Και μπορεί ο σοφός λαός να λέει ότι "και από το τίποτα καλύτερο είναι το κάτι, όμως στην περίπτωση του φαρμάκου αυτό δεν  να ισχύει, όπως επιβεβαιώνουν και οι πρόσφατες δημοσιεύσεις των θεσμικών οργάνων της φαρμακοβιομηχανίας μετά την συνάντησή τους με τον Υπουργό Υγείας κ. Θ. Πλεύρη/

Ο ΣΦΕΕ σε ανακοίνωση του τόνιζε την άγνοια της Κυβέρνησης για τις πραγματικές ανάγκες της χώρας με αποτέλεσμα να καταλογίζει ολοένα και μεγαλύτερες υποχρεωτικές επιστροφές στις επιχειρήσεις, που ξεπερνούν το 60% των πωλήσεων τους. Σύμφωνα με το θεσμικό όργανο "Η Κυβέρνηση – σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες- αγνοεί τις αυξημένες φαρμακευτικές ανάγκες λόγω της πανδημίας της COVID-19, αγνοεί την αυξητική τάση σημαντικών χρονίων παθήσεων, αγνοεί την αυξητική τάση των νεοπλασιών, αγνοεί την αυξημένη θεραπευτική αξία νέων καινοτόμων θεραπειών και διατηρεί επί εννέα (9) συναπτά έτη την υποχρηματοδότηση της δημόσιας δαπάνης την ίδια στιγμή που επικροτεί τις θεραπευτικές αποφάσεις των ιατρών και τις επιλογές θεραπειών που κάνουν".

Από την άλλη για ακραία υποχρηματοδότηση του τομέα της Υγείας και ειδικά του φαρμάκου, έκανε λόγο και το προεδρείο του Pharma Innovation Forum Ελλάδας (PIF). Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του "Για έναν ασθενή με σοβαρή και απειλητική για τη ζωή νόσο όπως ογκολογικά νοσήματα, αυτοάνοσα νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α. το κράτος καλύπτει τη δαπάνη της φαρμακευτικής τους περίθαλψης μέχρι τα μέσα Απριλίου."

Προσπάθειες να μειωθούν οι αντιδράσεις

Η αρχική απόφαση του Υπουργού υγείας όριζε το  62% του κλειστού προϋπολογισμού να αφορά στα φάρμακα που πωλούνται στα φαρμακεία και 38% στα καινοτόμα φάρμακα.

Μετά και την τελευταία συνάντηση με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας φημολογείται ότι θα προχωρήσει το Υπουργείο σε διόρθωση του αρχικού ποσοστού που έχει μοιράσει τη δαπάνη, ΄για να μετριαστεί έτσι και το πλήγμα που δέχονται οι εταιρείες που διαθέτουν καινοτόμα σκευάσματα.

 Οι αποφάσεις του για τα νέα ποσοστά κατανομής λέγεται ότι θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα. Πάντως πηγές υποστηρίζουν ότι το 58%-59% του κλειστού προϋπολογισμού (από 62% σήμερα) θα πάει στα φάρμακα Κοινότητας  ώστε το υπόλοιπο ποσοστό να δοθεί για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) τόσο για τα λεγόμενα 1Α όσο και για τα 1Β.

Ταυτόχρονα προτίθεται να αφαιρέσει από τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ τα κονδύλια που διαθέτει το ΙΦΕΤ για τις εισαγωγές φαρμάκων. Ένα κονδύλι που θα κυμανθεί στα 20 εκατ. ευρώ, αφού θα αφαιρεθεί από τον προϋπολογισμό μόνο το κέρδος του ΙΦΕΤ και όχι το σύνολο της δαπάνης του που κινείται στα 100 εκατ. Ευρώ.

Με τις δύο αυτές κινήσεις η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι η δαπάνη για τα ακριβά φάρμακα (ΦΥΚ) θα αυξηθεί κατά 50 με 70 εκατ. ευρώ. Έτσι με βάση τους υπολογισμούς, το κονδύλι από 790 εκατ. ευρώ θα φθάσει από 840 έως 870 εκατ. ευρώ.

Και το εύλογο ερώτημα είναι εφόσον παρθούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις οι εταιρείες που φέρνουν τα καινοτόμα φάρμακα στην Ελλάδα θα είναι ευχαριστημένες; Αναμένουμε λοιπόν απάντηση και αντιδράσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
H επόμενη μέρα των βιοδεικτών - Παραδείγματα εξοικονόμησης κόστους
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα