Πληθαίνουν οι αγωνιώδεις εκκλήσεις ειδικών από την Ευρώπη για το επιδημικό κύμα κορωνοϊού, γρίπης και συγκυτιακού ιού. Τα συστήματα Υγείας μεγάλων χωρών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, υφίστανται πίεση από την τριδημία, ενώ παρόμοιες αναφορές έχουν κάνει και Έλληνες γιατροί.

Την ώρα που η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη και οι δείκτες της πανδημίας "κοκκινίζουν", οι ειδικοί στην Ελλάδα συμπεριφέρονται σαν η πανδημία να αποτελεί παρελθόν. Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, μέλη της επιστημονικής κοινότητας, ο ΕΟΔΥ, ακόμη και η Αντιπολίτευση, δεν φαίνεται να συμμερίζονται την αγωνία των πολιτών για τον χειμώνα που έρχεται...

Η εκατόμβη των θανάτων και τα δεδομένα που δημιουργούν οι νέες υπο-παραλλαγές του κορωνοϊού, θα έπρεπε να έχουν κινητοποιήσει τους πάντες. Με τα του οίκου μας να κρύβονται κάτω από το χαλί, ας δούμε τι γίνεται στην Ευρώπη...

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει και δεν αποκλείεται η συγκυκλοφορία κορωνοϊού και γρίπης τον χειμώνα, προειδοποίησαν πρόσφατα τρία κορυφαία στελέχη Υγείας της Ευρώπης: η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδη, ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης δρ Hans Henri P. Kluge και η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) δρ Andrea Ammon.

Ξεκάθαρη είναι και η εκτίμηση των ειδικών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), οι οποίοι προειδοποίησαν πρόσφατα πως η πανδημία έχει ακόμη δρόμο να διανύσει.

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Elisabeth Borne δήλωσε πως "η επιδημία κορωνοϊού ξεκινά πάλι" και κάλεσε να ληφθούν προληπτικά μέτρα. Τόνισε πως περισσότερα από 40.000 κρούσματα καταγράφονται καθημερινή στη χώρα, με παράλληλη αύξηση κατά 10% στις νοσηλείες ασθενών με CoVID και 22% στις νοσηλείες σε ΜΕΘ, ενώ σε μία μόνον εβδομάδα υπήρξαν 400 θάνατοι ασθενών.

Η Γερμανία οδεύει προς μια αύξηση των κρουσμάτων CoViD αυτόν τον χειμώνα, δήλωσε πρόσφατα ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach, επικρίνοντας τις Αρχές τεσσάρων κρατιδίων να χαλαρώσουν τα μέτρα απομόνωσης των μολυσμένων από τον ιό. Ανησυχώντας για επικείμενη αύξηση των κρουσμάτων, ο κ. Lauterbach τόνισε πως, σε αυτή την περίπτωση, "θα είχαμε ένα ακόμη ισχυρότερο κύμα από αυτό που ήδη φοβόμαστε και βρισκόμαστε στην παραμονή μιας πιο μολυσματικής παραλλαγής".

Οι γιατροί ανησυχούν καθώς η αύξηση των κρουσμάτων συγκυτιακού ιού RSV γεμίζει τα γερμανικά νοσοκομεία, φτάνοντάς τα στα όρια τους. Οι εντατικολόγοι έχουν εκδώσει επείγουσα ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία τα παιδιατρικά τμήματα των νοσοκομείων σε ολόκληρη τη χώρα βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, εν μέρει λόγω της αύξησης των κρουσμάτων αναπνευστικών λοιμώξεων σε βρέφη. 

Η κατάρα των θανάτων

Οι φωνές αγωνίας που φτάνουν από ολόκληρη την Ευρώπη (και όχι μόνον) δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα στη χώρα μας. Το παραπάνω γράφημα (πηγή J. Hopkins) αποτυπώνει πολύ καθαρά το δράμα που έχει βιώσει η χώρα μας (κόκκινη γραμμή) στο θέμα της θνητότητας από CoViD, σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ένωση (με πράσινο).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), από την αρχή της πανδημίας η Ελλάδα κατέχει την ένατη χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με 3.213 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Το 2022, που σε λίγες μέρες μάς αφήνει, ήταν "μαύρο" για την Ελλάδα.

Από την αρχή του έτους, έχει τη δεύτερη χειρότερη θέση σε θανάτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με μικρή διαφορά από την πρώτη Φινλανδία (1.246 θάνατοι, έναντι 1.301).

Από την αρχή της πανδημίας, έχουν χάσει τη ζωή τους 34.482 Έλληνες, αριθμός που ισοδυναμεί με τον πληθυσμό μίας πόλης σαν το Ρέθυμνο. Οι απώλειες είχαν αρχίσει να υποχωρούν τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά η έλευση της υπο-παραλλαγής BQ.1 του κορωνοϊού ανέστρεψε την τάση και από 89 θανάτους ανά εβδομάδα στα τέλη Σεπτεμβρίου, φτάσαμε στους 173 θανάτους στο τέλος της περασμένης εβδομάδας (αύξηση 94,3%).

Το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, είναι εν πολλοίς άγνωστο, αλλά επιστήμονες προειδοποιούν πως γρίπη, κορωνοϊός και ιώσεις αποτελούν απειλή. Ο αριθμός των ασθενών με γρίπη ήταν περίπου 10 ανά χίλιες επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία πέρυσι, ενώ φέτος φαίνεται ότι είναι 50 με 60.

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Το σύστημα Υγείας βίωσε μία υπαρξιακή κρίση κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα αλλάζει ρότα, δίνοντας στους γιατρούς δυνατότητα απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων έχει πάψει να συνεδριάζει, επί μήνες, και συγκλήθηκε σήμερα με θέμα την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στο ΕΣΥ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως έγινε μία γενική συζήτηση και πως το πρωτόκολλο επιστροφής θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο ΕΟΔΥ βιώνει τα εσωτερικά του προβλήματα και προβαίνει σε συστηματική "απλοποίηση" των επιδημιολογικών δελτίων, προκειμένου να δημοσιοποιούνται όλο και λιγότερα. Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας έχει θέσει τον Οργανισμό υπό εποπτεία, με μία ομάδα πέντε καθηγητών να "υποστηρίζουν το έργο του". Αλλαγές προωθούνται και στο οργανόγραμμα του ΕΟΔΥ, με τους γνωρίζοντες να κάνουν λόγο για "περίεργες" αλλαγές.

Η ενασχόληση με αλλότρια θέματα είναι επιεικώς ανεκδιήγητη, καθώς τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί, τα επιδημιολογικά δεδομένα βαίνουν επιδεινούμενα και η Ελλάδα φαίνεται πως έχει κατακτήσει μόνιμα την ευρωπαϊκή κορυφή στους θανάτους ασθενών με CoViD.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι