Τα γυαλιά ηλίου τα σκεφτόμαστε συχνά περισσότερο ως αξεσουάρ μόδας. Έχουν όμως πολύ σοβαρό ρόλο να παίξουν στην προστασία των ματιών μας, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ιδανικά, ένα καλό ζευγάρι γυαλιών θα πρέπει να προστατεύει τα μάτια αλλά και την ευαίσθητη γύρω περιοχή από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

Η τακτική χρήση γυαλιών ηλίου σε εξωτερικούς χώρους και στο αυτοκίνητο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη παθήσεων όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ο καταρράκτης, ορισμένοι καρκίνοι των ματιών και των βλεφάρων, καθώς και η φωτοκερατίτιδα (κάψιμο από τον ήλιο στα μάτια), η οποία μπορεί να προκαλέσει προσωρινό πόνο, ερυθρότητα, θολή όραση και ευαισθησία στο φως.

Πώς να επιλέξετε γυαλιά ηλίου

Ενα εξειδικευμένο κατάστημα οπτικών είναι η καλύτερη λύση, ιδίως αν έχετε πάθηση στα μάτια ή έχετε ερωτήσεις σχετικά με το ποια γυαλιά ηλίου είναι κατάλληλα για εσάς.

Η προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία είναι απαραίτητη

Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου βλάπτουν άμεσα τον ιστό του ματιού και μπορούν επίσης να προκαλέσουν καρκίνο στο δέρμα γύρω από τα μάτια. Για αυτόν τον λόγο, θέλετε γυαλιά ηλίου που να παρέχουν προστασία από αυτές. Αν δεν ψωνίζετε σε ένα κατάστημα οπτικών με ειδικούς διαθέσιμους να σας βοηθήσουν, αναζητήστε γυαλιά ηλίου με "100% UV" ή "UV400" στην ετικέτα.

Επιλέξτε προσεκτικά πόσο σκοτεινό φακό θέλετε

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η σκοτεινότητα των φακών. Ενώ το σκοτάδι του φακού δεν έχει καμία σχέση με την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, επηρεάζει το πόσο άνετα φοράτε τα γυαλιά. Η ιδανική λύση είναι το παν μέτρον άριστον, οπότε προτιμήστε έναν μεσαία σκούρο φακό για καθημερινή χρήση, και επιλέξτε πιο σκούρους φακούς μόνο όταν υπάρχει πολύ έντονη ηλιοφάνεια.

Επιλέξτε το μέγεθος του φακού

Το μέγεθος του φακού σας είναι ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη. Όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος του φακού, τόσο περισσότερες ακτίνες UV μπλοκάρονται και τόσο καλύτερα προστατεύονται τα μάτια σας από τον άνεμο, τη σκόνη και τη γύρη.

Μην σας ανησυχεί το χρώμα

Οι φακοί γυαλιών ηλίου διατίθενται σε πολλά χρώματα, όπως γκρι, καφέ, κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί. Ενώ το χρώμα μπορεί να αλλάξει σημαντικά το στυλ των γυαλιών ηλίου σας, δεν θα αλλάξει την προστασία που θα σας παρέχει από την UV ακτινοβολία. Όπως και με τη σκοτεινότητα των φακών, μπορείτε να πειραματιστείτε με διαφορετικά χρώματα και να βρείτε την επιλογή που σας ταιριάζει καλύτερα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δυσκοιλιότητα και ορθοπρωκτικές παθήσεις: Πώς συνδέονται
Boυλή - Ψυχιατρική μεταρρύθμιση: Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας
Πρώτο κρούσμα πανώλης αιγοπροβάτων στην Αττική