Λαμβάνοντας υπ΄όψιν το διεθνές φαινόμενο της γήρανσης του πληθυσμού, με την Ελλάδα να αποτελεί τη δεύτερη χώρα της Ευρώπης με πληθυσμό >80 ετών (7,2%) και αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες στην περίθαλψη των ασθενών ηλικίας >65 ετών, δημιουργήθηκε στη νοσοκομειακή μονάδα Αμ. Φλέμιγκ το διεπιστημονικό πολυδύναμο εξωτερικό ιατρείο 65+.
Μετά από μακροχρόνια ενασχόληση με ηλικιωμένους ασθενείς, αναγνωρίσθηκε η πολυπλοκότητα στην προσέγγισή τους καθώς η ομάδα αυτή των ασθενών έχει πολλαπλά συνοδά νοσήματα (συν-νοσηρότητες), με αλληλεπικαλυπτόμενα συμπτώματα που καθιστούν τη διάγνωση συχνά δυσχερή και τη θεραπεία σύνθετη. Πολλαπλά θεραπευτικά σχήματα τα οποία έχουν προστεθεί στο χρόνο, αποσπασματική αντιμετώπιση από γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων, πολλαπλές παρενέργειες δημιουργούν το φαινόμενο της πολυφαρμακίας.
Νοσήματα που σχετίζονται με την πρόοδο της ηλικίας έχουν αναδυθεί και χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης (καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή, ασβεστοποιός στένωση της αορτικής βαλβίδας, αμυλοείδωση, νευροεκφυλιστικά νοσήματα, οστεοπόρωση, διαταραχές συμπεριφοράς) ενώ παράλληλα μια σειρά από διαταραχές που σχετίζονται με το γήρας συχνά δεν διαγιγνώσκονται και συντελούν σε ελλιπή συμμόρφωση στις οδηγίες, αλλά και σε περισσότερες νοσηλείες στο νοσοκομείο (πχ συχνές πτώσεις, ευθραυστότητα, απώλεια λειτουργικής ανεξαρτησίας).
Βασικοί στόχοι του ιατρείου 65+ είναι η εξατομίκευση της θεραπείας με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες αλλά και τις συννοσηρότητες, η συνταγογράφηση αλλά και η αποσυνταγογράφηση βάσει ενδείξεων, η ανίχνευση και αντιμετώπιση της πολυφαρμακίας, η πρωτογενής πρόληψη, η σφαιρική αξιολόγηση και πρώιμη διάγνωση γηριατρικών συνδρόμων, η μείωση των νοσηλειών και η βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Οι βασικοί συντελεστές
Μαρία Νικολάου, Καρδιολόγος
Κατερίνα Σπυριδάκη, Παθολόγος
Σοφία Καλαντζή, Παθολόγος
Βασίλης Μηλιώνης, Ψυχίατρος
Μιχαλίτσα Χριστοδούλου, Ιωάννα Νέλλα, Ζωή Κόλλια, Νοσηλεύτριες
Σοφία Αθηναίου, Ψυχολόγος
Γεσθημανή Τριανταφύλλη, Φυσικοθεραπεύτρια
Αγγελική Σπαθάρα, Επισκέπτρια Υγείας
Μαρία Κόλλια, Διαιτολόγος
Μίκα Γλυνού, Κοινωνική Λειτουργός
Τρόπος λειτουργίας
Στο ιατρείο Τρίτης Ηλικίας γίνεται λεπτομερής αξιολόγηση στο πρώτο ραντεβού, η οποία περιλαμβάνει παθολογική, καρδιολογική και ψυχιατρική εκτίμηση καθώς και εκτίμηση μιας σειράς παραμέτρων που αξιολογούνται σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας μέσα από ειδικά ερωτηματολόγια (γνωσιακή λειτουργία, μνήμη, κατάθλιψη, ευθραυστότητα, συμμόρφωση με τη θεραπεία, ποιότητα ύπνου, διατροφικές συνήθειες, ικανότητα αυτοεξυπηρέτησης, ποιότητα ζωής, κ.α.). Οι ασθενείς υποβάλλονται σε εργαστηριακές εξετάσεις, triplex καρδιάς και κατ’ εκτίμηση σε απεικονιστικό έλεγχο. Ανάλογα με τα ευρήματα και τις ανάγκες καλούνται επιπλέον γιατροί άλλων ειδικοτήτων (νεφρολόγος, ορθοπεδικός, ενδοκρινολόγος, νευρολόγος).
Στο ιατρείο Τρίτης Ηλικίας του νοσοκομείου, εκτιμώνται μηνιαίως 30 νέοι ασθενείς και παρακολουθούνται συστηματικά όλοι ανάλογα με τις ανάγκες τους. Λειτουργεί τηλεφωνική παρακολούθηση ανά μήνα για καταγραφή συμμόρφωσης ή/και παρενεργειών, λειτουργεί γραμμή τηλεφωνικής υποστήριξης τις πρωινές ώρες, καθώς και δυνατότητα συνέχισης χρόνιας αγωγής μέσω της άυλης συνταγογράφησης. Αν και ο απώτερος στόχος είναι η μείωση των νοσηλειών, υπάρχει η δυνατότητα νοσηλείας και αντιμετώπισης από τη συγκεκριμένη ιατρονοσηλευτική ομάδα των ασθενών που παρακολουθούνται σε τακτική βάση αλλά προκύπτει λόγος νοσηλείας, δημιουργώντας έτσι μια ολοκληρωμένη μονάδα που περιλαμβάνει πρωτογενή, δευτερογενή αλλά και τριτογενή φροντίδα Υγείας για τον πληθυσμό άνω των 65 ετών.
Ραντεβού στο ιατρείο μπορεί να κλείσει κάθε πολίτης μέσω του τετραψήφιου αριθμού 1535 με κωδικό ιατρείου 09169, ενώ παράλληλα η επικοινωνία των ασθενών με το ιατρείο γίνεται και με το τηλέφωνο 6985196029, Τρίτη-Παρασκευή 10:00-12:00 - Email: [email protected]
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι