Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Κιλκίς και την ποιότητα της εφημερίας, κρούει το Σωματείο Εργαζομένων.

Σε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, τον εισαγγελέα, τους βουλευτές και τους αρμόδιους, προειδοποιούν πως η κατάσταση είναι δραματική στην Παθολογική κλινική του νοσοκομείου μας.

"Η λειτουργία της βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, αφού ξεμένει από ειδικούς παθολόγους ιατρούς λόγω των συνεχών παραιτήσεων και των συνταξιοδοτήσεων. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, οι γιατροί της κλινικής προσπάθησαν με σειρά εγγράφων να αναδείξουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης και να ευαισθητοποιήσουν τις διοικήσεις του Νοσοκομείου και της 4ης Υ.Πε., ώστε να προβούν εγκαίρως στις απαραίτητες ενέργειες και να δρομολογήσουν λύσεις".

Όπως αναφέρει το προεδρείο του Σωματείου, έχουν σταλεί έγγραφα στους αρμόδιους, στα οποία επισημαίνονται:

  • Η κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω υποστελέχωσης της Παθολογικής κλινικής.
  • Τα εξαντλητικά προγράμματα εφημεριών αμφίβολης νομιμότητας, που οδηγούν στην  πνευματική και σωματική τους εξουθένωση.
  • Η υποχρέωση του μοναδικού εφημερεύοντα παθολόγου να καλύψει ταυτόχρονα την Παθολογική κλινική, την κλινική Ιώσεων (COVID-19) που βρίσκεται στην άλλη πτέρυγα του Νοσοκομείου, καθώς και τα δύο αντίστοιχα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).
  • Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τη νοσηλεία και την υγεία των ασθενών λόγω της υποστελέχωσης.
  • Η παραίτηση της Διευθύντριας της κλινικής από την επιτροπή κρίσεων λόγω πνευματικής, ψυχικής και σωματικής κόπωσης, που οφείλεται στην υποστελέχωση της Παθολογικής κλινικής.

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για μάστιγα παραιτήσεων των νέων ιατρών που κατείχαν μόνιμη θέση στην Παθολογική κλινική, προκειμένου να  αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Τονίζουν πως "...η πρόσφατη συνταξιοδότηση της διευθύντριας, οι παραιτήσεις ειδικευομένων ιατρών που συνεχίζουν την ολοκλήρωση της ειδικότητας τους σε τριτοβάθμια Νοσοκομεία, σε συνάρτηση με την συνεχιζόμενη και μακροχρόνια υποστελέχωση σε ιατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο Κιλκίς, έχει σαν αποτέλεσμα την ποιοτική και ποσοτική μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς, την τραγική υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας και την εξουθένωση του ιατρικού προσωπικού, το οποίο είναι επιφορτισμένο και με την επίβλεψη της κλινικής Ιώσεων που ακόμα εξακολουθεί να λειτουργεί (COVID-19)"...

Όπως αναφέρουν, στον οργανισμό του νοσοκομείου προβλέπονται 7 οργανικές θέσεις ειδικών παθολόγων. Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα στο Νοσοκομείο, η Παθολογική κλινική λειτουργεί με 2 μόνιμους ειδικούς ιατρούς, οι οποίοι πλέον βρίσκονται σε οριακή κατάσταση από τις συνεχόμενες εφημερίες (εκ των οποίων ο ένας κατέθεσε πρόσφατα την πρώτη παραίτησή του), με ένα ιατρό παθολόγο αποσπασμένο από το Κέντρο Υγείας Δροσάτου (όπου κατέχει μόνιμη θέση) και έναν ιδιώτη ιατρό παθολόγο που εφημερεύει με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι).

Σημειώνουν χαρακτηριστικά τα εξής:

"Οι ελλείψεις στην Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου έχουν σαν αποτέλεσμα την αναστολή του Τακτικού Παθολογικού και του Διαβητολογικού Ιατρείου που στερεί τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και αυξάνει την ταλαιπωρία των ασθενών. Επιπλέον, το αυτόνομο Τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών, που παρουσιάζει σημαντική αύξηση προσέλευσης ασθενών μετά το τέλος της πανδημίας, λειτουργεί υπό την επίβλεψη των Παθολόγων, ενώ θα έπρεπε σύμφωνα με τον οργανισμό του Νοσοκομείου να υπηρετούν 4 ιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων.

Η υποστελέχωση του Αξονικού Τομογράφου που δεν εφημερεύει όλες τις ημέρες του μήνα, δημιουργεί επιπλέον επιβάρυνση στις διαγνωστικές εξετάσεις της Παθολογικής κλινικής, με αποτέλεσμα πολλές φορές οι ασθενείς που χρήζουν αξονικής τομογραφίας να διακομίζονται σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για μια διαγνωστική αξονική τομογραφία  απαραίτητη για τους Παθολόγους. 

Εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, η Παθολογική κλινική του Γ. Ν. Κιλκίς κινδυνεύει να οδηγηθεί σε κατάρρευση, ενώ τα προγράμματα εφημέρευσης κρίνονται επισφαλή".

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η Κομισιόν ενέκρινε γενετικώς τροποποιημένες ποικιλίες αραβοσίτου για χρήση σε τρόφιμα και ζωοτροφές
Βιοτρομοκρατία: Η επικοινωνία κινδύνου και η εκπαίδευση του κοινού
Ιδιοπαθής τρόμος: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτή την κινητική διαταραχή