Για πρώτη φορά παγκοσμίως, επιστήμονες ανέφεραν πως βρήκαν ένα σκουλήκι 8 εκατοστών, ζωντανό στον εγκέφαλο γυναίκας στην Αυστραλία.

Η "εικόνα που μοιάζει με χορδή" τραβήχτηκε από τον κατεστραμμένο μετωπιαίο λοβό της ασθενούς κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στην Καμπέρα πέρυσι.

Η γυναίκα υπέφερε από αυτό που οι γιατροί αποκαλούσαν έναν "ασυνήθιστο αριθμό συμπτωμάτων" - πόνο στο στομάχι, βήχα και νυχτερινές εφιδρώσεις, που εξελίσσονταν σε αυξανόμενη λήθη και κατάθλιψη.

Το κόκκινο παράσιτο θα μπορούσε να είναι εκεί για έως και δύο μήνες.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η υπόθεση υπογραμμίζει τον αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών και λοιμώξεων από τα ζώα στους ανθρώπους.

"Όλοι [σε] εκείνο το χειρουργείο έπαθαν το σοκ της ζωής τους όταν [ο χειρουργός] πήρε μερικές λαβίδες για να σηκώσει κάτι που θεώρησε ως μη φυσιολογικό και αποδείχθηκε ότι ήταν ένα ζωντανό, ανοιχτό κόκκινο σκουλήκι 8 εκατοστών", είπε ο Sanjaya Senanayake, λοιμωξιολόγος στο νοσοκομείο της Καμπέρα.

"Αυτή είναι μια νέα μόλυνση που δεν έχει τεκμηριωθεί ποτέ πριν σε έναν άνθρωπο", σημείωσε.

Ο στρογγυλός σκώληκας Ophidascaris robertsi είναι κοινός στους πύθωνες - μη δηλητηριώδη φίδια που βρίσκονται σε μεγάλο μέρος της Αυστραλίας.

Οι επιστήμονες λένε ότι η γυναίκα πιθανότατα έπιασε το στρογγυλό σκουλήκι, αφού συνέλεξε ένα είδος γηγενούς χόρτου, το Warrigal greens, δίπλα σε μια λίμνη κοντά στο μέρος όπου ζούσε.

Γράφοντας στο περιοδικό Emerging Infectious Diseases, η Mehrab Hossain, Αυστραλός ειδικός στην παρασιτολογία, είπε ότι υποπτεύεται ότι η γυναίκα έγινε "τυχαία ξενιστής", αφού χρησιμοποίησε τα κτηνοτροφικά φυτά - μολυσμένα από κόπρανα πύθωνα και αυγά παρασίτων - για μαγείρεμα.

Ο ασθενής εισήχθη στο νοσοκομείο στα τέλη Ιανουαρίου 2021. Μια εξέταση αποκάλυψε «μία άτυπη βλάβη στον δεξιό μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου". Η αιτία της κατάστασής της αποκαλύφθηκε μόνο από το νυστέρι ενός χειρουργού κατά τη διάρκεια μιας βιοψίας τον Ιούνιο του 2022. Η γυναίκα αναρρώνει και είναι σε καλή κατάσταση.

"Η εισβολή στον εγκέφαλο από τις προνύμφες Ophidascaris δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως", γράφει ο δρ Hossain. "Η ανάπτυξη της προνύμφης τρίτου σταδίου στον ανθρώπινο ξενιστή είναι αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι προηγούμενες πειραματικές μελέτες δεν έχουν δείξει ανάπτυξη προνυμφών σε εξημερωμένα ζώα, όπως πρόβατα, σκύλους και γάτες".

Ο δρ Σενανάγιακε - ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας (ANU) - είπε στο BBC ότι η υπόθεση είναι μια προειδοποίηση.

 

Πηγές:
BBC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]
Στατιστικά χρήσης διαδικτύου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε διάφορες ηλικιακές ομάδες στις ΗΠΑ
ΕΕΣ: Εκδήλωση για τα παιδιά του Παραρτήματος Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρίες Βούλας