Το βρετανικό ΕΣΥ (NHS) ξεκίνησε τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου κατά της CoVID και της γρίπης σε ηλικιωμένους που ζουν σε γηροκομεία στην Αγγλία, λόγω ανησυχίας σχετικά με την μεταλλαγμένη παραλλα 

Το NHS αρχίζει να χορηγεί αναμνηστικά εμβόλια για τον Covid και τη γρίπη σε ηλικιωμένους που ζουν σε γηροκομεία στην Αγγλία λόγω ανησυχιών σχετικά με μια εξαιρετικά μεταλλαγμένη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που εξαπλώνεται.

Υπήρξαν 34 επιβεβαιωμένα κρούσματα BA.2.86 ή Pirola στην Αγγλία, με 28 από αυτά να αφορούν μία μονάδα κοινωνικής φροντίδας στο Νόρφολκ.

Ξεκινώντας από τους οίκους φροντίδας ενηλίκων και τα άτομα που είναι περιορισμένα στο σπίτι, άλλες επιλέξιμες ομάδες θα αρχίσουν να προσκαλούνται για τον εμβολιασμό τους αμέσως μετά.

Η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία έχουν επίσης προγραμματίσει τις αναμνηστικές δόσεις για τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Τα άτομα που εμβολιάζονται κατά της CoViD είναι:

  • Φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία.
  • Ενήλικοι ηλικίας 65 ετών και άνω.
  • Άτομα ηλικίας έξι μηνών έως 64 ετών που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου.
  • Εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας που έρχονται σε επαφή με ασθενείς.
  • Άτομα ηλικίας 12 έως 64 ετών που είναι οικιακές επαφές ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Άτομα ηλικίας 16 έως 64 ετών που είναι φροντιστές και προσωπικό που εργάζεται σε γηροκομεία.

Όπως όλα τα φάρμακα, κανένα εμβόλιο δεν είναι απολύτως αποτελεσματικό. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν απο κορωνοϊό, παρά τον εμβολιασμό, αλλά η νόσηση θα είναι λιγότερο σοβαρή.

Η καθηγήτρια Σούζαν Χόπκινς, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος στην Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), είπε στο BBC ότι οι αναμνηστικές δόσεις αποτελούν τμήματα μίας "υψηλά προληπτικής προσέγγισης".

Όπως ανέφερε, "βλέπουμε μια νέα παραλλαγή να κυκλοφορεί που ανησυχούμε ότι μπορεί να εισβάλει στο ανοσοποιητικό σύστημα περισσότερο από παραλλαγές που κυκλοφορούσαν στο παρελθόν και ως εκ τούτου θέλουμε να ενισχύσουμε την ανοσία εκείνων των ατόμων που κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρή μόλυνση".

Πηγές:
BBC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών