Οι έκτακτες εισαγωγές που εγκρίνονται από τον ΕΟΦ εκτελούνται από τον ΙΦΕΤ σε φάρμακα που εμφανίζουν μακροχρόνια έλλειψη όπως συμβαίνει με αντιδιαβητικό σκεύασμα, οδηγούν σε ραγδαία αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης γιατί τα σκευάσματα αυτά εισάγονται με πολλαπλάσιες τιμές.
Κατά πληροφορίες, τα εισαγόμενα από τον ΙΦΕΤ σκευάσματα έχουν μηνιαίο κόστος θεραπείας άνω των 350 ευρώ ανά πένα (τρεις πένες 1.000 ευρώ). Σε συγκεκριμένο αντιδιαβητικό σκεύασμα που βρίσκεται σε κλειστό προϋπολογισμό μετά από διαπραγμάτευση που ολοκληρώθηκε πέρυσι το Φθινόπωρο, έγινε η εισαγωγή του από τον ΙΦΕΤ σε τριπλάσια τιμή και η διάθεσή του στην αγορά πέρα από τα τεχνικά προβλήματα που έχει λόγω της τρίμηνης διάρκειας συσκευασίας του (ο νόμος επιτρέπει μέγιστη διάρκεια θεραπείας τους δύο μήνες σε μία συνταγή) θα αυξήσει τη δαπάνη κατά περίπου 6,5 εκατ. ευρώ.
Υπέρβαση που, όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς, καλούνται να πληρώσουν για μια ακόμη φορά το σύνολο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στη χώρα. Ταυτόχρονα, τονίζουν, δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο ελέγχου της συνταγογράφησης επιτρέποντας στο κοινό να "αγοράζει" αυτό το σκεύασμα για εκτός ενδείξεων χρήσης (έλεγχο σωματικού βάρους) με αποτέλεσμα οι διαβητικοί που το έχουν ανάγκη να μην το βρίσκουν.
Πότε επιτέλους, αναρωτιούνται παράγοντες από την φαρμακευτική αγορά, θα εφαρμοστεί η πρόσφατη νομοθεσία για αυστηρά χορήγηση των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη υποχρεωτικά με ηλεκτρονική συνταγή.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024