Ένα τεστ ούρων με 50 πρωτεϊνικά αποσπάσματα ως δείκτες μπορεί προφανώς να προβλέψει τον κίνδυνο θνησιμότητας των ατόμων που πάσχουν από μια ολόκληρη σειρά ασθενειών. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης ευρωπαίων επιστημόνων με τη συμμετοχή και της χώρας μας. Το τεστ δοκιμάστηκε αρχικά σε ασθενείς με CoViD 19.

Η πανδημία SARS-CoV-2 έχει αναμφίβολα προάγει την ιατρική έρευνα σε πολλούς τομείς. Ένα θέμα ήταν η ανάπτυξη νέων εμβολίων, ένα άλλο τα αντιιικά φάρμακα και ένα τρίτο οι νέες εργαστηριακές μέθοδοι. Η Mosaiques Diagnostics, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα το Ανόβερο της Γερμανίας, ειδικεύεται στην ανάλυση μοτίβων πεπτιδίων σε διάφορα σωματικά υγρά, χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως η ηλεκτροφόρηση και η φασματομετρία μάζας σε σχέση με διάφορες ασθένειες.

Για παράδειγμα, αναπτύχθηκε το σύστημα δοκιμής COV50. Περιλαμβάνει την ανάλυση των μοτίβων 50 πεπτιδίων (τμήματα πρωτεϊνών) που βρίσκονται στα ούρα. Οι αλλαγές λέγεται ότι δίνουν ενδείξεις για την πορεία των ασθενειών, ακόμη και για τον κίνδυνο θνησιμότητας. Μια μελέτη ασθενών με CoViD 19 που χρηματοδοτήθηκε από το γερμανικό Υπουργείο Υγείας έδειξε κάτι εκπληκτικό το 2022 στο περιοδικό "Lancet Digital Health": ένα αντίστοιχο μοτίβο πεπτιδίων 1.012 πασχόντων (θετικό τεστ SARS-CoV-2 στην αρχή) προέβλεψε μια θανατηφόρα νόσο CoViD 19 ß με ακρίβεια σχεδόν 75%. Η ακρίβεια για την πρόβλεψη μιας σοβαρής πορείας της νόσου ήταν 67%.

Τώρα μια ομάδα επιστημόνων από την Αυστρία (MedUni Innsbruck), τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ελλάδα χρησιμοποίησε το COV50 για να προσπαθήσει να προσδιορίσει την εγκυρότητα του τεστ σε άλλες ασθένειες. "Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ο χαρακτηρισμός πεπτιδίων στα ούρα με το COV50 μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της νόσου SARS-CoV-2 και τους θανάτους.

Αυτό υποδηλώνει ότι αυτό σχετίζεται τουλάχιστον εν μέρει με ευπάθεια που υπήρχε ήδη πριν από τη νόσο", έγραψαν οι ειδικοί, μεταξύ των οποίων και ο Felix Keller από το εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Τμήματος Εσωτερικής Ιατρικής IV στο Ίνσμπρουκ.

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση "Journal of Translational Medicine", χρησιμοποιήθηκε το σύστημα ταξινόμησης COV50 για την ανάλυση του μοτίβου πεπτιδίων από δείγματα ούρων 1.719 ασθενών από μονάδες εντατικής θεραπείας και 7.474 ασθενών με λιγότερο σοβαρή πορεία της νόσου.

Όλοι αυτοί οι ασθενείς δεν είχαν CoViD-19. Το αποτέλεσμα: για κάθε μία μονάδα αύξησης του COV50, ο κίνδυνος θανάτου στους ασθενείς της ΜΕΘ αυξήθηκε κατά 20%. Για όσους δεν είχαν ανάγκη εντατικής θεραπείας, ο αντίστοιχος κίνδυνος θνησιμότητας αυξήθηκε έως και 61%.

"Οι μεγαλύτερες και σημαντικότερες αλλαγές που σχετίζονταν με τη μελλοντική θνησιμότητα ήταν η μείωση ορισμένων αποσπασμάτων κολλαγόνου", αναφέρεται στην περίληψη της επιστημονικής δημοσίευσης. Προφανώς, αυτό οφείλεται σε αλλαγές στον ιστό μεταξύ των κυττάρων του οργανισμού (εξωκυτταρική μήτρα).

Τώρα τίθεται το ερώτημα αν θα μπορούσε κανείς να παρέμβει με κάποιο τρόπο στην περίπτωση της νόσου για να προλάβει τις καταστάσεις που ανιχνεύονται από το COV50, οι οποίες οδηγούν σε μεγαλύτερη ευαισθησία σε σοβαρές πορείες ή ακόμη και να προκαλέσουν το θάνατο σε περίπτωση νόσησης.

Από την άλλη πλευρά, η εξέταση θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για πιο εντατική θεραπεία από την αρχή σε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι