Η θρυλική τενίστρια Chris Evert, ανακοίνωσε ότι είναι ελεύθερη από καρκίνο έχοντας διαγνωστεί μαε καρκίνο ωοθηκών πριν από ένα χρόνο.

Η Evert, σημείωσε ότι έμαθε ότι είχε την ίδια μετάλλαξη του γονιδίου

BRCA που είχε και η αδερφή της, κάτι που της έδινε περισσότερες πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου ωοθηκών και  μαστού. Όπως δήλωσε, οι γιατροί προχώρησαν σε υστερεκτομή ως προληπτικό μέτρο αλλά ανακάλυψαν καρκίνο στις σάλπιγγές της.

Λόγω του ‘’γενετικού οδικού χάρτη’’ που άφησε η αδερφή της που πέθανε το 2020 από καρκίνο ωοθηκών, η αναλύτρια τένις του ESPN δήλωσε ότι οι γιατροί μπόρεσαν να εντοπίσουν τον δικό της καρκίνο ‘’αρκετά νωρίς ώστε να κάνουν κάτι για αυτόν’’.

Οι γιατροί δήλωσαν ότι αν δεν είχαν ανακαλύψει τον καρκίνο, σε 4 μήνες πιθανόν θα είχε καρκίνο σταδίου 3, όπως η αδερφή της, με πολύ λίγες επιλογές.

Όμως διαγνώστηκε με καρκίνο ωοθηκών σταδίου 1 και ξεκίνησε αμέσως 6 κύκλους χημειοθεραπείας. Σήμερα δεν έχει καρκίνο και υπάρχουν 90% πιθανότητες ο καρκίνος ωοθηκών να μην επιστρέψει ποτέ ξανά.

Ακόμα και μετά τα θετικά νεα έπρεπε να αποφασίσει αν θα παρακολουθούσε την υγεία της με ετήσιες μαστογραφίες, μαγνητικές τομογραφίες και υπερηχογραφήματα ή αν θα προχωρήσει σε διπλή μαστεκτομή. Μετά από συνεννόηση με γιατρός προχώρησε στο δεύτερο.

"Κρατούσα την αναπνοή μου καθώς περίμενα τα αποτελέσματα των παθολογικών εξετάσεων. Ευτυχώς ήταν ‘’καθαρά’’ και ο κίνδυνος να εμφανίσω καρκίνο στο μαστό μειώθηκε περισσότερο από 90%’’,σημείωσε.

Η Evert συμβουλεύει τους ανθρώπους να μην αγνοούν το σώμα τους. ‘’Να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας, να γνωρίζετε το οικογενειακό ιστορικό σας, να μαθαίνετε για τις γονιδιακές εξετάσεις και να είστε ο δικός σας συνήγορος'', συμβουλεύει.

Πηγές:
CBSnews

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;