Εκείνες τις στιγμές που δεν είστε καλά και κάποιος εμφανίζεται, χαμογελαστός, για να σας πει ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα και ότι πρέπει να είστε ευγνώμονες; Αυτές τις στιγμές - σε κάθε πιθανή τους μορφή - τις ονομάζουμε τοξική θετικότητα. Είναι οι πράξεις που, παρά τις καλές τους (φαινομεικά) προθέσεις, καταλήγουν να κάνουν περισσότερο κακό.

Άλλα παραδείγματα τοξικής θετικότητας είναι το "Μα, η ζωή είναι τόσο ωραία", όπως και το "Μήπως να δοκιμάσεις να μην αγχώνεσαι;". Δεν είναι ρεαλιστικές συμβουλές και δεν είναι ιδιαίτερα συμπονετικές δηλώσεις. Μάλλον κάνουν τη θετικότητα να ακούγεται σαν κάτι που α) ο συνομιλητής σας έχει ήδη κατακτήσει και θα ήθελε να κατακτήσετε και εσείς, που σε βαθύτερο επίπεδο β) ακούγεται σαν να προσπαθεί να φανεί λίγο ανώτερος.

Το να παραμένει κάποιος θετικός ή σε μια ουδέτερη κατάσταση είναι απολύτως φυσιολογικό, και πολλοί άνθρωποι το έχουν από μόνοι τους. Το πρόβλημα αρχίζει να υπάρχει αν αυτή η θετικότητα γίνεται "εργαλείο" στην επικοινωνία και - πολύ απλά - δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην παρούσα κατάσταση. Μερικές φορές στα δύσκολα πράγματα, οι άνθρωποι χρειαζόμαστε περισσότερο κάποιον να συμπάσχει μαζί μας και όχι κάποιον που θα μας καθοδηγήσει σε κάτι καλύτερο. Ίσως αυτό που χρειαζόμασταν ήταν να πάρουμε μια ανάσα, ακόμα και αν ήταν σε μορφή γκρίνιας ή παραπόνου.

Και το αληθινό πρόβλημα είναι όταν κάποιος επιμένει να φέρεται έτσι, χωρίς να καταλαβαίνει πότε πρέπει απλώς να μείνει ακροατής.

Με ποιον τρόπο όμως μπορεί να βλάψει τις σχέσεις μας αυτή η συμπεριφορά;

Δυσκολεύει την αληθινή επαφή με τα συναισθήματά σας

Η τοξική θετικότητα μπορεί να σας κάνει να καταπιέζετε πώς νιώθετε, κάτι που κάνει πιο δύσκολο να αντιμετωπίσετε τα δυνατά συναισθήματα. Η καταπίεση κάνει τα συναισθήματα πιο δυνατά. Το ότι δεν μπορείτε να τα αναγνωρίσετε και να βρείτε τρόπους να τα ελέγχετε μέσω του βιώματός τους είναι σίγουρο ότι μπορεί να κάνει την αναπόφευκτη έκρηξη πιο δυνατή.

Η τοξική θετικότητα μπορεί να οδηγήσει σε ντροπή

Επειδή η τοξική θετικότητα στέλνει το μήνυμα ότι τα συναισθήματά σας είναι λάθος, μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ενοχές και ντροπή, με αποτέλεσμα να προσπαθείτε να τα κρύβετε από τον υπόλοιπο κόσμο. Η έρευνα συνδέει τη ντροπή με πολλά προβλήματα ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών διαταραχών και της διαταραχής μετατραυματικού στρες.

Η τοξική θετικότητα μπορεί να σας οδηγήσει να κρύψετε τον αυθεντικό σας εαυτό

Η τοξική θετικότητα σας ενθαρρύνει να μην είστε ο αυθεντικός εαυτός σας. Ακόμα και αν είστε εσείς το άτομο που προσπαθεί να μεταδίδει τη θετικότητα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν επιτρέπετε στον εαυτό σας να δείξει αρνητικά συναισθήματα στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτού του είδους η καταπίεση του εαυτού μας πολύ συχνά θα μας οδηγήσει να θέλουμε να την δούμε και στους άλλους.

Μπορεί να σας κάνει καχύποπτους

Αν έχετε έρθει αντιμέτωποι πολλές φορές με τέτοια άτομα, είναι πιθανό να δυσκολεύεστε να εμπιστευτείτε τους ανθρώπους, καθώς θα φοβάστε ότι θα βρεθείτε πάλι σε θέση να νιώθετε άσχημα για όσα αισθάνεστε.

Μπορεί να σας κάνει απαθείς

Το να χαμογελάτε στις δύσκολες στιγμές θα μπορούσε να είναι ισχυρό εργαλείο, αλλά μπορεί να γίνει και μια μάσκα απάθειας. Αν προσπαθήσετε τόσο πολύ να καλύψετε τα αρνητικά συναισθήματα με θετικότητα και συγκρίσεις με άλλα πράγματα, κανείς δεν σας εγγυάται ότι κάποια στιγμή δεν θα πιστέψετε εντελώς τον εαυτό σας. Και τότε μπορεί να χάσετε την ενσυναίσθησή σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σαγιονάρες: Πώς μπορούν να βλάψουν το δέρμα μας
Ρεκόρ σε απάτες με ελαιόλαδο
Νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση της χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας