Ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά την σχέση κατάθλιψης και αυτοκτονίας προσπάθησε να διερευνήσει διεξοδικά στην ημερίδα του iatronet.gr για την κατάθλιψη, o ψυχίατρος συστημικής ψυχοθεραπείας οικογενειακής προσέγγισης, γραμματέας του κλάδου αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, και εθνικός αντιπρόσωπος στην "International Association for Suicide Prevention", Θεόδωρος Παπασλάνης.
Η ομολογουμένως άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία του είχε τίτλο "Ζώντας με κατάθλιψη και η σχέση της με την αυτοκτονία".
Ο κ. Παπασλάνης τόνισε ότι ήδη από την αρχαιότητα το θέμα της αυτοκτονίας είχε τεθεί διεξοδικά από τους υπέρμαχούς της όπως τους Στωικούς και τους Κυνικούς, σε αντίθεση με τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη. Από τον 19ο αιώνα και μετά αποτέλεσε και επιστημονικό αντικείμενο.
Στην απόπειρα αυτοκτονίας δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει σωματική βλάβη για να μιλήσουμε για απόπειρα. Υπάρχουν πολλές λανθασμένες έννοιες γύρω από την αυτοκτονία που υποτιμούν το φαινόμενο και πολλές φορές μπορούν να οδηγήσουν σε απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Η αυτοκτονία αποτελεί θέμα Δημόσιας Υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε χρόνο έχουμε περίπου 800.000 αυτοκτονίες σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ οι απόπειρες είναι πολλαπλάσιες καθώς υπολογίζεται ότι σε μία αυτοκτονία αντιστοιχούν γύρω στις 10 απόπειρες.
Στους εφήβους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Παπασλάνης, η αυτοκτονία αποτελεί την δεύτερη ή τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Οι χώρες με τον μεγαλύτερο δείκτη αυτοκτονίας είναι οι χώρες της Βαλτικής και κάποιες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.
Η Ελλάδα έχει χαμηλό δείκτη αυτοκτονιών. Οι αυτοκτονίες είναι σημαντικά λιγότερες στις γυναίκες.
Όπως αναφέρει ο ψυχίατρος, οι γραμμές βοήθειας παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των αυτοκτονιών. Οι συνθήκες εργασίας διαδραματίζουν επίσης βασικό ρόλο. Στην Ιαπωνία π.χ υπάρχουν κάποιοι ειδικοί όροι όπου αναφέρονται στην αυτοκτονία λόγω υπερβολικής εργασίας, που έχει αναγνωριστεί και με δικαστικές αποφάσεις ως αιτία θανάτου.
Ο κ. Παπασλάνης υπογραμμίζει ότι ο περιορισμός πρόσβασης στο αυτοκτονικό μέσο (από όπλο μέχρι αλκοόλ) αλλά και το μέρος όπου επιλέγεται η αυτοκτονία, παίζει καθοριστικό ρόλο. Αύξηση των αυτοκτονιών, τέλος, παρατηρείται και από τον τρόπο που οι αυτοκτονίες προβάλλονται από τα ΜΜΕ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές