Παναγιώτης Ψαθάς MD, PhD – Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος – Ιατρός Αναπαραγωγής – Ιδρυτικό Μέλος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life – ΙΑΣΩ -  https://ppsathas.com.

Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (ART - Assisted Reproductive Technology) αποτελεί έναν δυναμικά αναπτυσσόμενο τομέα της ιατρικής, με συνεχή πρόοδο σε τεχνικές και τεχνολογίες που αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας και μειώνουν τους κινδύνους για τα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά. Ακολουθούν οι τελευταίες εξελίξεις και καινοτομίες στον τομέα αυτό.

Κρυοσυντήρηση Ωαρίων και Σπερματοζωαρίων

  • Τεχνολογία Vitrification: Η νέα αυτή μέθοδος επιτρέπει την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική κρυοσυντήρηση των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων, αυξάνοντας τα ποσοστά επιβίωσης των κυττάρων και βελτιώνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας των θεραπειών ART​(BioMed Central)​.
  • Social Egg Freezing Η κατάψυξη ωαρίων για κοινωνικούς λόγους, που γίνεται με τη τεχνολογία Vitrification, γνωστή και ως social egg freezing, κερδίζει συνεχώς έδαφος ως επιλογή για τις γυναίκες που θέλουν να αναβάλουν τη μητρότητα χωρίς να θυσιάζουν τις πιθανότητες να αποκτήσουν παιδιά στο μέλλον, με το δικό τους γενετικό υλικό. Η τάση αυτή αντανακλά τις σύγχρονες ανάγκες και επιθυμίες για καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. (BMJ Open).

Γενετικός Έλεγχος και Διάγνωση

  • PGT-A (Preimplantation Genetic Testing for Aneuploidies): Η ανίχνευση χρωμοσωμικών ανωμαλιών πριν από την εμφύτευση βελτιώνει τις πιθανότητες επιτυχίας της εγκυμοσύνης, μειώνοντας τον κίνδυνο αποβολών​ (Oxford Academic)​.
  • PGT-M (Preimplantation Genetic Testing for Monogenic Disorders): Εντοπίζει γενετικές παθήσεις, αποτρέποντας τη μετάδοσή τους στους απογόνους, και επιτρέπει την επιλογή υγιών εμβρύων για εμφύτευση​ (SpringerLink)​.

Νέες Τεχνολογίες και Μέθοδοι

  • CRISPR/Cas9 και Γονιδιακή Επεξεργασία: Αν και η χρήση της παραμένει κυρίως ερευνητική, η τεχνολογία CRISPR/Cas9 προσφέρει τη δυνατότητα διόρθωσης γενετικών ανωμαλιών σε έμβρυα. Αυτή η μέθοδος υπόσχεται μελλοντικές εφαρμογές, που μπορούν να βελτιώσουν την επιτυχία των θεραπειών ART​ (BioMed Central)​​ (BioMed Central)​​ (SpringerLink)​.
  • Time-Lapse Imaging: Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει την παρακολούθηση της ανάπτυξης των εμβρύων σε πραγματικό χρόνο, βοηθώντας τους ιατρούς να επιλέξουν τα πιο βιώσιμα έμβρυα για εμφύτευση​ (BioMed Central)​.
  • Βιοψία Ενδομητρίου: Αυτή η μέθοδος αναλύει το ενδομήτριο για να καθορίσει τον βέλτιστο χρόνο εμφύτευσης των εμβρύων, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας​ (SpringerLink)​.

Εξελίξεις στη Μοριακή Βιολογία

  • Ανακάλυψη νέων Βιοδεικτών: Η ανάλυση των μοριακών προφίλ των εμβρύων και του ενδομητρίου βοηθά στην εξατομίκευση των θεραπειών, βελτιώνοντας τα αποτελέσματα των θεραπειών ART​ (BioMed Central)​.
  • Τεχνητή Νοημοσύνη (AI): Η χρήση AI και μηχανικής μάθησης στη διάγνωση και τη θεραπεία της υπογονιμότητας, προσφέρει πιο ακριβείς προβλέψεις και βελτιώνει τη διαδικασία επιλογής των εμβρύων​ (BioMed Central)​.

Συμπεράσματα

Γενικά: Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες και ελπίδες σε άτομα και ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας. Η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, όπως η κρυοσυντήρηση, η γενετική διάγνωση και η γονιδιακή επεξεργασία, καθώς και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, συνεχίζουν να βελτιώνουν τις πιθανότητες επιτυχίας, καθιστώντας τη διαδικασία πιο ασφαλή και αποτελεσματική. Η συνεχής έρευνα και οι νέες τεχνολογίες υπόσχονται ένα φωτεινό μέλλον για τον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Ειδικότερα: Σήμερα, οι γυναίκες που αποφασίζουν να καταψύξουν τα ωάριά τους μπορούν να έχουν εξατομικευμένη ανάλυση για τις πιθανότητες που έχουν, να γίνουν μητέρες στο μέλλον με τα δικά τους ωάρια, όταν το αποφασίσουν. Γιατί είμαστε πραγματικά στο μέλλον! Η χρήση του AI στη διατήρηση γονιμότητας και στην κατάψυξη ωαρίων φέρνει επανάσταση στις διαδικασίες αυτές, καθιστώντας τις πιο ακριβείς, αποδοτικές και προσιτές για τις γυναίκες που επιθυμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κινητοποιήσεις ΠΟΕΔΗΝ κατά του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία
'Αδ. Γεωργιάδης σε γιατρούς: Βάλτε πλάτη - Δεν θα είναι το ίδιο άγονες οι επόμενες προσκλήσεις
Καταγγελία για εσωτερική διασπορά CoViD στο νοσοκομείο Κιλκίς