*Γράφει ο Δημήτρης Νίκας

Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων(ΣΕΙΒ) και Διευθύνων Σύμβουλος της Medtronic Hellas

Η πρόσφατη υγειονομική κρίση έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα όλων μας και έχει δοκιμάσει πολλαπλώς όλα τα συστήματα υγείας παγκοσμίως. Η επόμενη ημέρα δεν θα είναι ίδια με την προ Covid-19 περίοδο, βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κανονικότητα, στην οποία χρειάζεται να σχεδιάσουμε ξανά τα συστήματα υγείας. «Η υγεία πρέπει αποτελεί εθνική προτεραιότητα, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις θεμιτές προσδοκίες των πολιτών, να αντιμετωπίζει τις δημογραφικές προκλήσεις, τις προκλήσεις της καινοτομίας, της επιβάρυνσης από ασθένειες και να διασφαλίζει την έγκαιρη πρόσβαση χωρίς αποκλεισμούς σε βιώσιμα συστήματα υγείας» (Oporto declaration May 3rd 2021).

Η διασφάλιση της ισότητας στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη είναι μια μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες. Εκτός των παρεμβάσεων που θα χρειαστεί να γίνουν σε επίπεδο προληπτικής ιατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, πολλά θα πρέπει να γίνουν στον τομέα της ψηφιακής υγείας. Από ιατρικές εφαρμογές και λογισμικό για κινητές συσκευές που υποστηρίζουν τις κλινικές αποφάσεις τις οποίες λαμβάνουν οι γιατροί καθημερινά, έως την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση, η ψηφιακή τεχνολογία έχει οδηγήσει σε επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη. Τα ψηφιακά εργαλεία υγείας έχουν τις τεράστιες δυνατότητες να βελτιώσουν την ικανότητά μας να διαγνώσουμε με ακρίβεια, να θεραπεύσουμε ασθένειες και να βελτιώσουμε την παροχή υγειονομικής περίθαλψης για το άτομο.

Τα ψηφιακά εργαλεία δίνουν στους παρόχους μια πιο ολιστική άποψη για την υγεία των ασθενών μέσω της πρόσβασης στα δεδομένα και δίνοντας στους ασθενείς περισσότερο έλεγχο της υγείας τους. Η ψηφιακή υγεία προσφέρει πραγματικές ευκαιρίες για τη βελτίωση των ιατρικών αποτελεσμάτων και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας.

Οι νέες ιατρικές τεχνολογίες προσφέρουν σημαντική αξία τόσο στα συστήματα υγείας όσο και στους ασθενείς. Η έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών είναι πολύ σημαντικός παράγοντας και είναι εξίσου σημαντικό να εστιάσουμε στην ενίσχυση αυτών μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης: η εκπαίδευση και η κατάρτιση επιστημόνων και ερευνητών στον τομέα των τεχνολογιών υγείας είναι σημαντική για την προώθηση της έρευνας. Παράλληλα, να εστιάσουμε στη δημιουργία συνεργιών, οι εταιρείες ιατροτεχνολογίας μπορούν να συνεργαστούν με ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και νοσοκομεία για να ενισχύσουν την έρευνα. Η ανταλλαγή γνώσεων και πόρων μεταξύ αυτών των φορέων μπορεί να οδηγήσει σε καινοτόμες ιδέες και βελτιωμένες δυνατότητες ανάπτυξης νέων τεχνολογιών. Επίσης, φορολογικά κίνητρα για τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, απλοποίηση των διαδικασιών έγκρισης και υλοποίησης κλινικών μελετών.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, είναι σημαντικό να δίνεται πρόσβαση στους ασθενείς τόσο στα συστήματα υγείας όσο καις τις καινοτόμες τεχνολογίες. Η δυνατότητα πρόσβασης σε καινοτόμες ιατρικές διαδικασίες και τεχνολογίες είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στις πιο πρόσφατες θεραπείες και τεχνολογίες που μπορούν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα για την υγεία τους.

Για να καταστεί δυνατή η πρόσβαση στην αγορά, είναι απαραίτητο να αποδειχθεί η κλινική και οικονομική αξία της τεχνολογίας. Η αποζημίωση είναι κρίσιμος παράγοντας για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά. Οι πληρωτές, όπως οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι κρατικοί φορείς υγείας, πρέπει να είναι πρόθυμοι να αποζημιώσουν για την τεχνολογία σε ποσοστό που να επαρκεί για την κάλυψη του κόστους ανάπτυξης και παραγωγής.

Η συνεργασία και οι συνεργασίες μεταξύ της βιομηχανίας, του ακαδημαϊκού κόσμου και της κυβέρνησης μπορούν να βοηθήσουν στη διευκόλυνση της ανάπτυξης νέων ιατρικών διαδικασιών και τεχνολογιών. Η συνεργασία μπορεί επίσης να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι η τεχνολογία ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών και των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης.

Συνολικά, η διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά σε καινοτόμες ιατρικές διαδικασίες και τεχνολογίες απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση, που αντιμετωπίζει την κλινική και οικονομική αξία, τη ρυθμιστική έγκριση, την αποζημίωση, την εκπαίδευση της αγοράς, την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και τις συνεργασίες.

Αντιμετωπίζοντας αυτούς τους παράγοντες, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να εξασφαλίσουν ότι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι