Σημαντικά είναι τα στοιχεία που έδωσε χθες στην δημοσιότητα "Το Χαμόγελο του Παιδιού" που αναδεικνύουν το ρόλο που επιτελεί στην στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους. Το έργο του διαφαίνεται από τα ακόλουθα στοιχεία που παρατίθενται, στοιχεία που δείχνουν ότι αν μη τι άλλο υπάρχει ελπίδα για το μέλλον.

Πράγματι λοιπόν, το "Χαμόγελο του Παιδιού" υποστήριξε το Α’ Εξάμηνο του 2023  60.468 παιδιά και τις οικογένειές τους, με 56% αύξηση σε σχέση με το Α΄ Εξάμηνο 2022. Καταγράφηκαν συνολικά 114.991 κλήσεις στις 4 Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας του Οργανισμού  με 12 sec μέσο χρόνο αναμονής.

Οι αυξήσεις επίσης που καταγράφονται αφορούν

  • +12% στα περιστατικά εξαφάνισης παιδιών και εφήβων
  • +17% στις αναφορές κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών
  • +100% στον αριθμό μαθητών/τριών που συμμετείχαν σε διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης κι ευαισθητοποίησης
  • + 97% στον αριθμό των παιδιών που παρείχαμε προληπτικές ιατρικές και οδοντιατρικές εξετάσεις

Αύξηση σε σχέση με το Α΄ εξάμηνο 2022

  • 240 κλήσεις την ημέρα -10 κλήσεις την ώρα- στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS1056 για σοβαρά περιστατικά παιδιών
  • Ανά 3,5 ώρες ενημέρωση αρμόδιων εισαγγελικών και αστυνομικών Αρχών για παιδί σε κίνδυνο
  • 2 αναφορές για σωματική κακοποίηση παιδιού την ημέρα

 Στα συνολικά στοιχεία εμπεριέχονται και τα εξής:

  • 1 στα 2 παιδιά από τα 1.055 που έχουν φιλοξενηθεί στα 11 Σπίτια του Οργανισμού, έως σήμερα, έχουν αποκατασταθεί μέσω επανένωσης με το οικογενειακό τους περιβάλλον, αναδοχής ή τεκνοθεσίας
  • 3 παιδιά την ημέρα υποστηρίχτηκαν ψυχολογικά
  • 5 διακομιδές νεογνών και παιδιών την ημέρα

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η ανακοίνωση για τη μετατροπή 2 Σπιτιών του, σε Περιστέρι και Μαρούσι, σε σπίτια ημερήσιας φροντίδας όπου θα λειτουργούν στο πρότυπο των άλλων 3 Σπιτιών του σε Αγρίνιο, Πύργο και Χαλκίδα, καθώς και του Σπιτιού στην Ηρακλείτσα Καβάλας, όπου θα φιλοξενεί αποκλειστικά ασυνόδευτους ανήλικους λειτουργώντας ως Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Επιπλέον, 9 διαμερίσματα στην Αθήνα και 3 στη Θεσσαλονίκη, έχουν ήδη ετοιμαστεί να υποδεχτούν παιδιά του Οργανισμού από 15 ετών και άνω, στο πλαίσιο του Προγράμματος ημιαυτόνομης διαβίωσης. 

Σε ότι αφορά τις  4 Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας (1056, 116000, 116111, 1017), αναφέρθηκε ότι το Α’ εξάμηνο του 2023 ελήφθησαν  και διαχειρίστηκαν 114.991 κλήσεις στις 4 Γραμμές του Οργανισμού, περίπου 639 κλήσεις ανά ημέρα με το ανώτερο χρόνο αναμονής τα 12 δευτερόλεπτα.

Το 80% των επιτόπιων παρεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν από τον Οργανισμό ήταν είτε τις πρώτες πρωινές ώρες, ξημερώματα, είτε το Σαββατοκύριακο, όταν το "Χαμόγελο" φαινόταν να είναι  η μόνη λύση.

Τέλος, μόνο το Α' εξάμηνο του 2023, στο Πρόγραμμα "Παιδιατρική κατ΄οίκον νοσηλεία", συμμετείχαν 440 παιδιά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ορμόνη του έρωτα περνάει από το στομάχι: Νέα προσέγγιση στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Ινομυώματα: Πότε και πώς πρέπει να αφαιρούνται
Μήνυση κατέθεσε η Αθηνά Λινού κατά του Παύλου Πολάκη