Για τραγική κατάσταση στις δημόσιες δομές Υγείας κάνει λόγο ο Ανδρέας Ξανθός, σχολιάζοντας πως το "υγειονομικό ισοδύναμο" προϋποθέτει γενναία επένδυση στο ΕΣΥ.
Σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής:
"Η κατάσταση στις δημόσιες δομές Υγείας των νησιών, αλλά και γενικότερα της χώρας, είναι τραγική. Η πλήρης αποδιοργάνωή τους, οι συνεχείς παραιτήσεις γιατρών και η εικόνα διάλυσης του ΕΣΥ, έχουν 'υπογραφή Μητσοτάκη'. Δεν πρόκειται για διαχειριστική ανικανότητα ή αντικειμενική δυσκολία, αλλά για συνειδητή πολιτική επιλογή απαξίωσης και ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Η απάντηση στην κρίση στελέχωσης των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας δεν είναι ούτε το δέλεαρ του ιδιωτικού ιατρείου των γιατρών ΕΣΥ, ούτε η προκήρυξη θέσεων μερικής απασχόλησης για να καλύψουν τα κενά οι ιδιώτες γιατροί. Η πανδημία απέδειξε ότι, ειδικά στα νησιά, οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα δεν ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις για συνδρομή στο ΕΣΥ, γιατί οι συνθήκες εργασίας και αμοιβής στις δομές του είναι δυσβάσταχτες και αποτρεπτικές.
Η μόνη ουσιαστική πρόταση που έχει κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο για την αντιστροφή του διαλυτικού κλίματος και την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Υγεία και τα κίνητρα στελέχωσης των άγονων - νησιωτικών περιοχών που έχουμε παρουσιάσει.
Ο Αλέξης Τσίπρας στην Κω αναφέρθηκε σε αυτά και ανέδειξε την πρόταση για 'υγειονομικό ισοδύναμο' στα νησιά. Η πρόταση περιλαμβάνει δέσμη μέτρων που ξεκινούν από ειδικά κίνητρα (οικονομικά - επιστημονικά - διοικητικά) για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών στις νησιωτικές δομές του ΕΣΥ, προχωρούν στην πλήρη κάλυψη διαγνωστικών και θεραπευτικών αναγκών ακόμα και από μη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς ή ιδιωτικά κέντρα (όταν οι δημόσιες δομές αδυνατούν) και καταλήγουν στην αποζημίωση των κατοίκων των νησιών για υπηρεσίες που χρειάζεται να μετακινηθούν εκτός τόπου διαμονής τους για να έχουν πρόσβαση σε αυτές.
Με άλλα λόγια, το 'υγειονομικό ισοδύναμο' προϋποθέτει γενναία επένδυση στο ΕΣΥ και ταυτόχρονα αποτελεί συστατικό στοιχείο της στρατηγικής για 'Δικαιοσύνη στην Υγεία', δηλαδή για καθολικότητα, ισότητα και ποιότητα στην περίθαλψη.
Απέναντι σ’ αυτή την καινοτόμα πρόταση που έχει τεράστια απήχηση στους νησιώτες, ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε για άλλη μια φορά να διαστρεβλώσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να κοροϊδέψει την κοινωνία. Ισχυρίστηκε λοιπόν ότι ο Αλέξης Τσίπρας υιοθέτησε τις απόψεις της κυβέρνησης! Μόνο που η κυβέρνησή του δεν έχει θεσμοθετήσει κίνητρα για να ενισχυθεί κατά προτεραιότητα το ΕΣΥ και να καλυφθούν αποτελεσματικά οι υγειονομικές ανάγκες των νησιωτών, αλλά για να εγκαταλείψουν οι γιατροί το ΕΣΥ και να αναζητήσουν καλύτερους όρους εργασίας, αμοιβής και επιστημονικής εξέλιξης στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό.
Άλλωστε, η δυνατότητα να αξιοποιηθούν ιδιώτες γιατροί στα νησιά και να παρέχουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ με 'μπλοκάκι' υπάρχει εδώ και χρόνια, αλλά δεν έχει λύσει το πρόβλημα. Οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης αποδομούν το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, ενισχύουν την επί πληρωμή ιατρική φροντίδα και αυξάνουν τις ανισότητες στη πρόσβαση σε αξιόπιστες δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Και γι’ αυτό το λόγο είχαν απέναντι τους όχι μόνο το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά το σύνολο των υγειονομικών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Αν κάποιος κοροϊδεύει λοιπόν τον κόσμο, ειδικά στα νησιά, είναι ο αμετανόητα νεοφιλελεύθερος κ. Μητσοτάκης που δεν πιστεύει στο δημόσιο σύστημα υγείας αλλά στον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα και υπόσχεται ότι θα ασχοληθεί με το ΕΣΥ την επόμενη τετραετία"!
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε εφαρμογή Μνημόνιο Συνεργασίας Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης
Ο καφές και το τσάι συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο κεφαλής και τραχήλου [μελέτη]
Τα αντιβιοτικά δεν συνδέονται με νοητική εξασθένηση στους ηλικιωμένους [μελέτη]