Η ‘’ομίχλη του εγκεφάλου’’ στην long COVID θα μπορούσε να οφείλεται σε βλάβη της πνευμονικής λειτουργίας μετά τη λοίμωξη ενός ανθρώπου από κορωνοϊό, έδειξε έρευνα μικρής κλίμακας.

Η μειωμένη ανταλλαγή αερίων στους πνεύμονες φαίνεται πως συνδέεται με την ‘’ομίχλη του εγκεφάλου’’ στη long COVID, σύμφωνα με παρουσίαση επιστημόνων που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στο συνέδριο της Radiological Society of North America.

Ο Sean Fain, του University of Iowa, δήλωσε ότι αν τα ευρήματα μπορούν να γενικευθούν στον πληθυσμό που εμφανίζει long COVID  η μελέτη υποδεικνύει ότι μπορεί ενδεχομένως να υπάρχει αιτιατή σχέση μεταξύ νοητικής και πνευμονικής δυσλειτουργίας, που υποδεικνύει πιθανή στρατηγική αντιμετώπισης, με χρήση μεθόδων που στοχεύουν στη βελτίωση της ανταλλαγής αερίων.

Οι ερευνητές υπέβαλαν σε μαγνητική τομογραφία 10 γυναίκες και 2 άντρες με long COVID.

Ο Keegan Staab, του University of Iowa, δήλωσε οτι υπήρχε εύρος νοητικών δυσκολιών στους ασθενείς. Ορισμένες ηταν ελαφρές και έδειχναν ελαφρά δυσλειτουργία και άλλες ήταν πιο σοβαρές και έδειχναν οτι ορισμένοι ασθενείς είχαν αργή σκέψη και πρόβλημα συγκέντρωσης αρκετές φορές την ημέρα.

Μαγνητικές τομογραφίες αποκάλυψαν οτι φτωχή πνευμονική λειτουργία συνδεόταν με ‘’ομίχλη του εγκεφάλου’’ αλλά και με αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου των ασθενών.

Εδειξαν επίσης ότι η ροή αίματος στον εγκέφαλο αυξανόταν σε ασθενείς με long COVID καθώς μειωνόταν η ανταλλαγή αερίων στους πνεύμονες.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει οτι η καρδιά πρέπει να στέλνει περισσότερο αίμα στον  εγκέφαλο για να αναπληρώνει τη μεταφορά λιγότερου οξυγόνου που μεταφέρεται  από τους πνεύμονες.

Τα ευρήματα θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προϋπολογισμός ΕΟΠΥΥ: Στα 692,1 εκατ. το clawback και το rebate φαρμάκων το 2025
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεράσιμος Σιάσος επισκέφθηκε για ευχές τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία
Επαναλαμβανόμενες αποβολές: Ποιες είναι οι επιπτώσεις