Ανθρωποι που συμμετείχαν στον εθελοντισμό και σε δραστηριότητες αναψυχής σε μεγαλύτερη ηλικία ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν  σωματικά, νοητικά και συναισθηματικά προβλήματα, αναφέρει νέα έρευνα του University of Toronto.

Η έρευνα για την επιτυχή γήρανση που παρακολούθησε 7.000 συμμετέχοντες σε διάστημα 3 ετών δημοσιεύτηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health.

Ερευνητές παρακολούθησαν 7.000 Καναδούς μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας για να κατανοήσουν αν υψηλότερο ποσοστό κοινωνικής αλληλεπίδρασης συνδεόταν με καλύτερη ποσότητα ζωής στον κύκλο γήρανσης.

Οι ερευνητές περιέλαβαν συμμετέχοντες που γερνούσαν επιτυχώς, στην έναρξη της έρευνας.

Η έρευνα όρισε την επιτυχή γήρανση ως ελευθερία από σωματικό, νοητικό, ψυχικό ή συναισθηματικό πρόβλημα που εμποδίζει τις καθημερνές δραστηριότητες.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι κατέγραψαν πόσοι διατήρησαν την καλή τους υγεία σε 3 χρόνια.

Η έρευνα επίσης έδειξε ότι το 72% όσων απάντησαν σε εθελοντικές ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες στην έναρξη γερνούσαν επιτυχώς μετά από 3 χρόνια.

Εδειξε επίσης ότι περίπου τα δυο τρίτα των συμμετεχόντων σε αυτές τις δραστηριότητες γερνούσαν με επιτυχία την ίδια περίοδο.

Αφού ελήφθησαν υπόψη διάφορα κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά, τα ευρήματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που συμμετείχαν σε δραστηριότητες αναψυχής και εθελοντισμό ήταν 15% και 17% πιο πιθανό να έχουν τέλεια υγεία κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Ο Mabel Ho, του Institute of Life Course and Aging, δήλωσε ότι αν και η έρευνα παρατήρησης δεν αποδεικνύει αιτιατή σχέση, φαίνεται λογικό ότι η κοινωνική δραστηριότητα συνδέεται με επιτυχή γήρανση.

Πρόσθεσε ότι το να είναι κάποιος κοινωνικά ενεργός είναι σημαντικό, άσχετα από την ηλικία του. Το να αισθάνεται συνδεδεμένος μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση, να μειώσει το αίσθημα μοναξιάς και να βελτιώσει την ψυχική και γενική του υγεία.

Η ιδέα του να εμπλέκεται κάποιος με κάποιου είδους δημόσια αλληλεπίδραση έχει οδηγήσει ορισμένους επαγγελματίες να συνταγογραφούν κοινωνικές δραστηριότητες για τους ηλικιωμένους, δήλωσαν ερευνητές.

Η κοινωνική συνταγογράφηση μπορεί να περιλαμβάνει την ενθάρρυνση ηλικιωμένων να στραφούν στον εθελοντισμό και να λαμβάνουν μέρος σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024