Μόλις πριν από 20 χρόνια, η στένωση της αορτικής βαλβίδας ήταν μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια ειδικά για τους πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους. Οι επεμβάσεις ήταν εξαιρετικά επιθβαρυντικές και επικίνδυνες. Αυτό έχει αλλάξει πλέον εντελώς, όπως αποδεικνύει μια νέα μελέτη ευρωπαϊκού μητρώου, καθώς το 72% των ασθενών με αντικατάσταση βαλβίδας με επέμβαση καθετήρα χωρίς επιπλοκές παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο εντός τριών ημερών.
"Η στένωση της αορτικής βαλβίδας που απαιτεί θεραπεία είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων στις δυτικές βιομηχανικές χώρες", έγραφε πέρυσι η Γερμανική Ιατρική Εφημερίδα. Επιπλέον, οι στενώσεις της βαλβίδας μεταξύ της καρδιάς και της αορτής είναι η τρίτη πιο συχνή καρδιαγγειακή νόσος μετά τη στεφανιαία νόσο και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Στην ηλικιακή ομάδα άνω των 75 ετών, το 3% - 5% των ανθρώπων προσβάλλονται. Εάν η νόσος είναι αρκετά σοβαρή, το προσδόκιμο ζωής χωρίς παρέμβαση είναι μόνο λίγοι μήνες έως λίγα χρόνια.
Η τοποθέτηση μιας τεχνητής αορτικής βαλβίδας άλλαξε τα δεδομένα. Ωστόσο, στην αρχή αυτό μπορούσε να γίνει μόνο με χειρουργική επέμβαση που περιλάμβανε το άνοιγμα της θωρακικής κοιλότητας, τη διακοπή του καρδιακού παλμού και τη χρήση μηχανής καρδιοπνευμόνων. Λόγω των πιθανών επιπλοκών και της επιβάρυνσης των πασχόντων, οι πολύ ηλικιωμένοι και τα άτομα με κατά τα άλλα κακή υγεία αποκλείονταν από αυτή τη διαδικασία.
Όμως, γύρω στο 2.000, σημειώθηκε μια επαναστατική εξέλιξη: οι τεχνητές βαλβίδες μπορούσαν όλο και περισσότερο να "εγκαθίστανται" μέσω μιας ήπιας επέμβασης με καθετήρα (TAVI). Αυτό γινόταν μέσω μιας πρόσβασης μέσω της βουβωνικής αρτηρίας, η "νέα" βαλβίδα στην άκρη του καθετήρα απλώς ξεδιπλώνονταν στη συνέχεια στο σωστό σημείο.
Αυτό που αρχικά χρησιμοποιήθηκε μόνο για άτομα που διέτρεχαν τον υψηλότερο κίνδυνο έχει γίνει έκτοτε ευρέως αποδεκτό. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, Ιάπωνες καρδιολόγοι ανέφεραν ποσοστό θνησιμότητας κατά την παραμονή στο νοσοκομείο 0,6% σε ασθενείς με χειρουργική επέμβαση TAVI μετά από σοβαρή στένωση αορτικής βαλβίδας.
Με καρδιοχειρουργική επέμβαση, η θνησιμότητα ήταν 0,8%. Ωστόσο, με μέση ηλικία 84,4 ετών, οι ασθενείς με TAVI ήταν σημαντικά μεγαλύτεροι σε ηλικία από τα άτομα της ομάδας σύγκρισης με καρδιοχειρουργική επέμβαση (73,6 έτη).
Τώρα, οι υποστηρικτές του ευρωπαϊκού μητρώου του λεγόμενου "TAVI Pathway" εξέτασαν την πρακτική σε τέτοιου είδους επεμβάσεις με καθετήρα από 147 κέντρα σε 26 χώρες. Το 2021, συνολικά 27.223 ασθενείς είχαν αντιμετωπιστεί σε αυτά τα κέντρα με τεχνητή αορτική βαλβίδα χωρίς χειρουργική επέμβαση στην καρδιά.
Το πόσο "απλή" καθιστά η τεχνική του καθετήρα την αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας φαίνεται από τα στοιχεία από την αναισθησία: όταν ο καθετήρας εισάγεται μέσω της μηριαίας αρτηρίας (μηρός, βουβωνική χώρα), χρησιμοποιείται ήδη στο ένα τρίτο των περιπτώσεων μόνο τοπική αναισθησία και μόνο το 7% των επεμβάσεων πραγματοποιούνται με αναισθησία.
Το 28% των ασθενών μετά από επέμβαση με καθετήρα TAVI χωρίς επιπλοκές εισάγονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας, το 52% σε θάλαμο παρακολούθησης και το 20% σε θάλαμο με χαμηλή παρακολούθηση.
Ενώ στο παρελθόν οι μείζονες καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις απαιτούσαν συχνά μακρά παραμονή στο νοσοκομείο, η κατάσταση αυτή έχει επίσης αλλάξει εντελώς. "Ο χρόνος μέχρι την έξοδο από το νοσοκομείο είναι μία ημέρα για το 12% των ασθενών, δύο ημέρες για το 31%, τρεις ημέρες για το 29% και τέσσερις ή περισσότερες ημέρες για το 28%", έγραψαν οι ειδικοί.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των επεμβάσεων με καθετήρα για την αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας είναι υψηλός και αυξάνεται στην Ευρώπη. Ωστόσο, η ταχεία έξοδος από το νοσοκομείο μετά από μία μόνο ημέρα εξακολουθεί να είναι σχετικά σπάνια, σημείωσαν οι συντάκτες της μελέτης.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές