Στη Γερμανία, η προσπάθεια θέσπισης νέας νομοθεσίας για την ευθανασία απέτυχε στo κοινοβούλιο. Σε ονομαστικές ψηφοφορίες, και τα δύο νομοσχέδια που τέθηκαν επί τάπητος δεν συγκέντρωσαν χθες την πλειοψηφία στην ολομέλεια του κοινοβουλίου . Αυτό σημαίνει ότι η υποβοηθούμενη αυτοκτονία παραμένει νόμιμη στη Γερμανία βάσει απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου - αλλά δεν υπάρχει νόμος που να προβλέπει δεσμευτικές ρυθμίσεις γι' αυτήν.

Μια πρόταση για αυστηρότερη ρύθμιση στον ποινικό κώδικα απορρίφθηκε αρχικά. Το σχέδιο μιας ομάδας υπό τον Lars Castellucci (SPD) και τον Ansgar Heveling (CDU) έλαβε 304 ψήφους υπέρ, 363 κατά και 23 αποχές. Το ανταγωνιστικό σχέδιο μιας ομάδας γύρω από την Katrin Helling-Plahr (FDP) και την Renate Künast (Πράσινοι) έλαβε στη συνέχεια 287 θετικές ψήφους, αλλά υπήρχαν 375 αρνητικές ψήφοι και 20 αποχές.

Το υπόβαθρο των πρωτοβουλιών ήταν μια απόφαση-ορόσημο του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου το 2020, η οποία είχε ανατρέψει την απαγόρευση της επιχειρηματικής ευθανασίας στον Ποινικό Κώδικα που ίσχυε από το 2015 - επειδή παραβίαζε το δικαίωμα του ατόμου στον αυτοκαθοριζόμενο θάνατο.

Το "businesslike" δεν έχει καμία σχέση με τα χρήματα, αλλά σημαίνει "σχεδιασμένο να επαναλαμβάνεται". Η απόφαση άνοιξε μια πόρτα για τις οργανωμένες υπηρεσίες - αλλά ρητά με τη δυνατότητα ρύθμισης. Το γερμανικό κοινοβούλιο δεν έκανε χρήση αυτής της δυνατότητας.

Και οι δύο προτάσεις αποσκοπούσαν στο να θέσουν όρους και απαιτήσεις σχετικά με τις προθεσμίες και τις υποχρεώσεις παροχής συμβουλών, προκειμένου να ρυθμιστεί η υποβοηθούμενη αυτοκτονία για ενήλικες. Η πρόταση της ομάδας Castellucci/Heveling προέβλεπε μια νέα ρύθμιση στον ποινικό κώδικα.

Η πρόταση της ομάδας γύρω από τους Künast/Helling-Plahr προέβλεπε μια ρύθμιση ρητά εκτός του Ποινικού Κώδικα.

Θα έπρεπε να θεσπιστεί ένας "νόμος για την προστασία του δικαιώματος στον αυτοκαθοριζόμενο θάνατο και τη ρύθμιση της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας".

Δύο ομάδες είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους για την πρόταση. Το σχέδιο αναφέρει: "Όποιος επιθυμεί να θέσει τέλος στη ζωή του με τη δική του ελεύθερη βούληση έχει το δικαίωμα να ζητήσει βοήθεια. Οι γιατροί θα μπορούν τότε να συνταγογραφούν φάρμακα για ενήλικες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φάρμακα: Πάνω από τα 3 δισ. κλείνει το φετινό budget μετά από 10 χρόνια... φαγούρας
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε