Η περασμένη Δευτέρα, ήταν μια ιστορική μέρα για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, για το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής, αλλά και για τους καρκινοπαθείς της Θράκης. Μια γυναίκα ασθενής ξάπλωσε στην εξεταστική τράπεζα του υπερσύγχρονου υβριδικού διαγνωστικού συστήματος PET-SCAN που απέκτησε το Τμήμα χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και υποβλήθηκε στην ειδική εξέταση. Ήταν η πρώτη από τους περίπου 2.500 ασθενείς το χρόνο που θα μπορούν να εξυπηρετούνται πλέον στον τόπο τους, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, ως τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα ή ακόμα και να περάσουν τα σύνορα για να καταφύγουν σε διαγνωστικά κέντρα της Αδριανούπολης ή της Κωνσταντινούπολης, στην Τουρκία.

Ο διευθυντής του Τμήματος, καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αθανάσιος Ζησιμόπουλος (φωτογραφία πάνω), μιλά στο iatronet.gr για τη νέα σελίδα που ανοίγει για την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η συγκεκριμένη εξέλιξη. Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης του Τμήματος με εξειδικευμένο και μόνιμο προσωπικό, προκειμένου το PET-SCAN να μπορέσει να τεθεί σε ολοήμερη λειτουργία και να ανταποκριθεί με επάρκεια στις αυξημένες ανάγκες.

Διάγνωση στο μισό χρόνο, με μισή ακτινοβολία

Το υπερσύγχρονο διαγνωστικό μηχάνημα, που συνδυάζει την ποζιτρονική τομογραφία (ΡΕΤ) και την αξονική (CT) είναι ένα από τα τέσσερα που δώρισε το ΙΣΝ σε ισάριθμα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Αλεξανδρούπολης, των Ιωαννίνων, της Λάρισας και του Ηρακλείου. Τη Δευτέρα έγινε το δεύτερο που τίθεται σε λειτουργία, 20 μέρες μετά από αυτό της Κρήτης, ενώ για τις 22 Μαρτίου έχουν προγραμματιστεί τα επίσημα εγκαίνια.

"Το όραμά μας έγινε πραγματικότητα", λέει ο κ. Ζησιμόπουλος, ο οποίος από την πρώτη κιόλας μέρα της λειτουργίας δηλώνει εντυπωσιασμένος από τις επιδόσεις του μηχανήματος. "Μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι έχουμε ό,τι πιο σύγχρονο στην Ελλάδα", τονίζει και προσθέτει: "Είναι απολύτως ψηφιακό, με άπειρες δυνατότητες. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ελαχιστοποιεί τη δόση στον ασθενή, στο μισό της κανονικής –κάτι πολύ σημαντικό όχι μόνο για τους ασθενείς αλλά και για το προσωπικό που το λειτουργεί και εκτίθεται στη ραδιενέργεια. Επίσης σημαντικό είναι πως ελαχιστοποιεί τον χρόνο της εξέτασης, σε 7,5 με 10 λεπτά το πολύ, έναντι 20 λεπτών με μισή ώρα σε άλλα κέντρα".

Οι ασθενείς που με βάση τα πρωτόκολλα μπορούν να υποβληθούν στην εξέταση, έχουν τη δυνατότητα της διάγνωσης πιθανών καρκινικών υποτροπών σε πολύ πρώιμο στάδιο, εν τη γενέσει τους, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο για την έγκαιρη έναρξη της θεραπείας.

"Όμως, δεν αφορά μόνο τους καρκινοπαθείς. Έχει εφαρμογές και σε άλλες ειδικότητες, όπως η Καρδιολογία, η Νευρολογία. Σε λίγο καιρό, θα δίνει λύσεις ακόμη και για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, με την απεικόνιση των πλακών αμυλοειδούς που δημιουργεί στον εγκέφαλο», σημειώνει ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σύνολο της δωρεάς "με το κλειδί στο χέρι" (αγορά και εγκατάσταση μηχανήματος και συνοδευτικού εξοπλισμού, διαμόρφωση και θωράκιση του χώρου στο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής) υπολογίζεται σε περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ.

Χρειάζεται προσωπικό

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η μονάδα έχει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης συνολικά 2.500 ασθενών το χρόνο, αλλά για να το επιτύχει αυτό χρειάζεται την στελέχωση με εξειδικευμένο και μόνιμο προσωπικό, που θα επιτρέψει την λειτουργία της σε ολοήμερη βάση.

"Ήδη, χωρίς να έχει ανακοινωθεί ακόμα η έναρξη λειτουργίας, δεχόμαστε συνεχή αιτήματα για εξέταση. Τις επόμενες μέρες που θα κάνουμε την οριστική παραλαβή, τα εγκαίνια και θα επικοινωνήσουμε την λειτουργία μέσα από τους Ιατρικούς Συλλόγους, θα δημιουργηθεί τεράστια λίστα", επισημαίνει ο διευθυντής του Τμήματος.

Με βάση τον προγραμματισμό, που έχει ξεκινήσει προ διετίας, ο ίδιος έχει ζητήσει δύο πυρηνικούς γιατρούς, έναν πυρηνικό φυσικό, τέσσερις τεχνολόγους, δύο νοσηλεύτριες, έναν τραυματιοφορέα και δύο γραμματείς. "Αυτό είναι το μίνιμουμ για να λειτουργήσει μια μονάδα που θα εξυπηρετήσει γύρω στους 2.500 ασθενείς το χρόνο, ίσως και παραπάνω", αναφέρει. Μέχρι σήμερα η όποια ενίσχυση ήρθε με μετακινήσεις προσωπικού για εκπαίδευση από άλλες μονάδες του νοσοκομείου.

"Το υπουργείο μπορεί να ανταποκρίνεται, αλλά οι διαδικασίες για να γίνει η πρόσληψη ΑΣΕΠ είναι χρονοβόρες. Τα άτομα που εργάζονται στη λειτουργία του ΡΕΤ πρέπει να απασχολούνται μόνιμα στο συγκεκριμένο τμήμα, τόσο για λόγους ακτινοπροστασίας όσο και εκπαίδευσης, η οποία είναι συνεχής", σημειώνει.

Σήμερα το βάρος της λειτουργίας του έχουν αναλάβει κυρίως δύο μέλη ΔΕΠ (ο ίδιος και μια επίκουρη καθηγήτρια), μαζί με δύο επιμελήτριες, που όμως εκτός από το PET-SCAN πρέπει να κρατήσουν και όλο το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής, το οποίο καλύπτει την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη σε πάνω από 100 εξειδικευμένες εξετάσεις και θεραπείες. Ο καθηγητής διαπίστωσε με έκπληξη πως στις προκηρύξεις των θέσεων επιμελητών που ανακοινώθηκαν αυτές τις μέρες δεν περιλαμβάνεται ούτε μία θέση πυρηνικής ιατρικής στην Αλεξανδρούπολη. "Υποθέτω πως αυτό οφείλεται σε λάθος", λέει.

Η νοσηλευτική υπηρεσία του νοσοκομείου ανταποκρίθηκε και ενίσχυσε το Τμήμα με επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ την Τετάρτη αναμένονται και τρεις τεχνολόγοι για εκπαίδευση. "Οι τεχνολόγοι έχουν ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο, γιατί βοηθούν τους φυσικούς να βγάλουν τα ραδιοφάρμακα και έχουν την ευθύνη της τοποθέτησης του ασθενή στο μηχάνημα και των λήψεων των εικόνων στην κονσόλα. Πρέπει να είναι μόνιμοι και όχι να έρχονται για εκπαίδευση, ώστε να συγκροτούμε μια συντονισμένη ομάδα", υπογραμμίζει ο καθηγητής.

"Λύσεις βρίσκονται, αλλά καθυστερούν", παρατηρεί ο ίδιος και καταλήγει με ένα μήνυμα προς τους ασθενείς της Θράκης: "Θέλω να είναι σίγουροι ότι έχουμε όλη την θέληση, την αισιοδοξία και τις δυνατότητες, παρόλες τις αντίξοες συνθήκες, να τους εξυπηρετήσουμε, και θα το κάνουμε".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι