Πολύχρωμα ανθρώπινα "ποτάμια" από χιλιάδες αθλητές και αθλούμενους πλημμύρισαν την Κυριακή 30 Απριλίου τους δρόμους της Θεσσαλονίκης και της Πέλλας, στο πλαίσιο του 17ου Διεθνούς Μαραθωνίου "Μέγας Αλέξανδρος". Συνολικά, 14.000 άτομα κάθε ηλικίας συμμετείχαν στους τέσσερις διαφορετικούς αγώνες (Μαραθώνιος Πέλλα - Θεσσαλονίκη, αγώνες 10 και 5 χιλιομέτρων και μαθητικός αγώνας 1.000 μέτρων). Δοκίμασαν δυνάμεις και αντοχές, αναμετρήθηκαν με προσωπικούς στόχους και χρόνους ή απλά απόλαυσαν δυναμικό βάδισμα στην ηλιόλουστη Θεσσαλονίκη, διαδίδοντας παράλληλα τα πολλαπλά οφέλη της σωματικής άσκησης, αλλά και στέλνοντας μηνύματα στήριξης κοινωνικών φορέων και συλλόγων.
Η διάσωση του 50χρονου
Το ΕΚΑΒ ήταν για άλλη μια φορά ο επίσημος φορέας για την υγειονομική κάλυψη των αγώνων, στελεχώνοντας το σύνολο της διοργάνωσης με 2 Κινητές Ιατρικές Μονάδες, 2 μηχανές ταχείας ανταπόκρισης και 5 συμβατικά ασθενοφόρα, με πλήρωμα 2 γιατρούς και 16 διασώστες, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή και πολλών εθελοντικών ομάδων.
Ο επιτυχής σχεδιασμός επιβεβαιώθηκε στις 11 το πρωί, όταν ένας δρομέας 50 ετών υπέστη ανακοπή και κατέρρευσε στο 27ο χιλιόμετρο του Μαραθώνιου Δρόμου. Σύμφωνα με ανάρτηση στο διαδίκτυο, το ΕΚΑΒ ανταποκρίθηκε άμεσα και εντός 3 λεπτών το πρώτο όχημα έφτασε στο σημείο ενώ μετά από λίγο ακολούθησε δεύτερο ασθενοφόρο και η Κινητή Ιατρική Μονάδα. Ο ασθενής διασωληνώθηκε και ανατάχθηκε στο σημείο, διακομίσθηκε με ασφάλεια και παραδόθηκε σταθεροποιημένος στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου". Παράλληλα αντιμετωπίστηκαν και πολλαπλά ελαφρύτερα περιστατικά.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το επιχειρησιακό του ντεμπούτο πραγματοποίησε το Κινητό Συντονιστικό Κέντρο "Ερμής" του ΕΚΑΒ που τοποθετήθηκε στο τερματισμό και ανέλαβε τη διαχείριση όλων των συμβάντων. Ο "Ερμής" στελεχώνεται από ένα συντονιστή, δύο ασυρματιστές καθώς και δύο ειδικούς εργαζόμενους, τεχνικό και υπεύθυνο πληροφοριακών συστημάτων. Ταυτόχρονα υπήρξε και εναέρια επιτήρηση του τερματισμού με drone.
Ρεκόρ ξένων συμμετοχών
Η μεγαλύτερη διοργάνωση μαζικού αθλητισμού στη Βόρεια Ελλάδα ολοκληρώθηκε με επιτυχία, μετατρέποντας την πόλη σε σκηνικό γιορτής.
Δρομείς κάθε ηλικίας και επιπέδου, από 9χρονους μαθητές Δημοτικών Σχολείων μέχρι την 85χρονη Ευδοξία Δρακόλια στον Δρόμο 5.000μ. και τον 82χρονο Δημήτρη Αγγελιδάκη στον Δρόμο 10.000μ., καθώς και δρομείς με αναπηρίες, έζησαν τη χαρά της συμμετοχής και της προσωπικής νίκης, πλημμυρίζοντας τους άδειους δρόμους της πρωτομαγιάτικης Θεσσαλονίκης.
Η παγκόσμια διάσταση του "Μαραθωνίου της Ιστορίας" αποτυπώθηκε φέτος με πρωτοφανή τρόπο, μέσα από την παρουσία δρομέων από 70 χώρες και πέντε ηπείρους, ακόμα και από μακρινά μέρη όπως η Νότιος Αφρική, η Δομινικανή Δημοκρατία, το Χονγκ Κονγκ και το Περού. Πρόκειται για νέο ρεκόρ ξένων συμμετοχών, που καταρρίπτει την προηγούμενη κορυφαία επίδοση των συμμετοχών από 63 χώρες στην αντίστοιχη διοργάνωση του 2018.
Η πλήρης λίστα των χωρών που εκπροσωπήθηκαν φέτος είχε ως εξής (με αλφαβητική σειρά): Αίγυπτος, Αλβανία, Αργεντινή, Αρμενία, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βενεζουέλα, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Βραζιλία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Γκάμπια, Δανία, Δομινικανή Δημοκρατία, Ελβετία, Εσθονία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Ιορδανία, Ιράκ, Ιράν, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καζακστάν, Καμερούν, Καναδάς, Κίνα, Κολομβία, Κροατία, Κύπρος, Λιθουανία, Μαλαισία, Μάλτα, Μεξικό, Μολδαβία, Νορβηγία, Νότιος Αφρική, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Περού, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουάντα, Ρουμανία, Σαν Μαρίνο, Σερβία, Σιέρα Λεόνε, Σλοβακία, Σλοβενία, Σομαλία, Σουαζιλάνδη, Σουηδία, Συρία, Τουρκία, Τσεχία, Φιλιππίνες, Φινλανδία, Χονγκ Κονγκ και φυσικά Ελλάδα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι