Με πρόσβαση από μια μικρή τομή των 5 ως 6 εκατοστών, κάτω από τη μασχάλη, οι χειρουργοί της Καρδιο-Θωρακοχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης επιτυγχάνουν επεμβάσεις αντικατάστασης αορτικής, μιτροειδούς ή τριγλώχινας βαλβίδας. Η καινοτόμος τεχνική, που "εισήχθη" από τη Γερμανία και πραγματοποιείται μόνο στο συγκεκριμένο νοσοκομείο στην Ελλάδα, εξασφαλίζει ταχεία ανάρρωση στον ασθενή, του επιτρέπει να ξυπνήσει ακόμη και μέσα στο χειρουργείο, να έχει σημαντικά λιγότερο πόνο, ευκολότερη αποκατάσταση και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα σε σχέση με τον ασθενή που υποβάλλεται σε στερνοτομή.
Ο συντονιστής διευθυντής της Κλινικής, Θεόδωρος Καραϊσκος (φωτογραφία πάνω) μιλάει στο iatronet.gr για τη μεθοδολογία της επέμβασης, για την οποία η ιστορική Κλινική, που ίδρυσε το 1983 ο αείμνηστος καρδιοχειρουργός Παναγιώτης Σπύρου, βραβεύτηκε πριν από λίγους μήνες στο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος και Καρδιάς.
Η τεχνική
Η mini διαμασχαλιαία προσπέλαση για την χειρουργική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας αποτελεί την σύγχρονη απάντηση της καρδιοχειρουργικής στην απαίτηση των ασθενών για ελάχιστο τραύμα και ταχεία ανάρρωση.
Αποτελεί έμπνευση του Γερμανού καθηγητή Utz Kappert, από το Πανεπιστημιακό Καρδιοχειρουργικό Κέντρο της Δρέσδης. Ο κ. Θεόδωρος Καραϊσκος έμαθε για αυτή πριν από σχεδόν 2,5 χρόνια, σε μια περίοδο που αναζητούσε τρόπους να φέρει άλλες καινοτόμες μεθόδους στην Κλινική του "Γ. Παπανικολάου". "Επί χρόνια είχα επισκεφθεί αρκετά νοσοκομεία, έχοντας το μυαλό μου την ενδοσκοπική μέθοδο. Όμως, μόλις παρακολούθησα τη διάλεξη του Kappert ενθουσιάστηκα", θυμάται και εξηγεί: "Είναι μια μέθοδος που επιτυγχάνεται με άμεση όραση, δηλαδή βλέπεις το χειρουργικό πεδίο που χειρουργείς, και όχι μέσω κάμερας όπως στο ενδοσκοπικό που το έχεις από την οθόνη και μεταφράζεις την εικόνα που βλέπεις τρισδιάστατη στο μυαλό σου για να χειρουργήσεις".
Η μέθοδος του Γερμανού καθηγητή είναι απλούστερη, δεν απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες και μεγάλη καμπύλη εκπαίδευσης όπως το ενδοσκοπικό χειρουργείο, ενώ γίνεται σε μικρότερο χρόνο, απαλλάσσοντας τον ασθενή από το στρες της μακράς διακοπής της καρδιακής λειτουργίας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αλλαγής της βαλβίδας. Για όλους αυτούς τους λόγους ο διευθυντής της Κλινικής και οι συνεργάτες τους αποφάσισαν να υιοθετήσουν τη μέθοδο της διαμασχαλιαίας προσπέλασης. Πριν από δύο χρόνια μετέβησαν στη Δρέσδη, όπου είδαν από κοντά την χειρουργική κλινική, αλλά και στην Ανκόνα, όπου έμαθαν για αυτήν από τον Ιταλό χειρουργό Marco Di Eusanio, ο οποίος επίσης την είχε εισαγάγει από τη Γερμανία. Οι πρώτες επεμβάσεις στο «Γ.Παπανικολάου» έγιναν παρουσία Έλληνα καρδιοχειρουργού από την ομάδα του καθηγητή Kappert, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για αυτό τον σκοπό.
"Μέχρι σήμερα, δύο χρόνια μετά, έχουμε κάνει περίπου 100 επεμβάσεις, κυρίως στην αορτική βαλβίδα, και ορισμένες στην μιτροειδή και στην τριγλώχινα, με εξαιρετικά αποτελέσματα, χωρίς καμία αποτυχία, χωρίς να απειληθεί η ζωή κάποιου ασθενή, χωρίς να αιμορραγήσουν, χωρίς να χρειαστεί να ξαναχειρουργηθούν για κάποιο λόγο", επισημαίνει ο κ. Καραϊσκος, προσθέτοντας πως η τεχνική έγινε ευρέως αποδεκτή από την κοινότητα των Ελλήνων χειρουργών θώρακος στο πανελλήνιο συνέδριο, όπου παρουσιάστηκε η πρώτη σειρά ασθενών στην αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας. Εκτός από το βραβείο, πολλές κλινικές ζήτησαν να μάθουν περισσότερα, διερευνώντας την πιθανότητα να εισαγάγουν τη μέθοδο.
Τα οφέλη για τους ασθενείς
Η πρόσβαση των χειρουργών για την επέμβαση γίνεται με μια μικρή τομή στη δεξιά μασχάλη του ασθενή. Μετά από την τμηματική, προσεκτική εξαίρεση της βαλβίδας και τον επιμελή καθαρισμό της περιοχής, τοποθετείται στη θέση της μια αυτοεκπτυσσόμενη νέου τύπου βαλβίδας, που ανοίγει και καθηλώνεται, χωρίς ραφές.
Τα οφέλη για τον ασθενή είναι πολλαπλά: "Επειδή ο πόνος είναι μικρότερος, μας δίνεται η δυνατότητα να ξυπνήσουμε τους ασθενείς νωρίτερα. Ένας στους τρεις ασθενείς ξυπνάει μέσα στο χειρουργείο", σημειώνει ο διευθυντής της Κλινικής και προσθέτει: "Αυτό είναι πολύ μεγάλο κέρδος γιατί ο ασθενής δεν θα περάσει το υπόλοιπο του απογεύματος και του βραδιού διασωληνωμένος για να ξυπνήσει την άλλη μέρα το πρωί. Έχει πάει στη Μονάδα ξύπνιος, μετά από μια ώρα που έχει συνέλθει πλήρως έχει ξεκινήσει την φυσιοθεραπεία του. Επιπλέον, τα φάρμακα είναι λιγότερα, τα υποστηρικτικά της καρδιάς, καθώς έχουν ενεργοποιηθεί οι μηχανισμοί του οργανισμού, που είναι καλύτεροι από τα φάρμακα που δίνουμε εμείς".
Οι ασθενείς που υποβάλλονται στην επέμβαση έχουν ταχύτατη ανάρρωση. "Αρκεί να αναλογιστούμε πως αν κάνουμε μια στερνοτομή και κόψουμε το στέρνο, το κόκκαλο από μόνο του θέλει 6 εβδομάδες για να γίνει καλά, όπως σε ένα κάταγμα. Επειδή εδώ δεν μπορεί να μπει γύψος, τους κρατάμε σε ένα ειδικό καθεστώς επί 6 εβδομάδες χωρίς πολλή κίνηση, να κοιμούνται ανάσκελα, να μη σηκώνουν βάρη, να αποφεύγουν την πιθανότητα κάποιας επιπλοκής ή μόλυνσης στο στέρνο", υπογραμμίζει, συμπληρώνοντας και το αισθητικό κομμάτι: "Η τομή είναι πολύ μικρότερη και βρίσκεται σε μη ορατό σημείο, στη μασχάλη, αντί για το στέρνο".
Συνεχιστές μιας "βαριάς" ιστορίας
Η Καρδιο-Θωρακοχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου" συνεχίζει τη "βαριά" ιστορία και παρακαταθήκη του αείμνηστου Παναγιώτη Σπύρου, που την ίδρυσε το 1983 και τη διηύθυνε ως το 1997. Μεταξύ άλλων, έχει βραβευθεί στο παρελθόν για την παρουσίαση της πρώτης σειράς ασθενών που υποβλήθηκαν σε ενδοσκοπική λοβεκτομή.
"Η Κλινική αυτή έχει μεγάλο όνομα, ακόμα και σήμερα παραμένει η Κλινική με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα στη Βόρεια Ελλάδα. Το όραμά μου είναι να παραδώσω στις επόμενες γενιές μια Κλινική η οποία να συμβαδίζει με τα διεθνή στάνταρντς και τα διεθνή στάνταρντς σήμερα είναι οι μικρές τομές πρόσβασης», επισημαίνει ο κ.Καραϊσκος, καταλήγοντας: «Ο κόσμος, πέρα φυσικά από τις ποιοτικές ιατρικές υπηρεσίες που θα του εξασφαλίσουν την καλή υγεία, θέλει λιγότερο επεμβατικές τεχνικές, χωρίς μεγάλες τομές, θέλει να γυρίζει το συντομότερο στο σπίτι του και στις δραστηριότητές του, και στο βαθμό του εφικτού να ξεχάσει την τραυματική περίοδο για την υγεία του».
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η Samsung και η Ιατρική σχολή του Stanford συνεργάζονται για την ανίχνευση της υπνικής άπνοιας
Ο ΕΕΣ διοργανώνει εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας
Ένωση Ασθενών Ελλάδας:Δικαίωμα στην Υγεία για Όλους!