Το προφίλ των συμπτωμάτων της CoViD-19 άλλαξε με την εμφάνιση των υποπαραλλαγών του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Ενώ η πλήρης απώλεια της όσφρησης και της γεύσης ήταν το χαρακτηριστικό γνώρισμα στην αρχή της πανδημίας, οι ασθενείς με τις υποπαραλλαγές BA.1 και BA2 της Omikron υπέφεραν από αυτά τα συμπτώματα πολύ λιγότερo, αλλά παραπονέθηκαν περισσότερο για πονόλαιμο.

Η Ann-Sophie Lehfeld και οι συν-συγγραφείς μελέτης από το γερμανικό  Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) διερεύνησαν τώρα το ερώτημα για το ποια είναι τα συμπτώματα που επικρατούν σε μια λοίμωξη από Omikron BA.5 ( Η ομάδα των συγγραφέων ανέλυσε τα δεδομένα του γερμανικού συστήματος αναφοράς).

Αυτά βασίζονται σε θετικά  PCR - τεστ (PCR, αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης), τα οποία καταγράφονται από τις υγειονομικές αρχές και διαβιβάζονται στο RKI.

Μέχρι την ημερολογιακή εβδομάδα 48/2022, είχαν αναφερθεί 9.200.000 συμπτωματικές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων 1.400.282 περιπτώσεων που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της φάσης που κυριαρχούσε η υποπαραλλαγή της Omikron - BA.5.

Σε όλες τις υπο-παραλλαγές, ο βήχας και το συνάχι ήταν τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα. Αντίθετα, το ποσοστό των ασθενών με πονόλαιμο διπλασιάστηκε μέχρι την εμφάνιση του Omikron-BA.5 σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Επιπλέον, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του πυρετού κατά τη μετάβαση από τη φάση της BA.2 στη φάση που κυριαρχεί η BA.5.

Τα ποσοστά απώλειας της όσφρησης και της γεύσης μειώθηκαν κατά τη μετάβαση από τη φάση που κυριαρχεί η παραλλαγή Delta προς την Omikron και παρέμειναν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας της υποπαραλλαγής - BA.5.

Συνολικά, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το προφίλ των συμπτωμάτων της BA.5 γίνεται όλο και περισσότερο γριπώδες και μοιάζει περισσότερο με εκείνο άλλων αναπνευστικών ασθενειών, ιδίως της γρίπης.

Σύμφωνα με την ομάδα των συγγραφέων, καθίσταται επομένως ολοένα και πιο σημαντικό για τους γενικούς ιατρούς να εξετάζουν για SARS-CoV-2 και γρίπη, ώστε τα ευάλωτα άτομα να μπορούν να θεραπευτούν σε πρώιμο στάδιο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα αντιβιοτικά δεν συνδέονται με νοητική εξασθένηση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
Συναντήσεις του προέδρου του ΕΦΕΤ στην Κύπρο
‘’Πλημμύρισε’’ παιδικά χαμόγελα το Γ.Ν. Παπαγεωργίου