Ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες έχει το 1,6% των παιδιών στην Ελλάδα, ενώ το 1,8% δεν έχει τις υπηρεσίες οδοντιατρικής φροντίδας που χρειάζεται.
Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από σημερινή έκθεση της Eurostat, με στοιχεία του 2021. Η χώρα μας έχει τη 19η θέση σε ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες σε παιδιά 16 ετών και κάτω και την 21η θέση στις ακάλυπτες οδοντιατρικές.
Τα μέσα ευρωπαϊκά ποσοστά είναι πολύ χειρότερα, καθώς η παρεχόμενη φροντίδα υστερεί στο 3,6% των παιδιών και η οδοντιατρική στο 4,4%.
Η εικόνα είναι πολύ διαφορετική στους ενηλίκους στην Ελλάδα, όπου τα ποσοστά ακάλυπτων αναγκών είναι δεκαπλάσια. Αυτό σημαίνει πως τα νοικοκυριά βάζουν (όπως είναι αναμενόμενο) σε πρώτη προτεραιότητα τη φροντίδα των νεαρότερων μελών τους.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, η κατάσταση επιδεινώνεται στην Ευρώπη, καθώς καταγράφεται αύξηση 2 ποσοστιαίων μονάδες από την τελευταία αναφορά, το 2017 (1,6%). Το ποσοστό είναι υψηλότερο (5,3%) για παιδιά που ζουν σε νοικοκυριά με έναν ενήλικο και αλλά ελαφρώς χαμηλότερο (3,4%) σε νοικοκυριά με δύο ή περισσότερους ενήλικες.
Μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών με ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες αναφέρθηκαν στην Πολωνία (7,3%) και στη Λετονία (6,4%), ακολουθούμενα από την Ουγγαρία και τη Ρουμανία (και οι δύο 4,7%) και την Ισπανία (4,6%) .
Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά αναφέρθηκαν στην Αυστρία (0,3%) και στο Λουξεμβούργο (0,4%), ακολουθούμενα από την Κροατία (0,9%) και τη Μάλτα, τη Λιθουανία και την Κύπρο (όλες με 1,5%).
Το 2021, η κατάσταση για την οδοντιατρική περίθαλψη ήταν παρόμοια, αν και ελαφρώς χειρότερη από τις ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες, καθώς το 4,4% των παιδιών που ζούσαν σε νοικοκυριά με παιδιά δεν λάμβαναν την οδοντιατρική περίθαλψη που χρειάζονταν, σημειώνοντας αύξηση 1,8 ποσοστιαίας μονάδας από το 2017.
Τα στοιχεία δείχνουν πως 11 χώρες είχαν ποσοστό παιδιών με ανεκπλήρωτες ανάγκες οδοντιατρικής περίθαλψης πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Ήταν υψηλότερο σε νοικοκυριά με έναν ενήλικο, με το 7,1% των παιδιών δεν λαμβάνουν την οδοντιατρική φροντίδα που χρειάζονταν. Το 4% των παιδιών που ζούσαν σε νοικοκυριά με δύο ή περισσότερους ενήλικες είχαν ανεκπλήρωτες ανάγκες για οδοντιατρική περίθαλψη.
Τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών με ανεκπλήρωτες ανάγκες για οδοντιατρική φροντίδα καταγράφηκαν στη Λετονία (7,7%), ακολουθούμενη από την Ισπανία (7,1%), την Ουγγαρία (7,0%), τη Σλοβενία (6,8) και την Πορτογαλία (6,4%).
Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (0,6%), στην Κροατία (0,8%), στη Σουηδία (1,1%) και στην Αυστρία και στην Ιταλία (και οι δύο με 1,2%).
Δημ.Κ.
Πηγές:
Eurostat
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί είναι πρησμένα τα χέρια μου;
Προειδοποιήσεις ΕΕ: Οι ετικέτες στα τρόφιμα δεν λένε πάντα την αλήθεια
Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για τον καρκίνο του παγκρέατος ‘’Αντιμετωπίζοντας το φαινομενικά αδύνατο’’