Η Ροδόπη των 110.000 κατοίκων, εκτείνεται από την παραλιακή ζώνη στο Θρακικό Πέλαγος ως τον ορεινό όγκο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα με το δαιδαλώδες και δυσπρόσιτο οδικό δίκτυο. Το προσωπικό του ΕΚΑΒ Κομοτηνής επαρκεί μετά βίας για την κάλυψη των βαρδιών δύο ασθενοφόρων, ενώ αρκετές φορές το χρόνο χρειάζεται ενίσχυση από άλλες περιοχές ώστε να μην αναγκαστεί να μείνει η ακριτική περιοχή μόνο με ένα ασθενοφόρο.
Αυτό συνέβη το δίμηνο Μάιος - Ιούνιος, όταν συνολικά τέσσερις διασώστες χρειάστηκε να μετακινηθούν ανά δύο από τη Θεσσαλονίκη και από τον Βόρειο Έβρο αντίστοιχα, στην διάρκεια των αδειών τους, προκειμένου να καλύψουν τα κενά. Οι υπάλληλοι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον εισέπραξαν την προβλεπόμενη επιπλέον αμοιβή ως έξοδα μετακίνησης, η οποία φυσικά δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών τους σε στέγαση και σίτιση. Γι’ αυτά υποχρεώθηκε να φροντίσει το τοπικό Σωματείο του ΕΚΑΒ, προκειμένου οι εργαζόμενοι είτε να φιλοξενηθούν στα σπίτια συναδέλφων τους είτε να καλυφθούν τα έξοδα διαμονής σε καταλύματα της περιοχής.
Μιλώντας στο iatronet.gr, ο πρόεδρος των εργαζομένων ΕΚΑΒ Θράκης, Σταύρος Καμπουραντώνης (φωτογραφία), περιγράφει το πρόβλημα και τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης με την αυτοδιοίκηση, καθώς και την εμπλοκή που προέκυψε για το ποιος θα πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα στο κτίριο που έχει επιλεχθεί ως ξενώνας. Παράλληλα, σχολιάζει την αναφορά του πρωθυπουργού σε μικτά πληρώματα από ΕΚΑΒ, ένοπλες δυνάμεις και πυροσβεστική σε απομακρυσμένες περιοχές.
"Τους φιλοξενήσαμε εμείς"
Το προσωπικό του ΕΚΑΒ Κομοτηνής αριθμεί 22 άτομα -17 μόνιμους και 5 επικουρικούς - οι οποίοι, όπως αναφέρει ο κ. Καμπουραντώνης, δεν επαρκούν πάντα για την 24ωρη στελέχωση των δύο ασθενοφόρων, αν συνυπολογιστούν τα ρεπό και οι άδειες. Επικείμενες συνταξιοδοτήσεις και ζητήματα υγείας δημιουργούν επιπλέον πίεση, με ορατό τον κίνδυνο να «κοπούν» βάρδιες από το ένα ασθενοφόρο και να απομείνει μόνο ένα με 24ωρη κάλυψη.
Τον Οκτώβριο του 2022, όταν χρειάστηκε ενίσχυση με διασώστες από άλλες περιοχές, αναδείχτηκε το πρόβλημα της στέγασής τους, που τότε καλύφθηκε εκτάκτως από την Περιφέρεια. "Γνωρίζοντας πως θα το ξαναβρούμε μπροστά μας πριν από το καλοκαίρι φέτος, κάναμε εγκαίρως τις απαραίτητες επαφές με τον Δήμο και την Περιφέρεια, ζητώντας να εξασφαλιστεί ένας ξενώνας για τη στέγαση των συναδέλφων", λέει ο πρόεδρος του Σωματείου και προσθέτει: "Ήταν επιβεβλημένο να σώσουμε το δεύτερο ασθενοφόρο".
Οι επαφές ήταν άκαρπες με αποτέλεσμα να μείνουν «άστεγοι» οι δύο διασώστες που μετακινήθηκαν το Μάιο από τη Θεσσαλονίκη και άλλοι δύο που ακολούθησαν από το Βόρειο Έβρο, τον Ιούνιο. "Οι άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος και αντί να ξεκουραστούν στις άδειές τους ήρθαν να βοηθήσουν, αλλά δεν είχαν πού να μείνουν", αναφέρει και προσθέτει: "Με προσωπικές δικές μας ενέργειες, είτε φιλοξενήσαμε τους συναδέλφους στα σπίτια μας, είτε πληρώσαμε καταλύματα στην περιοχή". Η σίτιση των εργαζόμενων εξασφαλίστηκε με συμφωνία με το νοσοκομείο Κομοτηνής.
Το παλιό Κτηνιατρείο και το…ηλεκτρικό
Σύμφωνα με τον κ. Καμπουραντώνη, οι βάρδιες των επόμενων δύο μηνών θα καλυφθούν με το υπάρχον προσωπικό, αναγνωρίζοντας πως οι τουριστικές περιοχές της χώρας έχουν μεγαλύτερες ανάγκες, αλλά το ερχόμενο φθινόπωρο θα χρειαστεί πάλι έξωθεν βοήθεια. Ως τότε, διατυπώνει την ελπίδα πως θα έχει βρεθεί λύση.
Αυτή έχει εντοπιστεί στο κτίριο του παλιού Κτηνιατρείου, που παλιότερα φιλοξενούσε το ΕΚΑΒ Κομοτηνής και παραμένει ανενεργό επί χρόνια. "Συζητήσαμε με τον Δήμο Κομοτηνής το ενδεχόμενο να κάνει κάποιες εργασίες και να διαμορφώσει εκεί έναν ξενώνα για να μπορούμε να φιλοξενούμε δύο συναδέλφους. Ο Δήμος ήταν θετικός, αλλά το κτίριο ανήκει στην Περιφέρεια", αναφέρει και συμπληρώνει: "Η Περιφέρεια ήταν επίσης θετική στην παραχώρηση του κτιρίου στον Δήμο, προκειμένου να το κάνει λειτουργικό, αλλά εκεί προέκυψε θέμα για το ποιος θα πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα".
Έπειτα από άγονες διαβουλεύσεις και ανταλλαγή αλληλογραφίας, τελικά βρέθηκε λύση: Όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Βασίλειος Λούρμπας, το ηλεκτρικό ρεύμα θα το πληρώνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης για το πρώτο διάστημα των 6 μηνών, μέχρι να περάσει στο Δήμο Κομοτηναίων, ο οποίος θα αναλάβει στη συνέχεια τους λογαριασμούς…
Τα μικτά πληρώματα και η τραγωδία στη Θάσο
Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Θράκης άκουσε με επιφύλαξη την αναφορά του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο για την στελέχωση ασθενοφόρων με μικτά πληρώματα από ΕΚΑΒ, ένοπλες δυνάμεις και πυροσβεστική σε απομακρυσμένες περιοχές.
"Είχε γίνει μια κουβέντα και πριν τις εκλογές για ενδεχόμενη συνδρομή πυροσβεστικής και στρατού. Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα τέτοιο μοντέλο, καθώς το κάθε σώμα έχει τον δικό του διαφορετικό ρόλο. Δεν έχουν οι συνάδελφοι της πυροσβεστικής την εκπαίδευση για να αντιμετωπίσουν ένα περιστατικό υγείας", παρατηρεί, προσθέτοντας πως η λύση είναι η κάλυψη των αναγκών με το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό, και με τοπικά κίνητρα, όπου χρειάζεται, για την κάλυψη του αυξημένου κόστους στέγασης.
"Έχουν συμβεί και στη δική μας περιοχή πνιγμοί και άλλα περιστατικά που δεν καλύφθηκαν έγκαιρα γιατί τα ασθενοφόρα εξυπηρετούσαν άλλα συμβάντα, όπως αυτό που συνέβη τη Δευτέρα στη Θάσο"», αναφέρει, επισημαίνοντας πως το τουριστικό νησί θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον δύο ασθενοφόρα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου