Η Cancer Prevention Research Group in Greece – Ελληνική Εταιρεία Έρευνας για την Πρόληψη του Καρκίνου, η παγκόσμια πρωτοβουλία νέων που ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2021, έφτασε ως σήμερα τα 800 μέλη από 73 χώρες του κόσμου αναλαμβάνοντας άνω των 6 ερευνητικών και 13 κοινωνικών δράσεων, και έχει ως στόχο την ένωση μεταξύ επιστημονικής έρευνας και κοινωνικής προσφοράς υπέρ της πρόληψης των νεοπλασματικών νόσων, υλοποίησε διαδικτυακή συνάντηση με μια ευρεία θεματική γύρω από τους «γυναικολογικούς καρκίνους». Την έναρξη της εκδήλωσης χαιρέτισε η Υφυπουργός Υγείας κ. Ζωή Ράπτη.
Το Σάββατο 4 Μαρτίου (18.00μμ – 22.00μμ) ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Webinar της CPRGGreece για το μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας των νεοπλασματικών νόσων στη γυναίκα.
Η προσέλευση του γενικού κοινού και των ειδικών ήταν μαζική, με περισσότερες από 900 εγγραφές στην εκδήλωση και συνολικά περίπου 500 θεατές, που παρακολούθησαν ζωντανά την ημερίδα.
Την έναρξη της εκδήλωσης, όπως και την συνολική παρουσίασή της, πραγματοποίησαν ο κ. Ευστράτιος Αθανασίου, Ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, ο κ. Πέτρος Νασιμπιάν, Αντιπρόεδρος Α’, και ο κ. Δημήτρης Μουστάκας, Αντιπρόεδρος Β'. Στον συντονισμό του έργου συμμετείχαν ο κ. Πέτρος Παπαλέξης, Αντιπρόεδρος Γ' και η κ. Χριστίνα Καραουλάνη, Μέλος του ΔΣ, η οποία ανέλαβε και κάλυψη μέρους αποριών του κοινού. Ο κ. Αθανασίου καλωσόρισε το κοινό και παρουσίασε εν συντομία την ιστορία και τις δράσεις του Οργανισμού.
Το παρόν έδωσε η κ. Ζωή Ράπτη, Υφυπουργός Υγείας της Ελλάδος αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων, η οποία, μέσω επιστολής χαιρετισμού, ανέλυσε τις σημαντικές δράσεις του χαρτοφυλακίου ψυχικής υγείας και έκανε ειδική αναφορά τόσο σε προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ογκολογικών ασθενών όσο και στην πρωτοβουλία του Υπουργείο να εκπαιδεύσει επαγγελματίες υγείας στην ψυχοκοινωνική ογκολογία. Η κ. Ράπτη σημείωσε πως « (…) με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, δημιουργούμε, σε ολόκληρη την Επικράτεια, 104 νέες κοινοτικές δομές, με έμφαση στα Κέντρα Ημέρας και τις Κινητές Μονάδες και ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί για τις πρώτες 66 νέες Μονάδες κι έχουν εκδοθεί οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας για 56 Δομές. Μεταξύ αυτών, δημιουργούμε το Πρώτο Κέντρο Ημέρας Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Εφήβων και Νέων Ενηλίκων με Νεοπλασματική Ασθένεια στην Αττική», τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων.
Επίσης, την έναρξη των εργασιών της ημερίδας χαιρέτισαν διακεκριμένοι επιστήμονες, πολιτικά πρόσωπα και διαπρεπή πρόσωπα της κοινωνίας των πολιτών:
- Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, Ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «υπέροχες γυναίκες». "Η κοινότητα των "Υπέροχων Γυναικών" στο πρώτο πεδίο της συμπερίληψης".
- Δρ. Γεώργιος Πατρινός, PhD Μοριακός Βιολόγος - Γενετιστής, Καθηγητής Φαρμακευτικής Βιοτεχνολογίας & Φαρμακογονιδιωματικής Πανεπιστημίου Πατρών. "Η επιστήμη στη μάχη του καρκίνου".
- Δρ. Πήλιος - Δημήτρης Σταύρου, Επίκουρος Καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. "Ψυχολογικοί παράγοντες δυσπροσαρμογής στην οργανική ευαλωτότητα".
- Αθανάσιος (Σάκης) Παιδής, τ. Αντιπεριφερειάρχης, Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας.
Νέοι επιστήμονες ανέπτυξαν τις εισηγήσεις τους, ώστε, με τρόπο κατανοητό, οι ειδικοί και το ευρύ κοινό να έρθουν σε επαφή με θέματα όπως: η παθοφυσιολογία της νόσου, τα αίτια ανά τύπο γυναικολογικού καρκίνου, η επιδημιολογία των νόσων, συμπτώματα, ανοσιακή απάντηση και καρκίνος, γονιμότητα, νεότερες διαγνωστικές τεχνικές, θεραπευτικά σχήματα και μέθοδοι, θεραπείες, πρόληψη, διατροφική υποστήριξη, κ.ά. Ειδική βαρύτητα θα δοθεί στην επιστημονική παρουσίαση θεμάτων σχετικών με την ψυχολογική υποστήριξη της γυναίκας ασθενούς, αλλά και των οικείων της, στον ρόλο της ψυχοσεξουαλικής διαχείρισης της γυναίκας ασθενούς μετά από ριζικές θεραπείες, καθώς και στη λειτουργία της Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης. Μέσα από την εκτενή αναφορά στην ψυχική υγεία και τη σχέση της με τις νεοπλασματικές νόσους, θα φανεί ο σημαντικότατος ρόλος της Ψυχολογίας στο πλαίσιο του ευρύτερου βιοψυχοκοινωνικού μοντέλου Υγείας.
Αναλυτικά, οι παρουσιάσεις είχαν ως εξής:
- Παναγιώτα Φάλλον (φοιτήτρια Ιατρικής): «Προσυμπτωματικός έλεγχος στους γυναικολογικούς καρκίνους, είναι ζήτημα ζωής!»
- Μαριάννα-Φωτεινή Δαφνή (Υγιεινολόγος BSc, MSc(c), Μέλος ΔΣ CPRGGreece): «Η οπτική της Δημόσιας Υγείας για το Screening στους Γυναικολογικούς Καρκίνους (σχολιασμός)»
- Βασιλική-Ταξιαρχούλα Αγιασσώτη (Βιοϊατρική Επιστήμων) - Αθανάσιος Μαυρόπουλος (Ιατρός): “Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και του ενδομητρίου”
- Σωτήριος-Χαράλαμπος Διαμαντούδης (φοιτητής Φαρμακευτικής) - Μαρία Βασιλείου (φοιτήτρια Φαρμακευτικής) - Στεργιανή Τέλλιου (φοιτήτρια Βιολογικού): “Καρκίνος του μαστού: συνολική επισκόπηση”
- Βασίλειος Ραβίκαλης (Νοσηλευτής Τ.Ε, MSc Διοίκηση Μονάδων Υγείας, ΜSc Κλινική Φαρμακολογία / Θεραπευτική): «Παρουσίαση μελέτης σε σχέση με την COVID-19 και τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών υγείας από γυναίκες με καρκίνο του μαστού»
- Αναστασία Καμπούρη (Νοσηλεύτρια RN, BSc) - Νικόλαος Μπιάγκης (φοιτητής Ιατρικής, Νοσηλευτής RN, BSc): «Καρκίνος του μαστού: Κλινικό περιστατικό»
- Φανή-Χριστίνα Παπαχαραλάμπους (φοιτήτρια Ιατρικής): “Καρκίνος των Ωοθηκών”
- Κέφη Γεωργία Μαρία (Μοριακή Βιολόγος, MSc)- Ταουσάνη Μαρία (Μοριακή Βιολόγος, MSc): “Γενετική Συμβουλευτική και γυναικολογικοί καρκίνοι”
- Νικόλαος Τοροσιάδης (Βιοϊατρικός Επιστήμονας BSc, MSc): “Γενετική Συμβουλευτική: Η οπτική της καθημερινής εμπειρίας”
- Ελευθερία Παπαδοπούλου (Ιατρός) - Δημήτριος Παπαδόπουλος (φοιτητής Ιατρικής): «Καρκίνος αιδοίου και κόλπου»
- Χαρδαλιά Γερασιμία-Μαρίνα (Φοιτήτρια Ιατρικής)- Μιχαλάτου Ελένη (Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων): “Η γονιμότητα πριν και μετά τον καρκίνο: Μια ιατροβιολογική προσέγγιση”
- Κωνσταντίνος Δανιηλίδης (Μεταπτυχιακός Φοιτητής Βιοϊατρικής) - Βαγιαννή Σολακίδου (φοιτήτρια Νοσηλευτικής): “Η Πληροφορική στην Υπηρεσία των Ασθενών και του Ιατρονοσηλευτικου Προσωπικού”
- Ευγενικός Κωνσταντίνος (Νοσηλευτής Π.Ε., BSc, MSHI(c), επικεφαλής "Cancer & IT, AI", CPRGGreece): “Up-to-date δεδομένα στην Πληροφορική της Υγείας” (σχολιασμός)
- Χριστίνα Καρτσωνάκη (Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, RD, BSc, MSc): «Σχολιασμός - Παρατήρηση. Ο ρόλος της διατροφικής υποστήριξης στις γυναίκες ασθενείς με καρκίνο»
- Γεώργιος Μπεκρής (Ψυχολόγος Υγείας, BSc, MSc) - Άντζελα Μπερέτη (Ψυχολόγος, BSc, MSc): “Ο ρόλος της ψυχολογικής υποστήριξης στη γυναίκα ασθενή”
- Μαρία Τσαμπουλατίδη (Ψυχολόγος, Νευροψυχολόγος BSc, MSc(c)) - Εβελίνα Πρεβέντη (Ψυχολόγος BSc, MSc(c), Εκπ. Gestalt): “Η Ψυχολογική Υποστήριξη των οικείων/φροντιστών των γυναικών ασθενών με καρκίνο”
- Καλλιόπη Αλτηπαρμάκη (Ψυχολόγος, BSc): Η συμβολή της Ψυχο-ογκολογίας στην εποχή της COVID-19: Σχολιασμός - Κλινικο περιστατικό καρκίνου του μαστού
- Κουκάκη Νικολέτα (Ψυχολόγος, MSc Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων) ‘’Ο ρόλος της ψυχολογικής υποστήριξης των οικείων της γυναίκας ασθενούς - Κλινικό Περιστατικό’’
- Μαρία-Άννα Κερχουλά (Ψυχολόγος BSc, Εκπ. CBT, Μέλος ΔΣ CPRGGreece): “Καρκίνος του μαστού και Ψυχολογία ασθενούς με ανεπίλυτο τραύμα απο προηγούμενη εμπειρία φυσικής καταστροφής - Κλινικό Περιστατικό”
- Τίνα Α. Μιχαηλίδου (Θεολόγος- Βοηθός Νοσηλευτή-Φροντιστής - Συγγραφέας): “Το βίωμα του φροντιστή σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις”
- Αρετή-Μαρία Ζήση (Εκπαιδευτικός, Εκπ. Σύμβουλος Σταδιοδρομίας) - Νικολέττα Παυλοπούλου (Ψυχολόγος, Eκπ Συστημικής ψυχοθεραπείας): “Η ψυχοσεξουαλική υγεία των γυναικών μετά τον καρκίνο”
Ο κ. Ευστράτιος Αθανασίου, πριν τη λήξη της ημερίδας και τις ευχαριστίες προς το κοινό, τους καλεσμένους και τους εισηγητές, ανέφερε στους θεατές την πρόθεση του Οργανισμού για επέκταση νέων κοινωνικών δράσεων, μεταξύ των οποίων κοινωνικά έργα προσφοράς σε ασθενείς με καρκίνο, παροχή δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη και επέκταση της λειτουργίας της Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για ασθενείς με καρκίνο και οικείους τους.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
10,3 εκατομμύρια άνθρωποι με ιλαρά το 2023 - Στους107.500 οι θάνατοι
Η γιόγκα βοηθά γυναίκες ασθενείς να αντιμετωπίσουν το στρες του καρκίνου [μελέτη]
Φάρμακο για τον θυρεοειδή είναι πιθανόν να εξασθενεί τα οστά των ηλικιωμένων [μελέτη]