Σημαντική υποχώρηση παρουσίασε ο βασικός εμβολιασμός παιδιών και εφήβων κατά την περίοδο της πανδημίας. Ιδιαίτερα στις περιόδους έξαρσης του κορωνοϊού, ο φόβος των γονέων και η δυσκολία πρόσβασης στις δομές υγείας κράτησαν μεγάλο ποσοστό παιδιών μακριά από τον εμβολιασμό έναντι σημαντικών για την θωράκιση της υγείας τους ασθενειών. Το χαμένο έδαφος άρχισε σταδιακά να καλύπτεται τον περασμένο χρόνο και σήμερα βρισκόμαστε σε τροχιά επαναφοράς στα προ πανδημίας επίπεδα, όπως αναφέρθηκε από ειδικούς επιστήμονες, καθηγητές του ΑΠΘ, στη διάρκεια ενημερωτικής συνέντευξης του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμού.
Πάνω από 40% η μείωση το 2020
Σύμφωνα με τον καθηγητή Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας, διευθυντή της Γ΄Παιδιατρικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο και μέλος της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών, Εμμανουήλ Ροηλίδη, την πρώτη χρονιά της πανδημίας και των lockdown η υποχώρηση των εμβολιασμών παιδιών και εφήβων κινήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα, για να σταθεροποιηθεί στα επίπεδα του 30% - 40%. Το 2021, λόγω του φόβου και των προφυλάξεων που παρέμεναν συνεχίστηκε μια μείωση σε χαμηλότερα ποσοστά και από το 2022 άρχισε μια επανάκαμψη, με τάση επιστροφής στα προ πανδημίας επίπεδα.
Ο ίδιος διευκρίνισε πως η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού παιδιών δεν έχει τιμωρητική έννοια, ούτε επιβάλλονται κυρώσεις σε όσους δεν τον τηρούν, αλλά είναι θέμα πειθούς και κατανόησης της αναγκαιότητας από τους γονείς. "Οι γιατροί πρέπει να αντιληφθούν πως είναι προς το καλό των παιδιών τους, ο γιατρός προσπαθεί να τους πείσει γι αυτό, όπως και ο δάσκαλος που κοιτάζει το βιβλιάριο στο σχολείο", είπε και πρόσθεσε πως δεν αμφισβητείται σήμερα ιστορικά ο ρόλος των εμβολίων στην εξάλειψη ή τον δραστικό περιορισμό πολλών επικίνδυνων για τη ζωή ασθενειών. "Δεν προφτάσαμε εμείς, αλλά οι μεγαλύτεροι από μας γιατροί είδαν πάρα μα πάρα πολλά παιδάκια να καταλήγουν από νοσήματα ιογενή ή μικροβιακά που σήμερα δεν υπάρχουν ή τα βλέπουμε σε έναν πολύ μικρό βαθμό, λόγω της ενεργητικής ανοσοποίησης του οργανισμού με τα εμβόλια. Μαζί με το υγιεινό νερό, τα εμβόλια είναι τα δύο μεγαλύτερα επιτεύγματα της σύγχρονης ανθρωπότητας", τόνισε.
12% - 30% μείωση στο εμβόλιο κατά του HPV
Ο Θόδωρος Αγοραστός, καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας, επικαλούμενος πρόσφατη μελέτη, ανέφερε πως ο εμβολιασμός κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) υποχώρησε στην Ελλάδα σε ποσοστά από 12% ως και 30% στη διάρκεια της πανδημίας. Στο εξωτερικό, πρόσθεσε, σε χώρες μέτριου και χαμηλού επιπέδου, έχουν καταγραφεί μειώσεις της τάξης ως και του 60%, και για τον λόγο αυτόν τον λόγο ο ΠΟΥ έθεσε τον στόχο της "μεγάλης επανάκαμψης" στο τρέχον έτος, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα.
Ο ίδιος ανέφερε πως ο εμβολιασμός κοριτσιών και αγοριών κατά του HPV προφυλάσσει απέναντι στους 7 πιο επικίνδυνων καρκινογόνων τύπων του ιού, οι οποίοι ευθύνονται για το 90% του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων καρκίνων, όπως κόλπου, αιδοίου, πέους, πρωκτού, στόματος, φάρυγγα, αμυγδαλών, λάρυγγα. Μάλιστα, επεσήμανε πως σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Σουηδία οι καρκίνοι του στοματοφάρυγγα είναι πιο πολλοί από αυτούς του τραχήλου της μήτρας και εμφανίζονται πέντε φορές πιο συχνά στους άνδρες, για να καταδείξει ότι ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται και στα δύο φύλα.
Ο κ. Αγοραστός άσκησε κριτική στην πολιτεία διαπιστώνοντας διαχρονικό έλλειμμα ενημέρωσης. "Αν σήμερα ψάξετε μέσα στο site του υπουργείου να βρείτε πληροφορίες για τον HPV δεν θα βρείτε σχεδόν τίποτα", παρατήρησε και αντιπαρέθεσε το παράδειγμα της Αυστραλίας, η οποία εκδίδει και διανέμει ενημερωτικά φυλλάδια και στα ελληνικά, όπως και σε άλλες γλώσσες για τους πολίτες της.
Αύξηση εμβολιασμών γρίπης - πνευμονιόκοκκου
Στον αντίποδα της υποχώρησης του βασικού εμβολιασμού παιδιών και εφήβων, ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, Συμεών Μεταλλίδης, ανέφερε πως η πανδημία είχε και θετική επίπτωση σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς ενηλίκων έναντι γρίπης και πνευμονιόκοκκου. Όπως είπε, στη διάρκεια του 2020 υπήρξε και στη χώρα μας καταγεγραμμένη μια τεράστια αύξηση εμβολιασμού των ενηλίκων έναντι στα δύο παθογόνα, "ακριβώς επειδή δεν υπήρχαν μέτρα προστασίας και υπήρξε η τάση να εμβολιαστούμε για οτιδήποτε άλλο μπορεί να μας προστατεύσει, και πραγματικά υπήρξε μια θετική επίδραση στον οργανισμό".
Το μήνυμα που έστειλε είναι πως ο εμβολιασμός των λεγόμενων ευπαθών ομάδων έναντι συγκεκριμένων απειλών μπορεί να σώσει πολλές ζωές και να διασφαλίσει την ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων τρίτης ηλικίας.
Δράσεις ΙΣΘ
"Έχουμε διανύσει κάποιο από το χαμένο έδαφος, αυτό συνεχίζεται και πρέπει να συνεχιστεί ώστε τελικά να φτάσουμε εκεί που ήμασταν και προ COVID", ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Νίτσας και αναφέρθηκε στις δράσεις του Συλλόγου για την αξία των εμβολίων, που ξεκίνησαν από το 2017 (προ πανδημίας) με το πρόγραμμα "Εμβολιά-Ζω".
Ο γ.γ. του Συλλόγου, Νίκος Μπάτζιος, διευκρίνισε πως η υποχώρηση των εμβολιασμών λόγω της πανδημίας δεν οδήγησε στην αναζωπύρωση κάποιας ασθένειας, ενώ η αντιπρόεδρος, Μαρία Χατζηδημητρίου, σημείωσε πως ο ΙΣΘ με δική του πρωτοβουλία και χρηματοδότηση εμβολίασε ιδρυματοποιημένα παιδιά έναντι του τύπου Β της μηνιγγίτιδας, με το εμβόλιο που δεν χορηγείται δωρεάν.
Το Σάββατο 6 Μαΐου στο Πάρκο Τούμπας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με τίτλο "Παίζω - Εμβολιάζω - Μαθαίνω την αξία του εμβολιασμού μέσα από το παιχνίδι".
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές