Το να είμαστε σε μία σχέση μπορεί να είναι υπέροχο, να έχουμε ένα άτομο δίπλα μας για να μοιραζόμαστε αυτά που σκεφτόμαστε και νιώθουμε, για τις καλές αλλά και για τις άσχημες στιγμές. Ειδικά στις άσχημες, τότε είναι που η συντροφιά μπορεί να μας σώσει από πολλές κακές σκέψεις. Τι γίνεται όμως όταν και οι δύο σύντροφοι περνούν κατάθλιψη;

Νέες προκλήσεις

Μπορεί στη θεωρία να είναι λίγο ανακουφιστικό το να ξέρουμε ότι και οι δύο περνάμε μία δύσκολη περίοδο, καθώς αυτό συνεπάγεται περισσότερη κατανόηση. Και μπορεί όντως να λειτουργήσει έτσι. Την ίδια στιγμή, ας μην ξεχνάμε ότι το να ανησυχούμε για την ψυχική υγεία του συντρόφου μας μπορεί να είναι δουλειά πλήρους απασχόλησης μερικές φορές, και αν αυτό μπαίνει ως κερασάκι πάνω στην δική μας κατάθλιψη... τα πράγματα θα γίνουν ιδιαίτερα δύσκολα.

Τι προβλήματα μπορεί να προκύψουν;

Με πολύ απλά λόγια, η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση που γίνεται πάρα πολύ προσωπική, και ο καθένας τη βιώνει διαφορετικά. Αυτό σημαίνει ότι και οι αντιδράσεις των γύρω ανθρώπων μπορούν να ποικίλουν, και μέσα σε μια σχέση αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα επικοινωνίας. Για παράδειγμα, αν ο ένας σύντροφος νιώθει πως πρέπει να μένει μόνος του για να διαχειρίζεται την κατάθλιψή του, ο άλλος σύντροφος μπορεί να νιώσει απόρριψη. Αυτά είναι προβλήματα που μπορούν να λυθούν μόνο αν υπάρχει από τις δύο πλευρές απόλυτη κατανόηση... μαζί με μια γερή δόση από όρεξη για συμβιβασμό, επειδή οι πιθανότητες να "αλληλοσυμπληρώνονται" οι τρόποι που διαχειρίζεστε την κατάθλιψη είναι πολύ μικρές. (Και να μην ήταν μικρές, αυτό θα εγκυμονούσε μετά χειρότερους κινδύνους, όπως να βολευτείτε σε αυτή την κατάσταση και οι καταθλίψεις να μένουν σταθερές.)

Συμβαίνει συχνά να έχουν κατάθλιψη και οι δύο σύντροφοι;

Συχνότερα από ό,τι θα περιμένατε. Αν υπολογίσουμε ότι 1 στους 6 ενήλικες είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα βιώσει καταθλιπτικό επεισόδιο στη ζωή του, οι πιθανότητες λένε ότι μάλλον κάποτε θα συμβεί και αυτό. Έπειτα, δεν γίνεται να ξεχνάμε εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις πιθανότητες για κατάθλιψη - μια ματιά σε πρόσφατες παγκόσμιες ειδήσεις το επιβεβαιώνει αυτό. Επίσης δεν γίνεται να ξεχνάμε ότι το να περνάει ο ένας σύντροφος κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει καταθλιπτικό επεισόδιο και στον άλλο με το να διαχειρίζεται καθημερινά μια τέτοια κατάσταση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγάλο ρήγμα στη σχέση, αισθήματα ενοχών ή θυμού, και είναι μια κατάσταση που μάλλον θα χρειαστεί ψυχοθεραπεία για να ξεπεραστεί. Πρέπει να θυμάστε ότι δεν είναι ζήτημα ενοχών: Η κατάθλιψη δεν κάνει διακρίσεις και μακροπρόθεσμα θα επηρεάσει τους ανθρώπους γύρω σας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης όμως είναι κάτι που πρώτα κάνετε για τον εαυτό σας και την υγεία σας, όπως με κάθε άλλη ασθένεια.

Δεν υπάρχει κάτι καλό στον ορίζοντα;

Φυσικά και υπάρχει. Πέρα από το προφανές - ότι η κατάθλιψη αντιμετωπίζεται - θα υπάρξουν στιγμές που πραγματικά το να είστε μαζί με ένα άτομο που γνωρίζει και καταλαβαίνει την κατάθλιψη μπορεί να σας σώσει την ζωή. Ένας άνθρωπος που θα γνωρίζει τους λόγους που χάλασε η μέρα σας, που δεν θα σας κρίνει ή και που μπορεί να ξέρει αρκετά καλά τα "σημάδια" σας για να σας προστατεύει πού και πού - και όταν αυτό είναι αμφίδρομο, μάλλον έχουμε έναν ορισμό της αγάπης. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί μηχανισμοί της κατάθλιψης λειτουργούν ακριβώς με αυτόν τον τρόπο: Μαθαίνουμε να βλέπουμε τα θετικά μεν, αλλά τα βάζουμε πάντα στο πλαίσιο της κατάθλιψης, ενώ ο σκοπός πρέπει να είναι η κατάθλιψη να βρίσκεται υπό έλεγχο. Υπάρχει κίνδυνος στο να ρομαντικοποιούμε οτιδήποτε σχετικό με την κατάθλιψη, και δυστυχώς η συντροφικότητα μέσα σε αυτήν είναι ένα από αυτά τα πράγματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι