Μία ακόμη διεθνής έρευνα αποτυπώνει τη δύσκολη ψυχική κατάσταση των Ελλήνων. Έπειτα από το Ευρωβαρόμετρο και τις επισημάνσεις επιστημόνων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έρχεται να καταδείξει κάτι που - λίγο ως πολύ - αντιλαμβάνεται ο καθένας μας.

Στην ετήσια έκθεσή τους, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, οι υπεύθυνοι του ΠΟΥ Ευρώπης περιλαμβάνουν τον πίνακα που ακολουθεί σχετικά με την επίπτωση της κατάθλιψης στην Ευρώπη (στοιχεία 2021).

Σε αυτόν, η χώρα μας βρίσκεται στην υψηλότερη θέση, με το 7,6% των Ελλήνων να βιώνουν τις επιπτώσεις της κατάθλιψης.

Το ελληνικό ποσοστό ξεπερνά κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το αντίστοιχο της δεύτερης Πορτογαλίας (7,1%) και ακόμη περισσότερο της τρίτης Λιθουανίας (7%). Την καλύτερη θέση έχουν το Τατζικιστάν (3,1%) και η Πολωνία (3,5%).

 Επίπτωση της κατάθλιψης στην Ευρώπη

Αύξηση

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, ο επιπολασμός των καταθλιπτικών διαταραχών στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ αυξήθηκε από 4,6% το 2019 σε 5,2% το 2021, στοιχείο που συνδέεται με την πρόσφατη πανδημία του κορωνοϊού.

Οι καταθλιπτικές διαταραχές προκαλούν ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ, καθώς επηρεάζουν διάφορες πτυχές της κοινωνίας.

Οι διαταραχές της κατάθλιψης και η δυσθυμία (χαμηλού βαθμού συμπτώματα που διαρκούν τουλάχιστον 2 χρόνια), βλάπτουν σημαντικά την ικανότητα των ανθρώπων να εργαστούν, να δημιουργήσουν σχέσεις και να διατηρήσουν σωματική υγεία.

Σε γενικές γραμμές, οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης έχουν χαμηλότερα ποσοστά επιπολασμού, ενώ τα ποσοστά είναι υψηλότερα στη δυτική και στη νότια Ευρώπη.

Ενδέχεται, δε, να επηρεάζονται από τις διαφορές στα συστήματα Υγείας, τις πολιτισμικές στάσεις απέναντι στην ψυχική υγεία, σε κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες.

Τα στοιχεία δείχνουν υψηλότερο επιπολασμό της κατάθλιψης στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Τα ποσοστά είναι έως και τρεις φορές υψηλότερα στην ομάδα με τη χαμηλότερη εκπαίδευση από ό,τι στην υψηλότερη.

Η αυξανόμενη επίπτωση κοινωνικών και οικονομικών στρεσογόνων παραγόντων, μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση του επιπολασμού των καταθλιπτικών διαταραχών.

Τι είναι

Σύμφωνα με το ιατρικό λεξικό του iatronet.gr, στις διαταραχές που συνδέονται με την κατάθλιψη περιλαμβάνονται η δυσθυμία, η διαταραχή μείζονος κατάθλιψης, οι σχιζοσυναισθηματικές διαταραχές, οι διπολικές διαταραχές, οι εποχιακές συναισθηματικές διαταραχές και η διαταραχές της διάθεσης που προκαλούνται από κατάχρηση ουσιών ή άλλες ιατρικές καταστάσεις.

Η Oμάδα Μελέτης των Υπηρεσιών Πρόληψης των Η.ΠΑ. (U.S. Preventive Services Task Force) συστήνει τη διεξαγωγή προσυμπτωματικών ελέγχων στις εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και συμβατικά εργαλεία προσυμπτωματικού ελέγχου. Ένας απλός τρόπος προσυμπτωματικού ελέγχου για την κατάθλιψη είναι να ρωτάτε τους ασθενείς: (1) Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, νιώσατε πεσμένος, καταπτοημένος ή απελπισμένος; (2) Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, νιώσατε έλλειψη ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης για να κάνετε πράγματα;

Oι διαταραχές της κατάθλιψης είναι κοινές: για παράδειγμα, μία στις πέντε γυναίκες περίπου, ενδέχεται κάποια στιγμή στη ζωή τους να υποστούν μείζονα κατάθλιψη· ο επιπολασμός της μείζονας κατάθλιψης στους άνδρες είναι περίπου 1 στους 10. Η κατάθλιψη θεωρείται ότι αποτελεί την τέταρτη πιο σοβαρή ασθένεια σε ολόκληρο τον κόσμο σε ό,τι αφορά στο σύνολο της επιβάρυνσης που επιδέχεται η υγεία των ανθρώπων. Oι καταθλιπτικοί ασθενείς εμφανίζουν περισσότερες ιατρικές ασθένειες ενώ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοτραυματισμού και αυτοκτονίας σε σχέση με τους ασθενείς που δεν πάσχουν από διαταραχές της διάθεσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Boehringer Ingelheim: Εξυπηρέτησε 66 εκατομμύρια περισσότερους ασθενείς το 2024
Κέντρα Τραύματος: Πώς μπορούν να αυξήσουν κατά 30% την επιβίωση θυμάτων τροχαίων
Λιθίαση του Ουροποιητικού: Αίτια, ποσοστά και σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις