Ο νέος υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα διατηρήσει την αρμοδιότητα του φαρμάκου, όπως και την εποπτεία του συνολικού χώρου της δημόσιας περίθαλψης.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η Δημόσια Υγεία θα αποτελεί αρμοδιότητα της νέας αναπληρώτριας υπουργού Ειρήνης Αγαπηδάκη, τα νοσοκομεία του υφυπουργού Μάριου Θεμιστοκλέους και η Ψυχική Υγεία του υφυπουργού Δημήτρη Βαρτζόπουλου.

Η νέα πολιτική ηγεσία αναμένεται να δώσει προτεραιότητα στα επείγοντα θέματα του χαρτοφυλακίου της, όπως είναι η λειτουργία του ΕΚΑΒ και η αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και στα χειρουργεία.

Μελετά, δε, το σύστημα αξιολόγησης των διοικητών των δημόσιων νοσοκομείων, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στα κριτήρια επιλογής.

Όπως συμβαίνει με κάθε αλλαγή ηγεσίας, θα μελετηθούν οι επιδόσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και τα προβλήματα και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αλλαγών σε πρόσωπα διοικητών.

Όπως έχει γίνει σαφές πριν από τις εκλογές, ο κ. Χρυσοχοΐδης θα παρέχει διαρκώς πληροφορίες και στοιχεία στο μέγαρο Μαξίμου για την πορεία αντιμετώπισης των προβλημάτων της Υγείας.

Προτεραιότητα θα δοθεί και στην κάλυψη των κενών θέσεων στα νοσοκομεία, με τον πρωθυπουργό να έχει δεσμευτεί επανειλημμένα για την πραγματοποίηση 10.000 νέων προσλήψεων.

Προς το παρόν, δεν εξετάζονται συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, αν και είναι νωρίς να συζητείται κάτι τέτοιο.

Επαναθεμελίωση

Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Υγείας, ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για επαναθεμελίωση του ΕΣΥ, λέγοντας πως η αναμόρφωσή του αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα της νέας τετραετίας της κυβέρνησης.

"Μιλάμε για ένα νέο ΕΣΥ, στο οποίο οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, ανεξαρτήτως εισοδήματος", είπε χαρακτηριστικά, για να σημειώσει:

"Μια πολιτική που θα εξασφαλίσει πραγματικά ισότητα στην πρόσβαση στο κοινωνικό κράτος και το δημόσιο σύστημα Υγείας. Δυστυχώς, η διαχείριση της πανδημίας που υπήρξε για σχεδόν τρία χρόνια εκ των πραγμάτων μία εθνική προτεραιότητα είχε ως αποτέλεσμα πολλές πλευρές αυτού του διαχρονικού κρίσιμου ζητήματος να μην έχουν αντιμετωπιστεί ακόμη.

Το Εθνικό Σύστημα δοκιμάστηκε στα χρόνια της πανδημίας, αναδείχθηκαν από τη μια μεριά οι δυνατότητές του με κυρίαρχο στοιχείο τις αρετές του ανθρώπινου δυναμικού, τους εργαζόμενους δηλαδή, αλλά ταυτόχρονα και οι ελλείψεις του και αδυναμίες του".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόση έκθεση στον ήλιο χρειαζόμαστε
Τι συζητήθηκε κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας
Γ. Παππάς στο iatronet.gr: Τι μας ανησυχεί με τη γρίπη των πτηνών