Απαραίτητος κρίνεται ο προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου σε ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ο οποίος αποτελεί παράγοντα κινδύνου. Ως εκ τούτου, οι ασθενείς με διαβήτη θα πρέπει να υποβάλλονται σε διαγνωστική κολονοσκόπηση από την ηλικία των 45 ετών και το διάστημα επανάληψής της θα πρέπει να μειώνεται.

Ο έλεγχος αυτός όσο επώδυνος και να είναι μπορεί να σώσει ζωές, ειδικά για άτομα με οικογενειακό ιστορικό ή διαβήτη τύπου 2.

Το καρκίνωμα του παχέος εντέρου (CRC) είναι μια ευρέως διαδεδομένη ασθένεια και το τρίτο πιο συχνό καρκίνωμα παγκοσμίως.

Στη Γερμανία, για παράδειγμα, περίπου 61.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται ετησίως με καρκίνο του παχέος εντέρου και επτά στους δέκα βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο όταν διαγιγνώσκονται για πρώτη φορά.

Η μέση ηλικία εμφάνισης είναι στις αρχές/μέσα της δεκαετίας του 70. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αναπτύσσεται σε διάστημα 10 - 15 ετών από το προκαταρκτικό στάδιο του αδενώματος.

Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών πρέπει να προβαίνουν λοιπόν σε προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του εντέρου.

Για το σκοπό αυτό διατίθενται μη επεμβατικές εξετάσεις, όπως η ανοσολογική εξέταση αίματος στα κόπρανα (iFOBT).

Επί του παρόντος ερευνώνται εξετάσεις αίματος για περισσότερους από 50 βιοδείκτες καρκίνου, ενημέρωσε πρόσφατα ο καθηγητής Dr. Albrecht Pfeiffer από το Κέντρο Εσωτερικής Ιατρικής του Μονάχου, στο συνέδριο "Διαβητολογία χωρίς σύνορα" που πράγματοποιήθηκε στο Μόναχο.

Ωστόσο, αυτά θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν μόνο όγκους που έχουν ήδη σχηματίσει σύνδεση με το σύστημα των αιμοφόρων αγγείων, όχι όμως τα προκαταρκτικά στάδια.

Η ιδανική λύση εξακολουθεί να είναι η κολονοσκόπηση για τους άνδρες άνω των 50 ετών και τις γυναίκες άνω των 55 ετών. Η εξέταση αυτή πρέπει να επαναλαμβάνεται μετά από δέκα έτη. Ωστόσο, το ποσοστό συμμετοχής είναι χαμηλό.

"Ένα νέο πρόβλημα είναι η αύξηση του CRC σε άτομα κάτω των 50 ετών", ανέφερε ο παθολόγος και γαστρεντερολόγος.

Σημαντικοί παράγοντες κινδύνου είναι ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο, αλλά και οι παράγοντες του τρόπου ζωής, είπε.

"Ο διαβήτης και ο καρκίνος του παχέος εντέρου έχουν αυξανόμενο επιπολασμό και ορισμένους κοινούς παράγοντες κινδύνου, όπως ο υποσιτισμός, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία αλλά και η έλλειψη άσκησης". Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με τον φυσιολογικό πληθυσμό, ιδίως σε νεαρή ηλικία, είπε.

Η πρόγνωσή τους είναι επίσης χειρότερη: η συνολική θνησιμότητα και η ειδική θνησιμότητα για το CRC είναι υψηλότερες και η επιβίωση χωρίς νόσο χαμηλότερη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές