Οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, και πολύ περισσότερο οι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο που αντιστοιχούν σε περισσότερους από 850 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, επηρεάζονται ιδιαίτερα από την πανδημία αλλά και τα έντονα φυσικά φαινόμενα, καθώς διακυβεύεται η δυνατότητα πρόσβασής τους σε κατάλληλες διαγνωστικές υπηρεσίες και σε μονάδες φροντίδας υγείας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού (9 Μαρτίου) είναι μια κοινή πρωτοβουλία της Διεθνούς Νεφρολογικής Εταιρείας (ISN) και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας των Νεφρολογικών Ιδρυμάτων – Παγκόσμιας Συμμαχίας Νεφρού (IFKF-WKA).

Οι μη μεταδοτικές ασθένειες αποτελούν τις κύριες αιτίες θανάτου και νοσηρότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδίως σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος. Αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ αλλων και τη Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ).

Σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών οι ασθενείς αυτοί είναι πιο ευάλωτοι, καθώς χρειάζονται δια βίου, συνεχιζόμενη, συντονισμένη και πολυσύνθετη θεραπεία.

Η προετοιμασία λοιπόν για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ασθενείς με νεφρική νόσο.

Τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι τα εξής:

  • Οι υπεύθυνοι χάραξης των πολιτικών υγείας χρειάζεται να υιοθετήσουν ολοκληρωμένες στρατηγικές που να δίνουν προτεραιότητα στην πρόληψη, την
  • έγκαιρη ανίχνευση και τη διαχείριση των μη μεταδοτικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης και της νεφρικής νόσου.
  • Οι υπεύθυνοι για τις υπηρεσίες υγείας θα πρέπει να παρέχουν δίκαιη και κατάλληλη πρόσβαση στους χρόνιους πάσχοντες ειδικά σε περιόδους έκτακτης ανάγκης.
  • Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συμπεριλάβουν σχέδια ετοιμότητας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης που να αφορούν στη διαχείριση και τον εντοπισμό των ασθενών με μη μεταδοτικές ασθένειες αλλά και να εστιάσουν στην πρόληψη αυτών των καταστάσεων.
  • Οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν καταρτίσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης και να έχουν προετοιμάσει ένα κυτίο που θα εμπεριέχει τροφή, νερό, ιατρικές προμήθειες καθώς και τα ιατρικά τους αρχεία

Σήμερα, 9 Μαρτίου 2023, η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού καλεί σε δράση με το σύνθημα "Υγεία των Νεφρών για Όλους: Προετοιμασία για το αναπάντεχο, υποστήριξη των ευάλωτων!"

Αυτή η έκκληση απευθύνεται σε ολόκληρη την κοινωνία, στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικών και υπηρεσιών υγείας, στις κυβερνήσεις, τη βιομηχανία, καθώς και στα άτομα που ζουν με χρόνια νεφρική νόσο αλλά και στους φροντιστές τους. Σκοπός είναι να είναι καλά προετοιμασμένοι για απροσδόκητα γεγονότα ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε δυσχέρεια στην πρόσβαση των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο σχετικά με τη διάγνωση, τη θεραπεία και τη φροντίδα τους. 

Συνέντευξη Τύπου

Στα πλαίσια της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο διαδικτυακή συνέντευξη τύπου από την Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία (ΕΝΕ) στην Θεσσαλονίκη. Στην συνέντευξη δόθηκαν αρκετά στοιχεία για την νεφρική νόσο και για το πως αυτή μπορεί να προληφθεί.

Ο Διευθυντής του Νεφρολογικού Τμήματος Γ.Ν.Α.”Ιπποκράτειο", τόνισε, μεταξύ άλλων στην ομιλία του, πως οι νεφροί συμμετέχουν και στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης αλλά και στην ρύθμιση του οστικού μεταβολισμού, κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό.

Η χρόνια νεφρική βλάβη είναι ολοένα και συχνότερη ενώ η χρόνια νεφρική νόσος, που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν, αφορά το 8-10% του πληθυσμού παγκοσμίως.

1 στους 5 άνδρες και 1 στις 4 γυναίκες ηλικίας 64-75 ετών υποφέρει από χρόνια νεφρική νόσο. 1 στους 10 Ευρωπαίους πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο.

Το 2010, οι αιμοκαθαρόμενοι έφτασαν τους 2.600.000. Ακόμη και το 90% της νεφρικής λειτουργίας μπορεί να χαθεί καθώς δεν υπάρχουν συμπτώματα - μιλάμε δηλαδή πραγματικά για μια αθόρυβη ασθένεια. 

Σημαντικό είναι το στοιχείο που αφορά την χώρα μας, καθώς όπως τονίσθηκε, νεφρολόγοι υπάρχουν στα αστικά κέντρα αλλά γενικά στην Περιφέρεια απουσιάζουν.

Ο κ. Βασίλης Λιακόπουλος, καθηγητής νεφρολογίας του ΑΠΘ και διευθυντής της νεφρολογικής κλινικής του ΑΧΕΠΑ, τονίζει ότι ο διαβήτης, η υπέρταση και η παχυσαρκία προκαλούν πολλά νεφρολογικά προβλήματα. Συστήνεται η διακοπή του καπνίσματος, η αποφυγή αναλγητικών, αλλά και ο τακτικός έλεγχος αίματος και ούρων. 

Τέλος, σε ότι αφορά τα προβλήματα που προέκυψαν τελευταία, ο κ. Λιακόπουλος υπογράμμισε ότι η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι σεισμοί στην Τουρκία και Συρία δυσχαίραναν σε πολύ μεγάλο βαθμό την πρόσβαση των νεφροπαθών. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού