Αν έχετε υπερκαλιαιμία ή πάρα πολύ κάλιο στο αίμα σας, οι ώρες του φαγητού γίνονται δύσκολες και ιδιαίτερα όταν τρώτε έξω. Αλλά δεν χρειάζεται να αφήσετε τις διατροφικές σας ανάγκες να εμποδίσουν τον χρόνο σας με φίλους και οικογένεια. Θα χρειαστεί απλώς να λάβετε μερικές προφυλάξεις. Αυτές είναι μερικές συμβουλές.

Επιλέξτε το σωστό εστιατόριο

Προσπαθήστε να επιλέξετε ένα μέρος που φτιάχνει τα γεύματα από την αρχή και χρησιμοποιεί φρέσκα υλικά. Τα πιάτα σε αυτούς τους τύπους εστιατορίων τείνουν να έχουν λιγότερα συστατικά και το προσωπικό πιθανότατα θα μπορεί να σας πει ποια ακριβώς είναι αυτά. Καλέστε το εστιατόριο εκ των προτέρων και ενημερώστε τους ότι κάνετε ειδική δίαιτα. Μπορεί να είναι σε θέση να προτείνουν ένα πιάτο ή να προσφέρουν αντικαταστάσεις.

Αποφύγετε όσο μπορείτε το γρήγορο φαγητό

Είναι επεξεργασμένο και μπορεί να περιέχει τόνους συστατικών. Μπορεί να μην υπάρχει τρόπος να υπολογίσετε την περιεκτικότητα σε κάλιο. Καθώς το φαγητό είναι προκατασκευασμένο, το προσωπικό θα είναι αρκετά περιορισμένο στο πόσα συστατικά θα μπορεί να αφαιρέσει από το πιάτο σας. Αν είστε σε κάποιο ταξίδι και δεν υπάρχει επιλογή εκτός από γρήγορο φαγητό, αυτές είναι μερικές ιδέες:

  • Παραγγείλετε ένα σάντουιτς ψητού κοτόπουλου
  • Αποφύγετε οτιδήποτε τηγανητό
  • Παραλείψτε τις πατάτες ή οτιδήποτε άλλο με πατάτες, καθώς είναι πλούσιες σε κάλιο

Σε vegan εστιατόρια

Μπορεί να φαίνεται σαν πιο υγιεινή επιλογή, αλλά τα φαγητά που είναι αποκλειστικά λαχανικά μπορεί να είναι πολύ πλούσια σε κάλιο. Μείνετε σε φρούτα και λαχανικά χαμηλής περιεκτικότητας σε κάλιο, ζητήστε ντρέσινγκ και σάλτσες στο πλάι και ψάξτε για προϊόντα που έχουν λευκό ρύζι και ζυμαρικά, και όχι δημητριακά ολικής άλεσης.

Σκεφτείτε να βγείτε για πρωινό, όχι για δείπνο

Το πρωινό μπορεί να είναι ένα από τα πιο εύκολα γεύματα για φαγητό έξω, καθώς πολλά είδη πρωινού όπως αυγά, ομελέτες και μανιτάρια, δεν περιέχουν μεγάλες ποσότητες σε κάλιο.

Να είστε επιλεκτικοί με τις σαλάτες

Μπορεί αυτόματα να πιστεύετε ότι οι σαλάτες είναι η πιο υγιεινή επιλογή. Αλλά μπορούν να περιέχουν κρυφές πηγές καλίου. Προτιμήστε σαλάτες που περιέχουν κοτόπουλο ή ψάρι, αποφύγετε τα τυριά. Αποφύγετε το σπανάκι, το αβοκάντο, τις αγκινάρες, τα φασόλια, τους σπόρους και τους ξηρούς καρπούς, καθώς και τις σαλάτες που έχουν ως βάση τη μαγιονέζα. Βάλτε στη σαλάτα σας λαχανικά χαμηλής περιεκτικότητας σε κάλιο, όπως μαρούλι, λάχανο, παντζάρια, κουνουπίδι, σέλινο, αγγούρι, κρεμμύδια και γλυκές πιπεριές.

Προσοχή στη μέθοδο μαγειρέματος

Ορισμένες μέθοδοι μαγειρέματος, εν μέρει επειδή χρησιμοποιούν βούτυρο, μπορούν να αυξήσουν το κάλιό σας. Προτιμήστε πιάτα που έχουν ψηθεί ή έχουν μαγειρευτεί στον ατμό. Τα ποσέ και σοταρισμένα φαγητά επίσης μπορούν να είναι χαμηλά σε κάλιο.

Προσοχή με το επιδόρπιο

Αποφύγετε οτιδήποτε περιέχει σοκολάτα, παγωτό ή ξηρούς καρπούς, τα οποία είναι όλα πλούσια σε κάλιο. Οι πιο έξυπνες επιλογές για γλυκό χαμηλής περιεκτικότητας σε κάλιο είναι μούρα, ζελ και γλυκά με βάση το λεμόνι ή τη βανίλια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή
ΕΟΔΥ: Άσκηση επί χάρτου για πιθανά κρούσματα γρίπης πτηνών σε ανθρώπους
Η Roche τερματίζει σειρά θεραπευτικών δοκιμών για τον καρκίνο του πνεύμονα