Εκτός από τους εμβολιασμούς κατά της CoViD - 19 και της γρίπης, οι οποίοι προωθήθηκαν έντονα κατά τις προηγούμενες ψυχρές περιόδους, δεν πρέπει να ξεχνάμε την προστασία από άλλες λοιμώξεις.
Υπάρχουν επίσης εμβόλια κατά του RSV, του πνευμονιόκοκκου και του κοκκύτη. Αυτό κατά του κοκκύτη πρέπει να ανανεώνεται κάθε δέκα χρόνια και κάθε πέντε χρόνια για άτομα άνω των 60 ετών, τόνισε σήμερα η Maria Paulke-Korinek , ιατρός του αυστριακού Υπουργείου Υγείας.
Τον περασμένο χειμώνα γινόταν πάντα λόγος για την "τριπλή πανδημία" ("triple pandemic") του κορονοϊού, της γρίπης και του ιού RS, υπενθύμισε η Paulke-Korinek στη συνέντευξη Τύπου της Ένωσης Παρασκευαστών Εμβολίων (ÖVIH). Τώρα, για πρώτη φορά, έχουν εγκριθεί δύο εμβόλια κατά του ιού RSV για άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, εκ των οποίων το ένα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για έγκυες γυναίκες για παθητική προστασία του μωρού.
Αυτό συνιστάται ήδη από τώρα, καθώς η περίοδος του RSV αρχίζει συνήθως νωρίτερα από εκείνη της γρίπης, δήλωσε η επικεφαλής του Τμήματος Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας.
Σε αντίθεση με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το οποίο συνεχίζει να είναι δωρεάν, και το εμβόλιο της γρίπης με την υπέρβαση των επτά ευρώ, ο εμβολιασμός κατά του RSV, ατην Αυατρία, πρέπει να πληρωθεί ιδιωτικά και είναι σχετικά ακριβός, περίπου 275 ευρώ.
Η πνευμονιοκοκκική λοίμωξη είναι μια "ασθένεια που είναι σοβαρή στα πολύ μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους", εξήγησε η Paulke-Korinek.
Περιλαμβάνεται στο δωρεάν πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών και στη συνέχεια συνιστάται γενικά ξανά από την ηλικία των 60 ετών.
Ο εμβολιασμός κατά του κοκκύτη χορηγείται επίσης δωρεάν στα παιδιά. Ο κοκκύτης είναι γνωστός ως παιδική ασθένεια, αλλά και ως "βήχας των 100 ημερών" με συμπτώματα που διαρκούν εβδομάδες μέχρι τον εμετό, ανέφερε η Paulke-Korinek.
Χρειάζεται εφ' όρου ζωής αναζωογόνηση με το τετραπλό εμβόλιο μαζί με τη διφθερίτιδα, τον τέτανο και την πολιομυελίτιδα - κάθε δέκα χρόνια μέχρι την ηλικία των 60 ετών και στη συνέχεια ακόμη και κάθε πέντε χρόνια.
"Οι σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου", τόνισε ο Arschang Valipour, επικεφαλής του Τμήματος Εσωτερικής Ιατρικής και Πνευμονολογίας στην κλινική Floridsdorf της Βιέννης.
Η πλειονότητα των θανάτων μπορεί να προληφθεί μέσω των εμβολιασμών και του υγιεινού τρόπου ζωής, επισήμανε ο ειδικός, επισημαίνοντας παράγοντες κινδύνου όπως η κακή διατροφή, η παχυσαρκία, η πολύ λίγη άσκηση και το κάπνισμα. Οι εμβολιασμοί ήταν επίσης ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα "που είχαμε τις τελευταίες δεκαετίες ή αιώνες", τόνισε, επισημαίνοντας την αδύναμη εμβολιαστική κάλυψη κατά της γρίπης στην Αυστρία.
Ο γιατρός συνέστησε να ενισχυθεί η άμυνα κατά της CoViD τώρα, τα εμβόλια κατά του RSV θα μπορούσαν να γίνουν ταυτόχρονα ή τον Νοέμβριο μαζί με τον ετήσιο εμβολιασμό κατά της γρίπης, όπου η περίοδος ξεκινά αργότερα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές