Μέσα σε 11 μήνες επισκέφθηκε περισσότερους από 50 γιατρούς - ιδιώτες και νοσοκομειακούς - 9 διαφορετικών ειδικοτήτων σε τρεις πόλεις. Βρέθηκε 6 φορές σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, νοσηλεύτηκε 2 φορές για διερεύνηση και μέχρι σήμερα δεν έχει σαφή διάγνωση για αυτό που του έχει αλλάξει τη ζωή από το καλοκαίρι του 2022.

Ο νεαρός καθηγητής αγγλικών Βασίλης Γιαλαντζής (φωτογραφία) δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας μέχρι τα 24 χρόνια του, όταν ένα μήνα μετά τη ήπια δεύτερη νόσησή του από κορωνοϊό εμφάνισε σοβαρά συμπτώματα Long COVID, ορισμένα από τα οποία τον ταλαιπωρούν μέχρι σήμερα, 11 μήνες μετά.

Με ανοιχτή επιστολή του προς όλους τους Έλληνες ευρωβουλευτές, που τιτλοφορεί "Long COVID 11 μήνες - αναπηρία στα 25", απευθύνει αγωνιώδη έκκληση για την ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να ενεργοποιηθεί η κυοφορούμενη στρατηγική που θα διαθέσει πόρους για την έρευνα, αναφορικά με ένα σύνδρομο που εν πολλοίς παραμένει ανεξερεύνητο.

"Δεν μιλάμε πλέον για εμμένοντα συμπτώματα, αλλά μια νέα πάθηση", λέει ο ίδιος, μιλώντας στο iatronet.gr. Περιγράφει την Οδύσσεια που βιώνει από τον Σεπτέμβριο του 2022, με δεκάδες επισκέψεις σε γιατρούς διάφορων ειδικοτήτων και με τον πόνο να έχει γίνει μόνιμος συνοδοιπόρος του. Εκφράζει την αγωνία του για το αν θα επανέλθει στην εργασία, την οποία αναγκάστηκε να διακόψει στην αρχή της καριέρας του, ενώ εκμυστηρεύεται ότι φοβάται ακόμα και για τη ζωή του

Οι δύο νοσήσεις και τα πρώτα συμπτώματα

Ο Βασίλης Γιαλαντζής, που σπούδασε αγγλική φιλολογία και εργαζόταν σε φροντιστήριο της Θεσσαλονίκης, κόλλησε πρώτη φορά κορωνοϊό το Δεκέμβριο του 2021, με ήπια συμπτώματα λίγων ημερών. Τον Αύγουστο του 2022 μολύνθηκε για δεύτερη φορά, παρουσίασε διαφορετικά συμπτώματα, αλλά πάλι ανάρρωσε γρήγορα και επέστρεψε στην εργασία του.

Ένα μήνα μετά τη δεύτερη νόσηση, όμως, εμφάνισε πονοκεφάλους και βαριά πόδια. Ένα βράδυ ένιωσε έντονα κύματα δυσφορίας. "Σαν να περνούσαν κύματα μέσα από το σώμα μου. Με εγκατέλειπε το μυικό σύστημα και δεν μπορούσε να προχωρήσει, έκανα μερικά βήματα και κλονιζόμουν", λέει.

Στο εφημερεύον "Ιπποκράτειο" νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου τον εισήγαγαν προληπτικά στην Καρδιολογική Κλινική, οι εξετάσεις έδειξαν αυξημένους δείκτες φλεγμονής και πολύ ανεβασμένη πίεση. Λίγες μέρες μετά το εξιτήριο παρουσίασε παρόμοια συμπτώματα, συνοδευόμενα από έντονη εφίδρωση και εμετούς, και πήγε ξανά στα επείγοντα, αυτή τη φορά στο Παπαγεωργίου. Και εκεί οι εξετάσεις δεν έδειξαν κάτι σοβαρό και επέστρεψε στο σπίτι με κάποιες οδηγίες.

Συνολικά επισκέφθηκε 6 φορές τα ΤΕΠ νοσοκομείων, για διαφορετικά σοβαρά συμπτώματα. "Επειδή δεν καταλάβαιναν τι συνέβαινε, το απέδωσαν σε ψυχοσωματικά και άρχισαν να δίνουν διαγνώσεις για καταθλιπτική διαταραχή, κρίσεις πανικού και γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, και να μου συνταγογραφούν ηρεμιστικά και αντικαταθλιπτικά", λέει, προσθέτοντας πως η ίδια διάγνωση δόθηκε από νευρολόγο και ψυχίατρο που επισκέφθηκε ιδιωτικά. Επειδή όμως οι δείκτες φλεγμονής συνέχισαν να ανεβαίνουν, επέμεινε στην αναζήτηση κάποιας παθολογικής αιτίας.

"Ψάξ’ το για Long COVID"

Τα περασμένα Χριστούγεννα εμφάνισε ένα νέο σύμπτωμα που τον ταρακούνησε περαιτέρω: "Παλλόταν ολόκληρη η αριστερή μου πλευρά. Πήγα στο Παπαγεωργίου, όπου νοσηλεύτηκα στην Καρδιολογική για διερεύνηση και εκεί άκουσα για πρώτη φορά να μου λένε να αρχίσω να ψάχνω για Long COVID".

Ο 25χρονος μπήκε στην Ελληνική Ομάδα Υποστήριξης Ασθενών Long COVID Greece, και αναζητώντας πληροφορίες αποφάσισε να πάει στην Αθήνα, για να επισκεφθεί το Κέντρο Αναφοράς στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός".

"Εκεί ήταν η πρώτη φορά που άρχισα να νιώθω μια ανακούφιση γιατί βρήκα ανθρώπους που όταν τους περιέγραφα τι έχω μου απαντούσαν ‘το ξέρω, υπάρχουν κι άλλοι με τα ίδια συμπτώματα, δεν είσαι τρελός’", λέει, προσθέτοντας πως και η αξιολόγηση της ψυχιάτρου επιβεβαίωσε πως το πρόβλημα δεν ήταν ψυχιατρικό, αλλά παθολογικό. Τα αντικαταθλιπτικά τα είχε κόψει μόνος του νωρίτερα, λόγω σοβαρών παρενεργειών.

Η διαγνωστική "Οδύσσεια"

Ακολούθησαν διάφορες θεραπείες και συνέχιση της Οδύσσειας με διαδοχικές επισκέψεις σε γιατρούς διάφορων ειδικοτήτων.

"Έχω επισκεφθεί συνολικά 7 ιδιώτες παθολόγους και 5 νοσοκομειακούς, δύο εκ των οποίων είναι και λοιμωξιολόγοι, 2 αγγειολόγους, 2 νευρολόγους ιδιωτικά. 4 καρδιολόγους ιδιώτες συν 2 νοσοκομειακούς στα εξωτερικά ιατρεία, 2 ρευματολόγους ιδιωτικά και 1 σε νοσοκομείο, 2 γαστρεντερολόγους, 2 ψυχιάτρους ιδιωτικά συν αρκετούς άλλους στα επείγοντα, και έναν πνευμονολόγο σε ένα post COVID ιατρείο", λέει και κάνοντας την πρόσθεση συμπεραίνει ότι "μόνο ιδιωτικά έχω περάσει από 30 - 35 γιατρούς, και αν προσθέσουμε τους νοσοκομειακούς ξεπερνάμε τους 50".

Σήμερα, 11 μήνες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, κάποια απ΄ αυτά έχουν εξαλειφθεί ή αμβλυνθεί και κάποια άλλα καινούργια έχουν εμφανιστεί ή επανακάμψει. "Οι οξυγονοθεραπείες που έκανα ιδιωτικά με βοήθησαν, άρχισα να έχω πάλι αντοχές και να περπατάω. Έμεινε όμως το παλμικό αίσθημα στην αριστερή πλευρά, ενώ άρχισαν τα καρδιολογικά συμπτώματα. Έχω δυσαυτονομία, πόνο στο στήθος, ταχυκαρδίες", λέει.

"Φοβάμαι για τη ζωή μου"

Ο Βασίλης επισημαίνει πως το Long COVID δεν αφορά εμμένοντα συμπτώματα μιας πάθησης, αλλά αποτελεί μια νέα πάθηση, που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη. "Έντεκα μήνες τώρα, δεν μπορώ να πω απλά ότι προβληματίζομαι για την υγεία μου. Φοβάμαι για τη ζωή μου", σημειώνει.

Με την επιστολή του προς όλους τους Έλληνες ευρωβουλευτές ζητά να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να ενεργοποιηθεί η στρατηγική PAIS (Post-acute Infection Strategy) και να διατεθούν πόροι στην έρευνα για την Long COVID.

"Από τον ακτιβισμό που γίνεται στα social media ενημερώθηκα ότι υπήρχε το σχετικό report στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχει γίνει ένα workshop που περιγράφει αναλυτικά τι είναι η Long COVID, τι λένε οι γιατροί και πώς πρέπει να πάμε ένα βήμα παρακάτω, αντί να το παραπέμπουμε σε ψυχιάτρους επειδή δεν το καταλαβαίνουμε", καταλήγει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι