυρίσουν οι γιατροί την πλάτη
Ο "οικοδεσπότης" της εκδήλωσης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Νίτσας, είπε στον υπουργό Υγείας ότι ο ιατρικός κόσμος επιθυμεί την επιτυχία του εγχειρήματος και πως οι όποιες παρατηρήσεις του υπηρετούν αυτόν τον στόχο. "Δεν θέλουμε και δεν πρέπει οι γιατροί να γυρίσουν την πλάτη σε αυτή την προσπάθεια όπως έγινε στο παρελθόν", είπε χαρακτηριστικά, ενώ παρέθεσε κάποια ευρήματα της Ετήσιας Έρευνας του ΙΣΘ για τη Δημόσια Υγεία που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη: Σύμφωνα με αυτά, το 55,9% των πολιτών σκοπεύουν να εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό, αλλά το 29,6% απάντησαν αρνητικά. Τέσσερις στους δέκα δεν γνωρίζουν για την ποινή της αυξημένης συμμετοχής σε φάρμακα αν δεν εγγραφούν, ενώ από όσους το γνωρίζουν το 18,9% απάντησε πως το γεγονός αυτό δεν θα επηρεάσει την απόφασή τους να εγγραφούν. Τέλος, το 88,7% των ερωτηθέντων επισκέπτεται σταθερά τον ίδιο γιατρό.
Κόντρα για τις αμοιβές
Την αντίδραση του υπουργού προκάλεσαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των παθολόγων και των γιατρών γενικής ιατρικής, αναφορικά με τις αμοιβές των προσωπικών γιατρών.
"Τα 60.000 ευρώ μεσοσταθμικά αν ήταν μισθός θα ήταν ένας πολύ καλός μισθός. Στην ουσία όμως μιλάμε για ένα μικρό Κέντρο Υγείας, που θα έχει πολλά έξοδα, χρειάζεται γραμματειακή υποστήριξη, χώρο, εργαλεία, αναλώσιμα. Κι αν αφαιρέσουμε τον φόρο και τις ασφαλιστικές μας εισφορές, όσα παίρνει η γραμματέας θα μένουν και για τον γιατρό", υποστήριξε ο πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων, Ευάγγελος Τούλης
Στο ίδιο πνεύμα, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, Ιωάννης Λέντζας, είπε πως η μεσοσταθμική αμοιβή θα είναι 31 ευρώ ανά επίσκεψη και ότι "θα φτάσουμε στο σημείο η γραμματειακή υποστήριξη να παίρνει ίσως περισσότερα από τον γιατρό".
"Δεν μπορώ να καταλάβω πώς βγαίνουν αυτοί οι υπολογισμοί", απάντησε ο υπουργός Υγείας και αντέτεινε πως μετά την πληρωμή ενοικίου, γραμματείας και φόρου, προκύπτει ένα ποσό μετά φόρων άνω των 2.000 ευρώ το μήνα, με 7ωρο. "Με συγχωρείτε – στο ελεύθερο επάγγελμα ζείτε και εργάζεστε οι περισσότεροι πάνω από 7 ώρες", είπε, προσθέτοντας πως ο γιατρός έχει την επιλογή να μπει στην πρώτη κλίμακα, δίνοντας στον ΕΟΔΥ μόνο 15 ώρες την εβδομάδα και να εισπράττει 25.000 – 26.000 ευρώ, κάνοντας ιδιωτικό ιατρείο τις υπόλοιπες τρεις μέρες.
Σε ό,τι αφορά τον χρόνο καταβολής, προανήγγειλε πως ο προσανατολισμός του υπουργείου είναι ένα εμπροσθοβαρές μοντέλο, με προπληρωμή ανά τρίμηνο. Αυτή είναι και η βούληση του υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο γίνονται συζητήσεις και σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις.
Όχι σε υποχρεωτικές εφημερίες
Ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε πως παρά την πρόβλεψη στο νόμο, δεν υπάρχει στη σύμβαση, δεν ενεργοποιείται στη σύμβαση η ρήτρα για τις εφημερίες των προσωπικών γιατρών στο σύστημα, για να μη δημιουργηθεί αποτροπή. "Δεν το ανοίγουμε καθόλου αυτό το κεφάλαιο. Αν χρειαστεί αυτό θα γίνει με απόλυτα δυνητικό τρόπο όχι υποχρεωτικό και μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχει ανάγκη", είπε. Ακόμα και στις περιπτώσεις με σοβαρά κενά, όπως στη Θεσσαλονίκη με τη μεγάλη έλλειψη αναισθησιολόγων, γίνεται προσπάθεια, να βρεθεί λύση με τις εταιρίες και τις ιδιωτικές κλινικές, "χωρίς να πάμε στις βίαιες λύσεις, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν μόνο ως αντιστάθμισμα αν θα υπήρχαν επιτάξεις. Άρα τον προσωπικό γιατρό τον απαλλάσσουμε από αυτή τη διαδικασία".
Πρωτεύον να δημιουργηθεί το δίκτυο
Απαντώντας στην κριτική για διστακτικό ξεκίνημα και για μη συμμετοχή γιατρών χωρίς σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Πλεύρης είπε πως οι δυνατότητες θα ανοίγουν σταδιακά, αφού πρώτα δημιουργηθεί το δίκτυο των γιατρών. "Για να μπορείς να έχεις την απαίτηση από τον πολίτη να ακολουθεί μια σειρά από οδηγίες πρέπει να του διασφαλίζεις τη δωρεάν πρόσβαση", τόνισε.
Ο υπουργός υπενθύμισε πως το σύστημα για την εγγραφή των γιατρών κλείνει στις 31 του μηνός, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση, αν αυτό ζητηθεί από τους Ιατρικούς Συλλόγους. Σήμερα, όπως είπε, αν εξαιρεθεί η Αττική και κάποια νησιά του Βορείου Αιγαίου, μπορεί να υπάρξει κάλυψη για τον αρχικό πληθυσμιακό στόχο.
"Με όλον τον σεβασμό, ο ιατρικός κόσμος μπορεί να έχει τους προβληματισμούς του, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να αποφασίσει κιόλας αν τον ενδιαφέρει να μπει στο σύστημα, αν προτιμάει να είναι μόνο ιδιωτικά", πρόσθεσε, ενώ έκανε λόγο για το κτίσιμο μιας νέας κουλτούρας πρωτοβάθμιας και μιας αντίληψης ότι "φεύγουμε από το νοσοκομείο και πάμε στο γιατρό μας".
Απαντώντας στο αίτημα για ειδική πρόβλεψη αμοιβής του προσωπικού γιατρού όταν ο ασθενής τον επισκέπτεται χωρίς ραντεβού ή εκτός ωραρίου, ο υπουργός Υγείας και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ξεκαθάρισαν με κατηγορηματικό τρόπο πως απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση η αμοιβή προσωπικού γιατρού από εγγεγραμμένο ασθενή, με μοναδική εξαίρεση την επίσκεψη κατ΄ οίκον.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι