H καλή διάθεση δεν αρκεί, λέει η αγορά, αναφορικά με τις προ διμήνου περίπου εξαγγελίες από το Υπουργείο Υγείας, ότι ετοιμάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο στο οποίο θα μπορούν να ενταχθούν και να αποζημιωθούν και νέοι βιοδείκτες. Πρέπει, όπως τονίζουν, να τρέξουν οι διαδικασίες και να περάσουμε πια από τη θεωρία στην πράξη.

Σύμφωνα με τις πηγές μας, αν και ο στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να αυξήσει το κονδύλι αποζημίωσης των νέων βιοδεικτών που θα προστεθούν στο σύστημα συνταγογράφησης και αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ με το ποσό των 10 έως 13 εκατ. ευρώ, ωστόσο φαίνεται ότι και πάλι η διαδικασία κόλλησε. Αλλαγή προτεραιοτήτων, μη εύρεση των απαιτούμενων κονδυλίων;

Οι εμπλεκόμενοι ψάχνονται με το θέμα, με το ποιοι τελικά θα είναι οι νέοι βιοδείκτες που θα ενταχθούν στο σύστημα συνταγογράφησης και το πότε θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Υγείας και Οικονομίας, που θα ορίζει και το κονδύλι της αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ. Ακόμη και σήμερα, όμως, να ξεκινήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες, υποστηρίζει η αγορά, θα χρειαστεί ένα δίμηνο με τρίμηνο για να ολοκληρωθούν. 

Και όμως, το Υπουργείο έχει στα χέρια του μια ολοκληρωμένη πρόταση με πάνελ βιοδεικτών.

Ολοι υποστηρίζουν ότι με την επικαιροποίηση της λίστας των βιοδεικτών που αποζημιώνονται και την εισαγωγή νέου πλαισίου που διασφαλίζει την ταυτόχρονη αποζημίωση φαρμάκου και του αντίστοιχου προβλεπτικού βιοδείκτη, αναγνωρίζεται η ουσιαστική αξία της εξατομικευμένης ιατρικής.  Η αναγκαιότητά τους είναι πλέον δεδομένη, καθώς το διαγνωστικό και θεραπευτικό τοπίο των ασθενών με καρκίνο έχει αλλάξει έχοντας ως άξονα τις μοριακές εξετάσεις που πραγματοποιούνται στον όγκο, με αποτέλεσμα να προσφέρονται σημαντικές πληροφορίες για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.  Αρα η ένταξη νέων βιοδεικτών, αναμφίβολα είναι μια επιπλέον δαπάνη για το σύστημα υγείας αλλά είναι απαραίτητοι για την ορθή συνταγογράφηση στοχευμένων θεραπειών των οποίων το κόστος μπορείς να είναι 50 και 60.000 ευρώ ανά ασθενή.  

Μολονότι, η επιστημονική κοινότητα, που βρίσκεται αρωγός στην προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας για την επικαιροποίηση της λίστας των Βιοδεικτών, έχει καταθέσει σε συνεργασία με παρόχους υγείας αλλά και καθηγητές με εξειδίκευση στα οικονομικά της Υγείας στο Υπουργείο ολοκληρωμένη πρόταση με κατευθυντήριες οδηγίες, οικονομοτεχνική ανάλυση και προτάσεις αποζημίωσης των αναγκαίων βιοδεικτών προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης των κυβερνητικών εξαγγελιών, αυτή μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει αξιοποιηθεί.

Το clawback στις συγκεκριμένες εξειδικευμένες εξετάσεις από 45% που ήταν έχει ξεπεράσει το 60%. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Τι ισχύει έως τώρα με βάση το ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 1511 6 Ιουνίου 2014)

Σε συνομιλία που είχαμε με παράγοντες της αγοράς, μας τόνισαν ότι  οι τιμές  των βιοδεικτών που ήδη αποζημιώνονται είναι καλές, αλλά δυστυχώς υπόκεινται σε clawback που ουσιαστικά δεν φτάνει ούτε στην κάλυψη του κόστους των αντιδραστηρίων.

Οι επιστροφές από περίπου 40% που ήταν, σήμερα τείνουν να ξεπεράσουν και το 60% καθώς οι βιοδείκτες δεν έχουν ξεχωριστό προϋπολογισμό, όπως και θα έπρεπε, αλλά εντάσσονται στον γενικό προϋπολογισμό που είναι μεταξύ άλλων εξετάσεις όπως η γενική αίματος, η γενική ούρων κ.λπ. Ετσι, η αυξανόμενη ζήτηση των τελευταίων συμπαρασύρει και τους βιοδείκτες, όπου εκεί όμως δεν μπορεί να υπάρξει προκλητή ζήτηση. 

Οπως μας λένε οι πηγές μας, "Σήμερα ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τον βιοδείκτη EGFR με 160 ευρώ, έχει rebate 34.64% που το φτάνει στα 105 ευρώ περίπου. Μετά έχει clawback 31,96% οπότε πάει στα 71,5 ευρώ. Ο βιοδείκτης EGFR (epidermal growth factor receptor) στον Καρκίνο του Πνεύμονα είναι μια μετάλλαξη στο DNA που έχει προβλεπτικό χαρακτήρα και δείχνει ποια άτομα που νοσούν από Μη Μικροκυτταρικό Καρκίνο του Πνεύμονα είναι πιθανό να ωφεληθούν θεραπευτικά από συγκεκριμένες στοχεύουσες θεραπείες. Ενδεικτικά, το κόστος αντιδραστηρίων εφόσον γίνει σωστά (με πιστοποιημένα αντιδραστήρια) είναι περίπου 70 ευρώ. Και το κόστος δεν είναι μόνο αντιδραστήρια. Πρέπει να καλυφθούν και ο χρόνος των βιολόγων και βεβαίως τα υπόλοιπα έξοδα (ενοίκια, ρεύμα κτλ)."

Προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης νέων βιοδεικτών, έχει προταθεί όπως προαναφέρθηκε, ένα πανέλ βιοδεικτών, όπου οι τιμές είναι ανταγωνιστικές.  

Για παράδειγμα, για τον καρκίνο του παχέος εντέρου με βάση την υπουργική απόφαση αποζημιώνονται 4 βιοδείκτες (με τιμές, 160 ευρώ, 160 ευρώ, 120 ευρώ και 80 ευρώ). Αντίστοιχα, στο πάνελ βιοδεικτών που έχει κατατεθεί προτείνεται ένας συνδυασμός με 9 βιοδείκτες και κόστος 452,10 ευρώ.

Παράλληλα, με βάση την υπουργική απόφαση, για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι τρεις βιοδείκτες με τιμές 160, 120 και 40 ευρώ, ενώ το νέο προτεινόμενο πάνελ περιλαμβάνει για την ίδιο νόσο 16 βιοδείκτες στην τιμή των 500, 10 ευρώ.

Το πάνελ βιοδεικτών αφορά καρκίνο πνεύμονα, εντέρου, μαστού, ωοθηκών, ουροθηλιακό, χολάγγειο, προστάτη (7.000 περιστατικά ανα ετος), εγκεφάλου (1.300/έτος), παγκρέατος (2.300/έτος), μελάνωμα, ενδομητρίου και βιοδείκτες που είναι για όλους του τύπους καρκίνου (tumor agnostic) (65.000 ανά έτος).

Οι βιοδείκτες που υπάρχουν αφορούν καρκίνο πνεύμονα, όπου υπάρχουν περίπου 8.000 νέα περιστατικά τον χρόνο στη χώρα μας, καρκίνο παχέος εντέρου με περίπου 7.800 νέα περιστατικά τον χρόνο, καρκίνο μαστού με περίπου 9.000 νέα περιστατικά τον χρόνο, καρκίνο ωοθηκών με περίπου 950 νέα περιστατικά τον χρόνο και μελάνωμα με περίπου 1.500 περιστατικά.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
17 κοινοί παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό, άνοια και κατάθλιψη σε μεγάλη ηλικία
Ποια είναι τα οφέλη του κουρκουμά
Αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή