H ορθή πρακτική, με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας των γαληνικών σκευασμάτων στο εργαστήριο του φαρμακείου, αποτελεί τον πυρήνα των εκπαιδευτικών σεμιναρίων φαρμακοποιών, που διοργανώνονται στην Αθήνα στο πλαίσιο του μεγάλου Εκπαιδευτικού Προγράμματος του ΙΔΕΕΑΦ, υπό την ευθύνη και εποπτεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Πιο συγκεκριμένα στις 6, 7, 13 & 14 Μάιου, θα διεξαχθούν 4 σεμινάρια στο Εργαστήριο Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την επιστημονική ευθύνη του Επ. Καθηγητή Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, κ. Παρασκευά Δάλλα.
Όπως είναι γνωστό, τα γαληνικά σκευάσματα παρασκευάζονται στα εργαστήρια των φαρμακείων και χορηγούνται στους ασθενείς προς εκτέλεση ιατρικών συνταγών, χωρίς να έχουν προηγουμένως πάρει έγκριση ή άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ.
Το γεγονός αυτό επιβάλλει στον γιατρό να κάνει εκτίμηση της αναγκαιότητας κατά τη συνταγογράφηση ενός γαληνικού σκευάσματος και στον φαρμακοποιό αξιολογεί με την κατάλληλη μέθοδο τον πιθανό κίνδυνο (Risk assessment) που πηγάζει από κρίσιμες παραμέτρους ποιότητας του γαληνικού σκευάσματος.
Τέτοιες παράμετροι μπορεί να είναι η ποιότητα της δραστικής ουσίας, των εκδόχων και του περιέκτη, η μέθοδος παρασκευής, η σταθερότητα του τελικού σκευάσματος και ο προσδιορισμός της μέγιστης ημερομηνίας χρήσης. Σε κάθε περίπτωση η ορθή εκτίμηση του κινδύνου μαζί με την ορθή εργαστηριακή πρακτική οφείλουν να διασφαλίζουν την ποιότητα των γαληνικών σκευασμάτων δηλαδή την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους .
Στο πρακτικό μέρος οι εκπαιδευόμενοι περνούν από τη θεωρία στην πράξη. Χωρίζονται σε ομάδες των δύο ατόμων και η κάθε ομάδα παρασκευάζει βάσει ετοίμων γραπτών τυποποιημένων διαδικασιών τα παρακάτω γαληνικά σκευάσματα: ρινική αλοιφή, κρέμα υδροκινόνης, διάλυμα μινοξιδίλης για αλωπεκία, πόσιμο παιδιατρικό εναιώρημα προπανολόλης και καψάκια κυστίνης.
Κάθε σεμινάριο έχει διάρκεια 8 ωρών (2 ώρες θεωρία και 6 ώρες πρακτική). Πιο συγκεκριμένα: Στο θεωρητικό μέρος δίνεται έμφαση στην έννοια της «Διασφάλισης ποιότητας γαληνικών σκευασμάτων» σε συνάφεια με τα ψηφίσματα των υπουργών του Συμβούλιου της Ευρώπης CM/ResAP(2011)1 και CM/ResAP(2016)1 καθώς και την Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία (Ph. Eur.).
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς , στοχεύουμε στην συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση των Φαρμακοποιών σε κάθε τομέα ώστε το Ελληνικό Φαρμακείο να προσφέρει φαρμακευτικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.
Ο πρόεδρος του ΙΔΕΕΑΦ κ. Σεραφείμ Ζήκας ανέφερε πώς οι φαρμακοποιοί ανταποκρίνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα στις εκπαιδευτικές δράσεις του Ινστιτούτου αντιλαμβανόμενοι τον καθοριστικό νέο ρόλο του Φαρμακείου στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνουν οι σύγχρονες συνθήκες στην Δημόσια Υγεία. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Υποδειγματικής Παρασκευής Γαληνικών Σκευασμάτων διαμορφώνει μια νέα κουλτούρα και φιλοσοφία στην καθημερινή πρακτική των φαρμακοποιών.
Τα σεμινάρια με θέμα: «Υποδειγματική Παρασκευή Γαληνικών Σκευασμάτων-Διασφάλιση Ποιότητας στο εργαστήριο του Φαρμακείου σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία», τελούν υπό την αιγίδα των Τμημάτων Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, Πανεπιστημίου Πατρών και ΑΠΘ.
Τα συγκεκριμένα σεμινάρια αφορούν τους Φαρμακοποιούς της Αττικής και του Πειραιά με την συνεργασία και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά Οι συμμετέχοντες θα λάβουν 14 μόρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης φαρμακοποιών από το ΙΔΕΕΑΦ. (Πληροφορίες και πρόγραμμα www.ideeaf.gr/ergastirio).
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι