Γράφει ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, Διευθυντής Γ' Χειρουργικής Κλινικής / Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Πεπτικού Συστήματος, Παχυσαρκίας και Διαβήτη στο νοσοκομείο Metropolitan General, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρίας Παχυσαρκίας (Ε.Χ.Ε.Π.), με εξειδίκευση στη χειρουργική αντιμετώπιση ασθενών με κλινικά σοβαρή παχυσαρκία και διαβήτη. (esurgery.gr)
Η παχυσαρκία αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας το οποίο γίνεται ολοένα και σοβαρότερο, καθώς ο αριθμός παχύσαρκων ασθενών αυξάνεται ραγδαία. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η παχυσαρκία είναι μόνο αισθητικό πρόβλημα. Αυτή όμως είναι μόνο η μισή αλήθεια, καθώς η παχυσαρκία αποτελεί νόσο η οποία μάλιστα σχετίζεται με σοβαρές ιατρικές καταστάσεις, υποβαθμίζοντας σε σημαντικό βαθμό την υγεία και την ευεξία του ατόμου.
Η αρχική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας πρέπει να γίνεται μέσω της υγιεινής διατροφής ή της άσκησης. Τί γίνεται όμως στις περιπτώσεις που ο ασθενής παίρνει πίσω το βάρος που έχει χάσει; Τι αντίκτυπο έχει η αυξομείωση του βάρους στην ψυχολογία του και στην καθημερινότητά του;
Αναλογιζόμενη τις συνέπειες της πάθησης και τις κοινωνικές της επιπτώσεις, η χειρουργική κοινότητα ανέπτυξε μεθόδους για την οριστική, αποτελεσματική και ασφαλή αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Ποιες είναι όμως οι σύγχρονες επεμβάσεις οι οποίες μπορούν να αντιμετωπίσουν την παχυσαρκία;
Γαστρική πτύχωση: Κατά την επέμβαση πραγματοποιείται η ενδίπλωση του στομάχου με αποτέλεσμα να περιορίζεται η χωρητικότητά του. Στόχος της επέμβασης είναι ο περιορισμός της πρόσληψης τροφής μέσω του πρώιμου κορεσμού.
Επιμήκης γαστρεκτομή (γαστρικό μανίκι/sleeve): Επιτυγχάνεται μέσω της αφαίρεσης του μεγαλύτερου μέρους του στομάχου. Στόχος της επέμβασης είναι να περιοριστεί η λήψη τροφής και να προκληθεί ανορεξία μέσω ορμονικών μηχανισμών.
Γαστρική παράκαμψη (γαστρικό bypass): Κατά την επέμβαση δημιουργείται ένας γαστρικός θύλακας ο οποίος προωθεί την τροφή στο περιφερικό λεπτό έντερο. Στόχος της γαστρικής παράκαμψης είναι να περιοριστεί η χωρητικότητα του στομάχου και κατ΄επέκταση η απορρόφηση των θερμίδων.
Γαστρική παράκαμψη μίας αναστόμωσης (OAGB): Η επέμβαση επιτυγχάνεται με τη δημιουργία ενός επιμήκη γαστρικού θυλάκου που συνδέεται περιφερικά με το λεπτό έντερο. Στόχος σε αυτή την περίπτωση είναι η πρόκληση ελάχιστης απορρόφησης θερμίδων μέσω της δυσαπορρόφησης λιπών και υδατανθράκων.
Χολοπαγκρεατική εκτροπή / επέμβαση SADI-S / επέμβαση SASI: Η ιδιαιτερότητα των συγκεκριμένων επεμβάσεων είναι ότι αποτελούν επεμβάσεις δυσαπορροφητικού τύπου. Συγκεκριμένα, στοχεύουν στη μεγιστοποίηση της δυσαπορρόφησης θερμίδων, την οποία επιτυγχάνουν αποκλείοντας ένα μεγάλο τμήμα του λεπτού εντέρου.
Επανεγχειρήσεις παχυσαρκίας: Σε ορισμένες περιπτώσεις είτε λόγω κακής τεχνικής είτε εξαιτίας της εμφάνισης επιπλοκών, μπορεί να απαιτηθεί η επανεγχείρηση της παχυσαρκίας. Όταν συμβεί αυτό, χρησιμοποιούνται τροποποιητικές επεμβάσεις οι οποίες επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Πότε διενεργούνται οι επεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας;
Οι επεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας έχουν αποδειχθεί σωτήριες για πολλούς ασθενείς, επιτρέποντάς τους να ανακτήσουν την υγεία τους και να αποφύγουν επικίνδυνες επιπλοκές της νόσου. Ωστόσο οι επεμβάσεις αυτές, δεν εφαρμόζονται αυθαίρετα σε κάθε ασθενή. Ειδικότερα, ιδανικοί υποψήφιοι για τις σύγχρονες επεμβάσεις της παχυσαρκίας είναι όσοι:
- Έχουν προσπαθήσει να αντιμετωπίσουν την παχυσαρκία μέσω συντηρητικών μεθόδων χωρίς επιτυχία.
- Πάσχουν από σοβαρό βαθμό παχυσαρκίας ή από συνυπάρχουσα πάθηση.
- Έχουν κατανοήσει τόσο τα οφέλη όσο και τους κινδύνους που ενέχει μια επέμβαση.
- Είναι σε θέση να ακολουθήσουν τις προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές οδηγίες του χειρουργού.
- Έχουν προβεί σε πλήρη έλεγχο πριν την επέμβαση και έχει διαπιστωθεί ότι μπορούν να προχωρήσουν σε αυτή με ασφάλεια.
Εάν πάσχετε από παχυσαρκία μην την αφήσετε να επηρεάζει την καθημερινότητά σας και να ορίζει τη ζωή σας. Αναζητήστε εξειδικευμένους ανθρώπους που μπορούν να σας βοηθήσουν και συζητήστε μαζί τους σχετικά με οποιονδήποτε προβληματισμό σας. Η παχυσαρκία μπορεί να νικηθεί αρκεί να υπάρχει θέληση και σωστή καθοδήγηση.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές